Britanci uvode filmski odgoj u škole

Piše: Deni Zgonjanin

Britanska vlada je u jednom nedavno objavljenom izvješću objavila kako je odnesen zaključak da je film ustvari umjetnička forma te bi se kao takav trebao predavati u školama.

Planira se izjednačavanje filmskog odgoja sa književnošću, čime bi djeca više učila o povijesti britanskog filma i uvođenje prakse o osnovama snimanja filma, sa konačnim ciljem stvaranja novih mladih režisera, scenarista, snimatelja itd.

Potreba za svježom krvi se javila nakon što se otkrio zabrinjavajući pad gledanosti britanskih filmova u domaćim kinima, u usporedbi sa Hollywoodskim produkcijama. Što je meni pomalo smiješno, pošto su svugdje izvan Velike Britanije njihovi filmovi na cijeni i nerijetko beru fenomenalne kritike. No svaka čast britanskoj vladi za ovaj potez, samo je šteta što se nešto ovakvo nikad nije, niti će se u skorijoj budućnosti, uvesti u škole na ovim prostorima…

3 komentara za “Britanci uvode filmski odgoj u škole

  • Gjuro says:

    Daj zamisli na što bi to ličilo da klince podučavaju hrvatskom filmu. Jadni klinci bi morali gledati Sedlarovu “Gospu” i slične… Čekaj malo, morali smo i mi. Brrr.

  • Marin says:

    Već zamišljam djecu koja su odgajana gledajući “Sto minuta Slave”. 😀

  • Matea Rebrović says:

    Evo malo nečega iz mog područja, koliko toliko. Inače, kod nas po MZOŠu nije striktno propisan godišnji broj sati medijske kulture (što je uvršteno u nastavu hrv.jezika). Po istraživanjima, većinom je to 12 sati godišnje. Učitelji stavljaju prioritet na film, zatim na kazalište,strip,internet itd. O povijesti hrv.filma i same medijske kulture se ima dosta zanimljivih stvari za reći i za pogledati, pogotovo o animiranom filmu, što je više prikladno za niže razrede. Smatram da bi se trebala propisati norma na otprilike 15 sati godišnje, te uvesti “medijska kultura” kao izborni predmet, i u oŠ i u SŠ. To ne bi bilo loše. Ne bi trovali đake koje to apsolutno ne zanima, a one koje zanima bi došli na svoje. Meni je osbno jako žao što nisam imala nikakve prilike učiti o filmu u školama, pa sam tek na faksu bila sretna kad se pojavio kolegij “medijska kultura”. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.