Čak dva hrvatska filma nagrađena na prestižnom DOK Leipzigu

Piše: Jelena Androić

Hrvatski animirano-dokumentarni film „Otac“ osvojio je Zlatnu golubicu, glavnu nagradu za animirani film, a dokumentarac „Posljednja ambulantna kola Sofije“ osvojio je Srebrnu golubicu za najbolji dugometražni dokumentarac na nedavno završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig.

Riječ je o festivalu koji je ove godine održan u 55. izdanju te se svrstao u skupinu festivala s najduljom tradicijom na europskom kontinentu. Od 29. listopada do 4. studenoga 2012. festival je posjetilo čak 30-ak tisuća gledatelja, koji su u glavnim natjecanjima mogli pogledati gotovo 200 novih naslova, a sveukupno čak 360 filmova. Među njima su se našla i četiri hrvatska filma, a dva se iz Leipziga vraćaju s prestižnim nagradama.

Hrvatsko-bugarsko-njemački animirani film „Otac“, koji iz Hrvatske potpisuju Bonobostudio i animator Veljko Popović, Zlatnu golubicu za animirani film iz Leipziga pridružio je nizu od dosad devet osvojenih nagrada. ovo mu je čak treća nagrada u posljednjih tjedan dana, nakon osvojenog drugog mjesta na festivalu Expotoons u Buenos Airesu i nagrade publike na banjalučkom festivalu animiranog filma.

Srebrna golubica za najbolji dugometražni dokumentarac pripala je pak „Posljednjim ambulantnim kolima Sofije“, bugarsko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji čiji je hrvatski koproducent Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio France 4 Visionary Award na Tjednu kritike, a osvojio je i Grand prix za najbolji dokumentarni film trajanja iznad 30 minuta na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Neposredno prije nagrade u Leipzigu, film je osvojio nagradu Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarac na 16. Međunarodnom festivalu u Jihlavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.