’Be Natural’: Dokumentarac o prvoj redateljici u povijesti filma

Piše: Ana Kundid

Tada 23-godišnja Alice Guy-Blaché bila je samo sekretarica Augusta Lumieréa, čovjeka koji je izumio filmski projektor, no njene ambicije i znatiželja našle su smiraj puno dalje od toga. Godine 1896. snimila je svoj prvi film.

U vremenu bez pravila, samo sa snovima koji su joj bili vodilja, postajala je začetnicom brojnih filmskih tehnika, uključujući i sinkronizirani govor, a i prva je sistematički razvila tehniku narativnog filma. Danas je većina njenih radova izgubljena, a oni fragmenti koji su sačuvani odišu inovativnošću i velikom originalnošću. Kako je moguće da je žena koja je toliko pridonijela filmskome svijetu danas gotovo nepoznata?

Cilj ovog projekta je upoznati publiku s Alice Guy-Blaché, i ispraviti ogromnu nepravdu koja je samoj umjetnici nanesena, govore Pamela Green i Jarik Van Slujis, sudionice najavljenog dokumentarca.

Ova dokumentarna priča, a čiji će izvršni redatelj biti Robert Redford, svojevrsni je spoj intervjua današnjih uglednih filmskih aktera, poput Martina Scorcesea i Catherine Hardwick, te događaja iz samog Alicinog života, koje će nam prepričavati Jodie Foster.

Zanimljivo je dodati da je ovo još jedan uspjeli Kickstarter projekt renomiranog filmaša poput Roberta Redforda – sličnu je kampanju nedavno imao Spike Lee.

U nastavku pogledajte trailer za film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.