Domaći Box Office rezultati za 2013.

Piše: Ivo Skocic

the_smurfs_2_movie-wide

U 2013. preko 160 filmova je poharalo kinodvorane. Neki od njih su se proslavili, a drugima su i srijedom ostajale prazne kinodvorane.

Bez konkurencije, Štrumpfovi 2 su zavladali kinoblagajnama, i utržili čak 1 258 190 dolara i postali jedini film koji je prešao tu magičnu granicu od jednog milijuna. Brešanova komedija Svećenikova Djeca slijedi, sa zarađenih 756 tisuća dolara i tako je službeno postala prvi ‘rvacki event movie. Začudo, i na trećem mjestu box office zarade stoji još jedan domaći film – ovaj put razočaravajući Šegrt Hlapić, sa iznenađujućih 536 tisuća dolara zarade – no zapamtimo da film još uvijek igra i da ovo nije njegova finalna brojka. Zadnji nastavak epske trilogije Mamurluk stoji na stabilnome četvrtom mjestu, sa utrženih 500 tisuća dolara, a prati ga Now You See Me, trilerić/akcijica za svakoga. Dreamworksova animacija The Croods šesto je mjesto zaslužila sa 400 tisuća dolara, a Gravitacija, dugo očekivani triler Alfonsa Cuarona sa Sandrom Bullock i Georgeom Clooneyem, tijesno prati sa 383 tisuće. Osmo i deveto mjesto djeli sitnih dvije tisuće dolara, a bore se Star Trek Into Darkness i Igre Gladi: Plamen. Vjerojatno je da će onih dvije tisuće dolarčića Katniss Everdeen zaraditi u idući tjedan-dva, pa nećemo donositi nikakve stopostotne zaključke. Na desetom mjestu kraljuje Iron Man 3, sa 369 tisuća dolarčića, samo 4 tisuće više od šestog nastavka franšize Fast and Furious. Od ostalih iznenađenja i odskakanja izdvajamo Bad Grandpu, komediju iz franšize Jackass, koja stoji na 17.mjestu sa 286 tisuća, kao i Gatsbyja koji se izborio za 19, mjesto sa svojih 266 tisuća. Gatsbya prati Obitelj Miller, solidna komedija sa solidnih 252 tisuće.

 

RAZOČARENJA GODINE

Na samom kraju ljestvice, 159. mjestu, se nalazi glazbeni dokumentarac Searching for Sugar Man sa nevjerovatnih 464 dolara. Fantasy horor Byzantium stoji na 154. mjestu sa 2752 dolara, a iznenađujuće loše je prošao Metallicin film Through the Never, koji doduše još nije završio sa prikazivanjem, a trenutno se nalazi na 149. mjestu. Indie teen dramica The Perks of Being a Wallflower zaradila je 146. mjesto i 5256 dolara, a puno bolje nije prošla i Arbitraža Richarda Gerea – 5667 dolara i 144. mjesto nije baš pohvalno. Provokativni film Lovelace o porno kraljici stoji na 141. mjestu sa 7840 dolara, a pokušaj Zaca Efrona da se prebaci u ozbiljnu filmsku zvijezdu – The Paperboy – prošao je neopaženo- 138. mjesto i 7994 dolara. Nešto bolje je prošao biopic Hitchocka sa 116.mjestom i 17 370 dolara, no pretekli su ga triler Hallie Berrie The Call sa 17474 dolara i komedija Pedra Almodovara Putnici Ljubavnici sa 17638 dolara.

Od blockbustera, relativno loše je prošao Kick-Ass 2 sa 42 tisuće, RIPD sa 52 tisuće i The Fifth Estate sa 37 tisuća dolara.

 

Kad se sve zbroji, na koliko toliko mainstream filmove su Hrvati prošle godine potrošili 14 milijuna i 606 tisuća dolara, odnosno oko 82 milijuna kuna. Dobar biznis, prizanjte.

NAPOMENA: podatci su korišteni sa Box Office Mojoa, konverzija se računala na dan prodaje ulaznice.

2 komentara za “Domaći Box Office rezultati za 2013.

  • The Smurfs su bili powered by Konzum tako da nije ni čudo.

  • DS says:

    Smurfs su tako apsurdno prošli da mi se sve nešto smije. Prošli puta kada su Smurfs bili u kinu nije bilo nikakvog hypea – film je loš, oni po sebi nisu naročito zanimljivi, i još je kombinacija pravog filma i animacije. Prilično kvalitetan domaći primjer kako masovna investicija u marketing sredi klince i bezglave roditelje, a firme su već odavna toga svjesne – one2play je s time prvi krenuo. Dječja potraga za smurf sličicama ove je godina bila prosto opsesivna, tako da su Konzum i Smurfs distributeri kod nas utržili ohoho.

Leave a Reply

Your email address will not be published.