Dva filma o Nelsonu Mandeli u nesvakidašnjem box office fajtu

Piše: Tena Strahinec

Dok Mandela leži u bolnici zbog infekcije pluća, brojni scenaristi, glumci, redatelji, kostimografi, scenografi i mnogi drugi, rade na njegova dva biografska filma. Radi se o adaptaciji autobiografije Long Walk to Freedom u kojoj će glavne uloge glumiti Idris Elba i Naomie Harris. Elbu znamo kao (između ostalog) Heimdalla iz Thora, Mumblesa iz RocknRolle i Stringera Bella iz Žice, dok se Naomie Harris proslavila u Piratima s Kariba kao Tia Dalma, a prošle godine je glumila Eve u Skyfallu. Film pokriva razdoblje 1924.-1994. godine te se, što je zanimljivo, u njemu pojavljuju osmogodišnji i šesnaestogodišnji Mandela (dva različita glumca, naravno). Redatelj je Justin Chadwick, a scenarij je napisao William Nicholson (Gladijator, Jadnici). Trailer Long Walk to Freedom toplo je dočekan prošli mjesec na festivalu u Cannesu, a kinopremijeru možemo očekivati krajem studenog ove godine.

S druge strane je film redatelja Darrella Roodta – Winnie, tako nazvan po Mandelinoj ženi Winnie, koja je, kako kaže, još uvijek živa i smatra da je nepristojno što nije konzultirana u vezi filma u kojem se pojavljuje te ga iz tog razloga neće dočekati širokih ruku. Mandelu glumi Terrence Howard (Iron Man, Fatalna nesreća), a Winnie je Jennifer Hudson (Dreamgirls). Film je 2011. predstavljen na filmskom festivalu u Torontu i zbog loših kritika – povučen. Dolazi u kina krajem ove godine, najvjerojatnije u isto vrijeme kao i Long Walk to Freedom (predosjećam fight).

Svi zahtjevi za intervjue su odbijeni pa ćemo još neko vrijeme pričekati detalje vezane uz filmove. Od svih uloga, biografske/političke, a pogotovo Mandelu, posebno je teško odglumiti jer predstavljaju veliku legendu brojnim ljudima diljem svijeta. Očekivanja su visoka i treba ih ispuniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.