“Cloud Atlas” nam stiže 26. listopada

Piše: Ivan Andrijanić

Braću Wachowski (tj. odnedavno brata i sestru, budući da je Larry postao Lana), ovih dana puno se moglo vidjeti u medijima, a razlog je promocija njihovog novog filma Cloud Atlas. Povodom toga, dali su mnoge intervjue za raznorazne filmske novine, a i objavili su neke vlastite videe na youtubeu.

Podsjetimo se i priče filma, koja se odvija u različitim vremenskim periodima,  sve od 19. stoljeća do postapokaliptične budućnosti, prepliću se likovi i pripovjedači (od idealističnog Amerikanca, preko skladatelja do novinarke i mladića s Havaja, koji svjedoči razrušenom svijetu). To su samo neki od likova u ovoj krajnje osebujnoj priči, a zanimljivo je da postupci jedne individue utječu na budućnost druge…

Andy i Lana Wachowski zadnjih godina nisu se mogli pohvaliti naročitim kreativnim uspjesima. 1996. godine debitirali su fenomenalnim noir krimićem Bound, a konac 20. stoljeća obilježili su Matrixom, inteligentnom filozofskom pričom zamaskiranom u akcijsko-fantastično djelo koje je praktički samim izlaskom postalo kult za sebe. Kasnije su režirali krajnje razočaravajuće nastavke, koji su se više oslanjali na efekte i akcijsku raskoš, nego na samu priču, a 2008. godine ekranizirali su i japansku mangu Speed Racer, koja je razultirala solidnim filmom, ali kvalitativno daleko od njihovih početnih ideja.

Cloud Atlas, inače nastao po knjizi britanskog pisca Davida Mitchella, ujedino je spomenuti dvojac s njemačkim redateljem Tomom Tykwerom, koji nam je također koncem 90-ih podario iznimni Run, Lola, Run. Osebujan trio, zanimljiv predložak, a i sudeći po prvim kritikama, riječ je o kvalitetnom filmu. 26. listopad je dan izlaska u kina ove potencijalne znastveno-fantastične poslastice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.