DiCaprija za predsjednika!

Piše: Tena Strahinec

Leonardo-DiCaprio-2013

Za Leonarda DiCaprija nema odmora: trenutno brusi ulogu 28. predsjednika SAD-a Woodrowa Wilsona u biografskom filmu vlastite produkcije.

Službeni opis filma: „Sto godina nakon njegove inauguracije, Woodrow Wilson i dalje slovi kao jedna od najutjecajnijih i najkarizmatičnijih figura 20. stoljeća. I sad, nakon više od deset godina istraživanja i pisanja, dobitnik Pulitzerove nagrade, autor A. Scott Berg završio je Wilsona – najintimniju biografiju ikad napisanu o 28. predsjedniku SAD-a. Uz stotine tisuća dokumenata dostupnim u Wilsonovim arhivima, Berg je prvi biograf koji je dobio pristup nedavno otkrivenim papirima koji su pripadali Wilsonovim bližnjima. Uz pomoć tih materijala Berg je obradio brojne detalje – čak i nekoliko nepoznatih događaja – koji upotpunjuju Wilsonov karakter i otkrivaju novu dimenziju njegovog života. Od učenjaka-predsjednika koji je vodio zemlju kroz njen prvi veliki svjetski rat do vrlo strastvenog čovjeka, od idealista odlučnog da stvori svijet „siguran za demokraciju“ do vođe koji je preživio moždani udar, čija je time uzrokovana slabost bila jednom od najstrože čuvanih tajni stoljeća – rezultat je intimni portret pisan iz tadašnjeg gledišta; duboko osjećajna knjiga o Wilsonovom životu, njegovim usponima i padovima. Ne radi se samo o Wilsonu kao ikoni, već i o Wilsonu kao čovjeku.“

Uz 28. predsjednika SAD-a vezano je mnogo političkih odluka i događaja tako da materijala ne fali te postoji nebrojeno verzija mogućih scenarija koje možemo očekivati. Hoće li Wilsonov portret napokon biti uloga koja će DiCapriju donijeti toliko iščekivanog i zasluženog Oscara? Iako Oscari nisu mjerila prema kojima trebamo kategorizirati glumce, glumice i općenito sve osobe vezane za filmski svijet (niti je neophodan), mislim da DiCaprio ne bi imao ništa protiv jedne zlatne figurice u svojoj vitrini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.