Dracula Year Zero projekt opet pokrenut

Piše: Filip Jakovljević

Universal Pictures je opet oživio projekt Dracula Year Zero. Ovaj je projekt bio već ranije bio pokrenut s redateljem Alexom Proyasom na čelu i Samom Worthingtonom u glavnoj ulozi, ali je zbog financijskih nedostataka prekinut. Sada je ponovno oživljen s Garyjem Shoreom u redateljskoj stolici, te producentom koji stoji iza cijele ideje filma, Mikeom De Lucom.
Film bi trebao uzeti već izmrcvarenu tematiku o grofu Draculi i dati joj sasvim novu dimenziju. De Luca je već više puta nagovarao šefove studija da pokrenu ovaj projekt jer smatra kako nešto ovakvo još nije viđeno.
„Ovo je poput Hrabrog srca s Drakulom, te se bavi najviše… njegovim vojskama. Radi se o turskoj vojsci koja ga napada. Bit će puno natprirodne akcije.“, izjavio je. Pošto sam ovu izjavu sam prevodio s engleskog, a izgleda kako gospodin De Luca nije vrlo riječit čovjek, moguće je da sam krivo razumio kontekst, ali čini mi se kako će u filmu biti spojena povijest kakvu poznajemo i paranormalne legende koje su nastale na osnovi grofa Drakule, odnosno Vlada III.  Tepeša, Princa Vlaške.
Tepeš, koji je bio poznat pod zloglasnim nadimkom Vlad Nabijač, jer je glave svojih protivnika nabijao na kolce oko svog dvorca, ali i zato jer je osmanskim napadačima čavlima pribijao turbane na njihove glave, bio je u ratu s Turcima jer nije htio plaćati porez na nemuslimane, odnosno harač, jer bi to značilo da Vlaška priznaje vladavinu Osmanskog Carstva, a Tepeš se borio da ona ostane nezavisna. Ti povijesni događaji, povezani s urbanim legendama koje su se proširile po cijelom svijetu – o tome kako je Vlad pio i krv svojih protivnika kako bi preuzeo njihovu životnu snagu, što ga je kasnije učinilo besmrtnim – mogli bi dati sasvim solidan novi pogled, na već staru tematiku, pa bi nakon Van Helsinga i Twilighta zapravo mogli dobiti jedan dobar film o vampirima. Još neka je u turskoj vojsci Blade… fun, fun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.