Cronenberg: Kubrick je bio redatelj-populist

Piše: Sven Mikulec

00

Kao da filmovi Davida Cronenberga (Crash, Videodrome, Naked Lunch, Povijest nasilja…) ne podižu dovoljno prašine, kanadski filmaš ovih je dana dodao još jednu recku na kundak svoje puške kad se obrušio na jednog od nedodirljivih – Stanleyja Kubricka.

“Mislim da sam kao filmaš intimniji i osobniji nego što je Kubrick ikad bio”, neskromno je otvorio dušu u intervjuu Toronto Staru. “Zato mislim da Isijavanje nije odličan film. Mislim da Kubrick nije razumio horor žanr, nije znao razumio što radi. U knjizi se nalaze neke upečatljive ideje i on je ih je uspio prenijeti, ali mislim da ih nije zaista osjećao.”

Cronenberg se, međutim, nije zadržao na kritici Kubrickove emocionalne distanciranosti, nego je majstora otvoreno nazvao i populistom.

0

“Na čudan način, iako je obožavan kao filmski umjetnik najvišeg nivoa, vjerujem da je ustvari bio puno komercijalnije orijentiran i tražio je materijal za koji je mislio da će proći i koji će mu netko financirati. Mislim da je bio vrlo opsjednut time, do razine do koje ja nisam. A nisu bili ni Bergman ni Fellini.”

Cronenbergov idući film, s Johnom Cusackom, Julianne Moore, Mijom Wasikowskom i Robertom Pattinsonom, možda će svoju premijeru doživjeti u Cannesu iduće godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.