Daniel D. Lewis – Spielbergov „Lincoln“

Piše: Vanja

Fotografija ili slika govori mnogo. Nije zgoreg, iako nije osnovno, ako se uspije fenomenalnog glumca pretvoriti u presliku jedne od ikona američke povijesti. Naravno, riječ je o novom projektu Stevena SpielbergaLincoln“ i Danielu Day Lewisu u glavnoj ulozi. Mora se priznati da u takvim kombinacijama zbilja proradi prava magija, gdje će glumac (za kojeg možemo sa sigurnošću reći da izvedbom neće razočarati …) možda izgledati sasvim identično liku kojega će i utjeloviti.

D. D. Lewis će, poput sebi sličnih koji drže do savršenstva u kameleonizmu, po svemu biti više Lincoln no što je to čovjek sam i bio (dobro, barem vrlo, vrlo sličan). Uz to, kako se šuška, karakterističan Lincolnov naglasak je nešto na čemu Daniel također zdušno radi – medotičnost vrijedna naklona, svaki put!

Ako uzmemo u obzir da Spielberg ubacuje Jareda Harrisa kao generala Granta (ne znamo sad kako će on izgledati ali ne možemo imati sve …), jednog u šačici povjerljivih ljudi koji su okruživali karizmatičnog predsjednika, povijesna poslastica poput ove vjerojatno neće ostati u izlogu. A kad tomu dodamo sudjelovanje mladog Josepha Gordona Levitta kao R. T. Lincolna te jaka imena poput Davida Strathairna, Sally Field, Tommyja Leeja Jonesa i ostatka impresivne ekipe, što tu može poći krivo?

Za razliku od nedavnog uratka The Conspirator, Spielbergov za temu ima ono poznato ali interesantno: kako je šesnaesti američki predsjednik uz šačicu savjetnika zaustavljao građanski rat i ropstvo.

Zvuči jako dobro…

Leave a Reply

Your email address will not be published.