Bradley Cooper na čelu biopica o Lanceu Armstrongu

Piše: Vedrana Vlainić

Vrlo javni pad u nemilost višestrukog biciklističkog šampiona Lancea Armstronga dugo je vremena tresao novinske stupce. Otkad je prošle godine izgubio višegodišnju borbu s optužbama da je koristio doping, oduzeta su mu sva priznanja te je, na kraju, i javno priznao upotrebu ilegalnih preparata kod Opre početkom ove godine, bilo je samo pitanje vremena kada će Hollywood zgrabiti priliku da prikaže njegov uspon i pad na velikom platnu. Ovaj put, red da pokuša iskoristiti sve prednosti i potencijale biopica došao je na sve popularnijeg Bradleyja Coopera. Film naslova Red-Blooded American već je u pripremi, imena koja se uz njega spominju su ona scenarista Scotta Z. Burnsa (Side Effects) i redatelja Jaya Roacha, a Cooper je zainteresiran preuzeti glavnu ulogu, kao i producirati projekt.

Uz Armstronga, druga ključna uloga je ona Tylera Hamiltona, Armstrongovog kolege iz ekipe, koji je javno izjavio da je svjedočio Armstrongovom uzimanju dopinga. Hamilton je uvelike utjecao na konačno razotkrivanje Armstronga, koji je većinu svoje karijere bio optuživan za doping, međutim njegova popularnost i povijest borbe s rakom je godinama uvelike utjecala na meka srca javnosti koja je objeručke prihvaćala njegove demante.

Ovo nije jedini pokušaj ekranizacije Armstrongove priče. Još dva slična projekta su u pripremi, jedan iz pera Johna Hodgea (Trance) sa Stephenom Frearsom (The Queen) u redateljskom stolcu i Benom Fosterom u pregovorima za glavnu ulogu. Drugi će producirati J.J. Abramsova produkcijska kuća Bad Robot, a bazirat će se na knjizi Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong novinarke Juliet Macur, koja je izvještavala o Armstrongovoj karijeri od kasnih 90-ih, cijelo vrijeme dok je vozio za US Postal. Navodno je Abrams prvi pristupio Cooperu s ponudom glavne uloge, no Warner Bros i Atlas Entertainment su bili uspješniji (moguće da su ga namamili ponudom da bude jedan od producenata). U Hollywoodu nije neobično da nekoliko projekata slične tematike konkuriraju jedan drugome. Frears i Foster suradnja je možda odmakla najdalje s pripremama, ali Cooperu se nenadano otvorila rupa u rasporedu kada je Steven Spielberg odustao od režiranja American Sniper, tako da bi, uzevši u obzir njegovu trenutnu popularnost i potražnju, upravo Red-Blooded American mogao preteći ostala dva projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.