Četiri vjenčanja i sprovod (1994.)

Piše: Marin Mihalj

Četiri vjenčanja i sprovod (Four Weddings and a Funeral, 1994. 117 min.)

Redatelj: Mike Newell

Scenarist: Richard Curtis

Glume: Hugh Grant, Andie MacDowell, Kristin Scott Thomas, John Hannah, Simon Callow

 

Kada ne znate ništa o ljubavi, logično je da odgovore pronalazite u filmovima koji vam se nude. Nekoć bi zbog takvih filmova možda postali pametni, oprezni i obazrivi. Gledali ste Caprine filmove i saznali kako izaći iz teške situacije kao džentlmen ili, u najboljem slučaju, izbjeći ljubavni brodolom. No, ponekad ni najbolji Caprini filmovi nemaju čarobnu formulu koja će vam pomoći da zadržite osobu za koju mislte da je ljubav vašeg života ili, ako je to nemoguće, bar budete onaj tip koji je poraz primio džentlmenski. Međutim, život nije film. Ako se, pak, ijedan film približio vrhuncima žanra romantične komedije iz razdoblja zlatnog Hollywooda, onda je to Newellov Four Weddings and a Funeral.

Richarda Curtisa moraš voljeti iz dva razloga. Prvi je scenarij za film  koji sam gore naveo, drugi je scenarij i režija filma Love, Actually. To su filmovi koje s punom moralnom i materijalnom odgovornošću svrstavam u top deset najboljih feelgood filmova svih vremena i preporučujem ih svakomu tko nije gledao (ako takvih uopće ima). Ali, nisu to samo filmovi zbog kojih bi se dobro osjećali, to su ujedno i mali biseri koji uspješno govore o nama i našoj potrazi za ljubavi, makar se ista nalazila na čudnim mjestima. Čudna mjesta o kojim govorim u ovom su slučaju četiri vjenčanja i jedan sprovod.

Okosnicu priče o ljudima koji ljubav traže na pogrešnim mjestima čine Charles i Carrie. On je tipičan serijski zavodnik. Puno veza iza sebe, u konstantnoj potrazi za pravom ljubavi. Šarmantan je, indiskretan i prokleto simpatičan primjerak muškog roda čiji je jezik brži od pameti. S druge strane, Carrie je tipična sveamerička ljepotica besprijekornog osmijeha. Na jednom britanskom vjenčanju, Charles će se zaljubiti u Carrie, provesti s njom noć, a potom će je sresti na još nekoliko vjenčanja i jednom sprovodu. Naravno, sve to ne bi bilo toliko zanimljivo da Charles i Carrie nisu okruženi Charlesovim prijateljima koji su, na trenutke, zanimljiviji od priče koja nas, kao, najviše zanima. Od jednako šeprtljavog, ali manje šarmantnog Toma, preko raspuštenog i ciničnog alkoholičara Garetha i njegovog životnog partnera Matthewa, koji je svojim decentnim ponašanjem njegova sušta suprotnost, sve do Charlesova brata i sestre, gluhog Davida i živahne Scarlett, i Charlesove najbolje prijateljice Fione, usidjelice britkog jezika koja je nesretno zaljubljena u njega.

Što reći o filmu da ga ljudima ne prodate jeftino? Reći da je jako smiješan bilo bi isticanje očiglednog, ali reći da je samo smiješan bi bila neistina. Ne, to je u klasičnoj britanskoj maniri savršeno podijeljena romantična komedija koja kombinira suludo duhovite segmente s onim neobično tužnim koje vam, koliko god puta pogledali film, svaki put slome srce. Treba li spominjati kako se u glavnim ulogama nalaze izuzetno kvalitetni karakterni britanski glumci koji su, ipak, najviše svog talenta pokazivali u komedijama. Isuviše samosvjestan Hugh Grant je Charles, a redom ga prate Kristin Scott Thomas kao Fiona, John Hannah kao Matthew, Simon Callow kao Gareth, i tako unedogled. Film bi možda bio i bolji da je ulogu Amerikanke Carrie prihvatila predviđena Marisa Tomei, ali se i hladna ljepota Andie MacDowell savršeno uklapa u ovu tragikomediju.

Ako je Groundhog Day komedija 90-ih (i ne samo 90-ih, i ne samo komedija), onda je Newellovo i Curtisovo mini remek-djelo film koje ga neumorno prati kvalitetom. Ako se pitate zašto, film niste pogledali. Ako ste ga pogledali a pitanje ostaje isto, onda niste osoba s kojom bih volio gledati filmove. Od sjajnog cameo nastupa Rowana Atkinsona, zarazne glazbene teme, osjećaja da su svi ti ljudi na ekranu doista prijatelji, neugodnih situacija zbog kojih ja, gledatelj, zatvaram oči jer je meni neugodno zbog likova u filmu pa sve do samoga kraja, gdje saznajemo da za pravu ljubav doista nikada nije kasno. Samo treba biti hrabar.

2 komentara za “Četiri vjenčanja i sprovod (1994.)

  • W.H. says:

    A i citiranje Audena <3

  • vanja says:

    filmu nemam zamjerke, osim što mi Andie MacDowell nekako nije pasala u ulozi neke … femme fatalke (slažem se… point taken)

    da, naravno da sam ga neku večer pogledala, obnova gradiva i to. :)

    Curtis je legenda, film je prekrasan. Ima sve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.