Ciklus Olivera Stonea: Talk Radio (1988.)

Piše: Marin Mihalj

“Video je ubio radio”, pjevali bi nam The Bugglesi, no tko je ubio Alana Berga, tj. Barryja Champlaina?

Predmnijevam kako filmski svijet nije pretjerano iznenadila vijest da će svojevrstan biografski film o Alanu Bergu snimiti Oliver Stone, najjača čunka tadašnjeg Hollywooda. U početku bijaše… Stone, scenarist. Veteran Vijetnamskog rata, ali nakon nekoliko godina dio holivudskog sustava; sustava koji mu je opetovano omogućavao snimanje krajnje subverzivnih filmova. Neko ljepše vrijeme, premda danas, s uvijek poželjnim vremenskim odmakom, neki od njegovih filmova [Platoon, Born on the Fourth of July] djeluju naivnije no tada, što opet ne umanjuje Stoneovu političku osviještenost i plivanje uzvodno; 8o-e su prije svega plodno tlo za američki agitprop kroz mega-spektakle. Istina, nije ni Stoneov način posve ispravan, jer on djeluje k’o preteča pretilog Michaela Moorea – ništa se ne ostavlja publici da sama protumači, “istina” joj je servirana – ali je, kažu, barem na pravoj strani.

0

Alan Berg bio je odvjetnik, ali se široj javnosti predstavio kao izuzetno liberalan radijski voditelj. Zbog svojih je stavova ubijen, a za njegovu su smrt okrivljeni članovi grupe »The Order«, čija se ideologija uvelike poklapala sa sadržajem romana The Turner Diaries Williama Luthera Piercea. Posredstvom romana Stephena Singulara, Talked to Death: The Life and Murder of Alan Berg, kao i drame Erica Bogosiana i Tada Savinara nastale prema spomenutom romanu, Stone je zajedno s Bogosianom napisao scenarij za film. Zašto? Stone je pametan tip. S jedne će strane odati počast izuzetno hrabrom čovjeku, dočim će s druge, kao mnogo puta prije i poslije, Alan Berg a.k.a. Barry Champlain a.k.a. Oliver Stone progovoriti o mračnim dražima establišmenta. Bukowski je netom prije smrti ismijao U2 pitavši se u svojim memoarima: kako ozbiljno shvatiti bend koji kritizira establišment, a prodali su milijune i milijune ploča te time i sami postali dio establišmenta koji preziru? Recimo da su motivi Stonea/U2-a plemeniti, pa se možemo posvetiti procjeni njihove tehničko-ideološke kvalitete.

Jedna je stvar jasna. Dvije, zapravo. Dva su filma izvršila presudan utjecaj na Talk RadioA Face in the Crowd Elije Kazana i Network Sidneyja Lumeta. Bogosian i Stone od Kazana preuzimaju začetak: bilo tko – makar i prodavač odijela! – uz pravi glas, smisao za humor i s naoko potpunim nedostatkom empatije može postati radijski voditelj; ideje Chayefskyja i tehnika Lumeta su, pak, vjerno preslikane. Medij je izuzetno moćno oružje, i u krivim je rukama najveća opasnost za zdravlje – fizičko i psihičko. Stone i Bogosian kroz storiju o Champlainu prikazuju tipičan uspon i pad antiheroja. Radijska mu emisija postaje život, pa u jednom trenutku Barry shvaća da više nije siguran ni tko je ni što: je li on Barry Champlain, radijski voditelj kojeg svi vole voljeti, ili je on tužna, usamljena kreatura koja svojim ponašanjem tjera sve od sebe? Zna li on i dalje zašto njegova emisija postoji, je li i dalje misao vodilja pokušati ljudima otvoriti oči, ili je neminovan početak emitiranja njegove emisije diljem Amerike samo submisivno sisanje kurca establišmentu kojeg prezire? Dakle, na sasvim suprotan način od poluautobiografskog Platoona, Talk Radio također govori o Oliveru Stoneu i njegovoj krizi identiteta, jer on više nije autsajder koji ruši uspostavljeni (ne)red, nego je i sam dio (ne)reda.

2

Koliko god se Stone nametao kao predmet ispitivanja, najvrjednija je strana ovoga uratka nevjerojatan nastup Erica Bogosiana u glavnoj ulozi. Oštra jezika, nepredviljivih gestikulacija tu je napretek, ali u njegovim se očima krije pogled hrabrog cinika Alana Berga, nesigurnog redatelja Olivera Stonea i beskrajno mizerna Barryja Champlaina.

Tko je ubio Alana Berga?

Sustav.

A što je sustav?

Mi, svi.

 

Ciklus filmova Olivera Stonea

11. 9. Salvador (1986.)

18. 9. Vod smrti (Platoon, 1986.)

25. 9. Talk Radio (1988.)

2. 10. Rođen 4. srpnja (Born on the 4th of July, 1989.)

9. 10. The Doors (1991.)

16. 10. Nixon (1995.)

23. 10. Comandante (2003.)

30. 10. Aleksandar Veliki (Alexander, 2004.)

6. 11. Svjetski trgovački centar (World Trade Center, 2006.)