Del Toro želi snimiti adaptaciju ‘Slaughterhouse-Five’, Kaufman scenarist

Piše: Sven Mikulec

Već ovaj tjedan imat ćemo prilike vidjeti najnoviji film Guillerma del Tora, Pacific Rim, a sa sigurnošću možemo ustvrditi da nam polako ali sigurno stiže njegov gotički hororac Crimson Peak, kao i TV adaptacija vampirskog romana The Strain, koji je 2009. napisao s Chuckom Hoganom. Međutim, ništa manje nas ne veseli još jedan projekt koji del Toro, čini se, drži u rukavu. Čim pronađe malo vremena, 49-godišnji meksički redatelj bacit će se na snimanje adaptacije vrlo popularne knjige Kurta Vonneguta pod naslovom Slaughterhouse-Five.

U Vonnegutovu satiričnom romanu pratimo život i avanture Billyja Pilgrima, fatalističkog američkog vojnika u Drugom svjetskom ratu kojem se oružje gadi i koji se odbija boriti. U najtežim trenucima u životu, Billyju se pojavi sposobnost putovanja kroz vrijeme, a osim u raznoraznim desetljećima svijeta 20. stoljeća, dio radnje odigrava se i na planetu Trafalmadore, gdje žive alieni koji otmu našega junaka. Vrlo neobična priča zabavlja se takvim temama kao što su sudbina, slobodna volja i kompleksnost ljudske prirode, a jedna od autorovih misli oko koje je izgradio priču može se naći već u prvom poglavlju, kad spominje kako je „pisanje antiratne knjige poput pisanja knjige protiv ledenjaka“, oba su truda uzaludna jer govore o nezaustavljivim fenomenima.

Osim del Torovog potvrđenog interesa za Vonneguta, odlična je i vijest što je uz projekt povezan i scenarist filmova Biti John Malkovich, Adaptacija i Vječni sjaj nepobjedivog uma – jedan jedini, Charlie Kaufman. Del Toro i Kaufman oživljavaju Vonnegutovo postmoderno, SF remek-djelo? Gdje se kupuju karte?

Dodajmo da je daleke 1972. godine svjetlo dana već ugledala jedna adaptacija ovog romana, ali je, usprkos dobrom prijemu kod kritike, na box officeu završila prilično neslavno.

Izvor: The Playlist, Firstshowing

Leave a Reply

Your email address will not be published.