Dodijeljene nagrade najboljim mladim filmašima

Piše: Deni Zgonjanin

Dodjelom nagrada u čak devet kategorija, ove nedjelje završena je deseta Filmska Revija Kazališne Akademije. O dodijeljenim nagradama odlučio je žiri čiji su članovi bili redom istaknuti hrvatski filmaši: Judita Franković, Vlatka Vorkapić, Mia Pećina, Jasna Žmak, Igor Bezinović, Marin Juranić i Dragan Marković – Markoni.

Najboljom glumicom proglašena je Sanja Drakulić, dok je najbolji glumac Matija Čigir. Nagradu za najbolju montažu osvojio je Borna Buljević, dok je statua za najboljeg snimatelja završila u rukama Danka Vučinovića. Nagradu za najbolji scenarij dobili su Ivan Sikavica i Ivan Skorin, i to za film Babysitter. Titulom najbolje producentice može se pohvaliti studentica Marijana Martelock, dok je njena kolegica Hana Jušić proglašena najboljom redateljicom.

Grand prix za dokumentarni film dobili su redatelj Đuro Gavran te producenti Isa Živanović i Tibor Keser za film Veliki dan, dok su onaj za igrani dobile redateljica Hana Jušić te producentice Tina Tišljar i Tena Gojić za film Terarij.

Jubilarna deseta FRKA održala se od prošlog petka, 5. travnja do nedjelje, 7. travnja, a na njoj je ukupno prikazano čak sedamdesetak radova studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, uz bogat popratni program i tribine čiji su gosti razgovarali o aktualnim temama hrvatske filmske industrije. Usto, predstavljen je i program gostujućega Fakulteta za film i televiziju s Akademije za izvedbene umjetnosti iz Bratislave.

Deseta FRKA ostvarila se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja te preko tridesetak sponzora.

 

FRKA10

OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA

 

GRAND PRIX ZA IGRANI FILM

r. HANA JUŠIĆ p. TINA TIŠLJAR, TENA GOJIĆ (TERARIJ)

Za sjajno oblikovan filmski prostor tjeskobe koji gledatelju pruža pogled u terarij u kojem se sudaraju dva lika, poput malih životinjica koje još nisu razvile svoje oklope.

GRAND PRIX DOKUMENTARNI FILM

r. ĐURO GAVRAN p. ISA ŽIVANOVIĆ, TIBOR KESER (VELIKI DAN)

Zbog velike zahtjevnosti i velike strpljivosti zahvaljući kojima je ostvaren uspješan brak svih aspekata filma, u kojem do zadnje minute nema niti trunke naznake razvoda.

 SPECIAL MENTION

TONĆI GAĆINA LIGNJE, VATRA!

LUKA ĆURČIĆ NE VJERUJ NIKOME

LANA KOSOVAC PARK LJUBAVI

TOMISLAV ŠOBAN NA PRVOJ GODINI FAKSA SAM, ŽIVIM S MAJKOM I USKORO ĆU 31 GODINU

 REŽIJA

HANA JUŠIĆ (TERARIJ)

 SPECIAL MENTION

IGOR ŠEREGI (ŽIVOTINJSKO CARSTVO)

GLAVNA ŽENSKA ULOGA

SANJA DRAKULIĆ (KAPETAN I AUDICIJA)

Kao što se to zna događati na audicijama, od njenog prvog pojavljivanja svi u žiriju su znali da je to to.

GLAVNA MUŠKA ULOGA

MATIJA ČIGIR (BABYSITTER)

Zbog snažne fizičke pristunosti u kadru, koja govori i kad šuti, te jake partnerske kemije s malim Dagom Vajdićem.

PRODUKCIJA

MARIJANA MARTELOCK (MALA PRASICA RADI SVINJARIJE i za doprinos filmu PRVA DAMA DUBRAVE)

Da bi mala prasica mogla raditi svinjarije bilo je potrebno puno produkcijske umješnosti i snalažljivosti te maštovitog rješavanja filmskih nepodopština.

SPECIAL MENTION

IVAN KELAVA (ŽIVOTINJSKO CARSTVO)

SCENARIJ

IVAN SKORIN I IVAN SIKAVICA (BABYSITTER)

Za razliku od glavnog junaka koji bježi od odgovornosti, autori scenarija pokazali su se kao brižni i temeljiti babysitteri svog filma.

KAMERA

DANKO VUČINOVIĆ (JA SAM SVOJ ŽIVOT POSLOŽILA & BABYSITTER)

Žiri je uočio snimateljski rad u dva filma, a savršeno se posložilo da je za oba odgovoran isti snimatelj. Dileme nije bilo.

MONTAŽA

BORNA BULJEVIĆ (SNIG)

Zbog finog montažnog građenja priče i vođenja glumačkih kreacija, u filmu koji sraz mentaliteta prikazuje stvaranjem osjećaja izolacije u snigom prekrivenom Zagrebu.

SPECIAL MENTION

IVA IVAN (KAVA SA DŽEMOM)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.