Depardieu plaćanje poreza izbjegao preseljenjem u Belgiju

Piše: Jelena Androić

Gérard Depardieu u svoj je portfolio nedavno upisao i kuću u Belgiji, koja se nalazi na granici s Francuskom, u gradiću Nechinu, 15 minuta autom od Lillea i isto toliko brzim vlakom do Pariza. Ništa neobično na prvi pogled, kao što neobična nije ni glumčeva odluka da preseli u mali Nechin, ako se oda priznanje njegovoj navodnoj želji da se makne iz grada na selo. Međutim, mediji spekuliraju da je ovim preseljenjem slavni nosati glumac želio izbjeći plaćanje poreza od 75 posto koji u Francuskoj pogađa sretnike što godišnje zarađuju više od milijun eura.

A takav je upravo naš Depardieu. Naime, “kućerak” u Belgiji, kojeg susjedi upisuju kao ne pretjerano lijepo mjesto za život, samo je kapljica u jezeru Depardieuovih nekretnina: dvorac u Anjou-u, vinogradi u Francuskoj, Maroku, Španjolskoj, Italiji, Argentini, Alžiru i Ukrajini, tri restorana u Parizu, ribički dućan i zastupništvo za motore.

Depardieu izbjegavanjem poreza putem preseljenja u Belgiju nije međutim došao ni na kakvu inovativnu ideju – u belgijskoj pokrajini u koju je preselio već živi čak 2800 bogatih Francuza, uključujući obitelj Mulliez koja posjeduje francusku mrežu supermarketa Auchan i lanac sportske opreme Decanthlon.

Inače, glumac je osim svog portfolia „nabildao“ i lošu reputaciju – prošlog je tjedna uhićen zbog vožnje u pijanom stanju nakon što je sa skutera pao u Parizu, u kolovozu se gadno posvadio s nekim motoristom, a lani je izazvao nevjericu javnosti kad se pomokrio u prolazu između sjedišta aviona kojim je putovao u Dublin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.