Bringing Up Baby (1938.)

Piše: Jelena Djurdjic

Bringing Up Baby (1938., 102 min.)

Redatelj: Howard Hawks

Uloge: Cary Grant, Katharine Hepburn , May RobsonCharlie Ruggles

 

Klasik? O da.

Nekada, dok recimo čitate kako je jedan ovakav film u svoje vrijeme doživio apsolutni debakl (Hawks je izgubio posao u studiju, a Katharine nastavila svoj „box office posion period“), zapitate se čini se neminovno, je li Did You Hear About the Morgans? classic to be, za nekih, pola stoljeća? Da se čovjek smrzne.

Dakle, drugi film, od četiri koje je filmski par Hepburn/Grant snimio, jest ujedno i 2nd best, prvo mjesto zauzima, naravno, The Philadelphia Story. Priča ide ovako: dr. David Huxley (Cary Grant), zoolog, proživljava svoj Dan D – konačno je dobio kost koja mu nedostaje da kompletira skelet svog dinosaura i ima sastanak kojim može muzeju u kojem radi da osigurati donaciju od milijun dolara i – kao da to nije dovoljno – sutradan se ženi kolegicom s posla. Kost i svadba – to zvuči solidno, to ne može biti uzrok zapleta, ali ova donacija… Huxley odlazi na sastanak (bogataši to rješavaju na terenima za golf), pokušava prodati svoju priču zastupniku gospođe koja daje lovu, gdinu Peabodyju, i stjecajem nesanjanih okolnosti (zamjene golf loptica) upoznaje Susan Vance (Katharine Hepburn). U toku dana, i večeri, kad god Huxley pokuša ostaviti dobar dojam na gospodina Peabodyja, gđica Vance mu nepogrešivo u tome odmaže. Noć završava neslavno, ali Susan, svjesna da je Huxley čovjek njenog života, već ga sutradan nagovara da dođe u njen stan i pomogne joj da Baby odvede u kuću na selu. Baby je leopard, avantura počinje.

Katharine Hepburn ovo je bila prva uloga u komediji, što se, kako je snimanje odmicalo, pokazalo kao priličan problem – glumica se preglasno smijala i uopće previše trudila. Kako bi joj pomogao, HH moli Waltera Catletta (narednik Slocum u filmu), veterana žanra, da priskoči sa savjetima, na što on pristaje, ali samo ako ga sama Hepburnova zamoli. Ona to i čini, a kasnije na njezino insistiranje njegova uloga biva proširena. Rezultat toga savršeno je odigrana neustrašiva Susan, inteligentna, duhovita, samouvjerena i poduzetna djevojka, zaokružen lik u potpunosti, a i taj problematični smijeh pogođen je do kraja. Grant kao antitezu igra praprapočetke uloga smušenih i uštogljenih profesora, zrelih i spremnih za veliki preokret u životu, postavljajući standarde koje mislim da nitko nije dostigao. Lako, šarmantno, bez preglumljavanja, što mu naravno i tekst omogućava, on ostavlja dojam povodljivog tipa, ali ne dubiozno povodljivog, nego taman koliko treba (scena u šumi kad je pokušava poslati kući, ili inicijativa kad misli da je u opasnosti, i uopće zdrav razum u razmjeni mišljenja koja pršte na sve strane). Kemija? Opipljiva.  Rafalni “rat-a-tat” dijalog je predobar, pretočan, premaštovit, istinski, i totalno suvremen.

Priča je zasnovana na brojnim nesporazumima (zamjena identiteta, višak leopardova), iz jedne laži rađa se pet novih, što Susan čini poseban gušt, priča se sve više zahuktava i ubrzava pa vam je u jednom kratkom momentu svega previše. Howard Hawks (Sergeant York, To Have and Have Not) malo se izmicao od romanse i forsirao komediju situacije, ali nije zalutao previše. Režija je prilično konvencionalna, dok je jedini pravi izazov predstavljao leopard. Hepburnova u svojoj autobiografiji zapisuje kako je, što je bilo inače opće poznato, Grant  imao problema sa snimanje scena s leopardom jer se neizmjerno plašio (većinu scena snimio je dubler, ili je korištena tada novootkrivena tehnika koja je Granta i leoparda činila bližim nego što su, pogotovo u scenama u automobilu). Kao dodatak na priču – tijekom snimanja Katharine je nabavila prepariranog leoparda i spustila ga kroz ventilaciju u Caryjevu šminkernicu. “He was out of there like lightning,” stoji u knjizi.

Neke jednostavne postavke (podrapana haljina na nezgodnom mjestu, žensko isparkiravanje, inače dosadni padovi na dupe) ovi ljudi čine posebnim i dragocjenim. Iako  mnoge standarde zdravo-logičkog razmišljanja Bringing Up Baby ne dostiže, za recimo pola metra preskače ljestvicu ‘briga me za zdravo-logičko bla bla’. Bajka je to.

Jedan komentar za “Bringing Up Baby (1938.)

  • vanja says:

    savršena bajka u moru smijeha … ovaj film je Katherine dobro “našiljio” u ono što je postala poslije (šuškalo se da je u par navrata gotovo došlo do sraza za vrijeme snimanja upravo zbog problema koje si spomenula), no ona je(to je činjenica), uvijek imala problema s “previše truda”, smijehom i općenito … što ne mijenja činjenicu da ovaj film jeste klasik, kao što su i Grant i Hepburn i Hawks. i ništa je manje ne volim zbog toga

    ljudi, pogledajte ovo, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.