Bella Tarr se kući u Sarajevo

Piše: Jelena Androić

Eto nam ga! Nakon što smo imali priliku u Hrvatskoj udomaćiti osnivanje poslijediplomskog studija filma poznatog mađarskog redatelja Belle Tarra, i propustili to učiniti jer Tarr nije uspio naći zajednički jezik sa splitskim Sveučilištem i tamošnjom Umjetničkom akademijom s kojima je trebao pokrenuti projekt, eminentni će se studij smjestiti u Sarajevu, piše portal Radiosarajevo.

Podsjetimo, “zapelo” je na usuglašavanju oko redateljevih uvjeta i načina osnivanja studija te hrvatskih procedura predlaganja, usvajanja i provođenja doktorskih studijskih programa, pa je Tarr u konačnici za medije izjavljivao da je ponižen i razočaran jer nitko nije odgovarao na njegova pisma i pozive.

Što smo s time izgubili? Njegov doktorski program Film factory, koji će se sada moći izučavati na Sarajevo School of Science and Technology, među predavačima će imati apsolutne filmske velikane kao što su Aki Kaurismaki, Gus Van Sant, Aton Egoyan, Jim Jarmusch, Tilda Swinton i Apichatpong Weerasethakul. Trogodišnji program na doktorskom nivou objedinit će teoretski i praktični rad na način koji nije dostupan ni na jednoj filmskoj akademiji u svijetu.

Mađarski je redatelj Sarajevo upoznao kao dugogodišnji gost Sarajevo Film Festivala pa je kazao da je nakon duge potrage za prikladnim domom za ovaj projekt, upravo tamo pronašao prave partnere. “Ovo bi mogao biti pravi dom za hrabre!“, izjavio je Tarr, a mi tome samo s tugom možemo dodati da naš Split očito nije dovoljno „takav“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.