Direktor CIA-e se obrušio na novi film Kathryn Bigelow

Piše: Sven Mikulec

Direktor CIA-e, Michael Morell, prije nekoliko dana objavio je opsežno pismo u kojem osporava vjerodostojnost novog filma Kathryn Bigelow, portreta američkog hvatanja Bin Ladena pod naslovom Zero Dark Thirty.

Neugodno iznenađen ‘zabavnom povijesnom netočnošću’ koju je vidio u Bigelowičinom prikazu hvatanja notornog terorista, Morell je odlučio poslati dugačak e-mail svim zaposlenicima CIA-e, u kojem ih upozorava da sporni film nije nikakav dokumentarac i da se herojska američka protuteroristička akcija nije oslanjala na brutalne, nasilne metode izvlačenja informacija kakve se mogu vidjeti u filmu.

“U normalnim okolnostima ne bih komentirao holivudski film, ali mislim da je važno da ovaj film, koji se bavi jednim od najznačajnijih postignuća u našoj povijesti, stavimo u određeni kontekst”, započeo je pismo Morell i nastavio:

“Ono što želim da znate je da je Zero Dark Thirty dramatizacija, a ne realističan prikaz činjenica. CIA je surađivala s autorima filma, ali kao što je slučaj i sa svim drugim projektima zabavne prirode s kojima imamo posla, ne kontroliramo završni proizvod.”

Da ne bi ispalo da trolla, Morell je ponudio tri točke u kojima je objasnio zbog čega točno film ne trebamo shvaćati ozbiljno.

“Za početak, lov na Osamu Bin Ladena bio je naš napor koji je trajao čitavo desetljeća i ovisio o nesebičnoj predanosti stotina agenata. Autori filma pripisali su akcije naše čitave Agencije – i šire obavještajne zajednice – svega nekolicini pojedinaca. To možda čini film boljom zabavom, ali ne podudara se sa stvarnim činjenicama. Uspjeh operacije koja se odigrala 1. svibnja 2011. godine bio je posljedica timskog rada – i to jednog vrlo velikog tima, kad smo kod toga.”

“Drugo, film ostavlja snažan dojam da su unaprijeđene tehnike ispitivanja (…) bile ključne u pronalasku Bin Ladena. Taj je dojam pogrešan. Kao što smo već rekli, istina je da je više obavještajnih struja dovelo CIA-ine analitičare do Bin Ladenova skrovišta u Abbottabadu. Neke su informacije došle od ispitanika podvrgnutih unaprijeđenim tehnikama, ali bilo je još mnogo drugih izvora. I, važno je reći, jesu li unaprijeđene tehnike ispitivanja bile jedini učinkoviti način da dođemo do informacija od ispitanika, kao što film sugerira, pitanje na koje ne možemo niti ćemo ikada moći dati konačan odgovor.”

“Treće, film si uzima poprilične slobode u prikazu CIA-inog osoblja i njihovih postupaka, uključujući onih agenata koji su poginuli u službi svoje zemlje. Ne možemo dozvoliti holivudskom filmu da okalja našu uspomenu na njih.”

U svakom slučaju, jedna je stvar potpuno sigurna. Film je dobio publicitet kakvom se mogao samo nadati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.