Art-kino Croatia četvrti rođendan slavi uz nijemi japanski film

Piše: Jelena Androić

U utorak, 18. prosinca posebnim programom Zvučna slika nijemog filma riječko Art-kino proslavit će 4. rođendan.

Učinit će to dvostrukim programom, s benshijem, glazbom i filmovima iz arhiva japanskog Nacionalnog filmskog centra – Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Tokiju.

U sklopu programa Zvučna slika nijemog filma bit će prikazana komična anima „Tengu hajka, i akcijska (melo)drama “Jirokichi štakor“. Zvuk će ovim nijemim filmovima tom prigodom dati japanski narator (benshi) Ichiro Kataoka, pijanistica Mia Elezović i pijanist Damir Prica Kafka te violončelist Johannes Nauber. Program je dio Filmskih mutacija: šestog festivala nevidljivog filma.

„Tengu hajka“ je nadrealna komična predračunalna igrica istjerivanja duhova Tengu, u kojoj glavni crtani lik mačke Neko traumatizira par Tengua s ptičjim kljunovima. U nekim pričama, Tengui su duhovi ljudi koji su podlegli taštini i aroganciji, neki su od njih postali neprijatelji budizma, dok su drugi zadržali tragove uljudnosti, na koje se moglo pozvati za duhovnu zaštitu. Samuraj koji u ovom filmu rastjeruje Tengue u visoko koreografiranom plesnom nadmetanju, poprilično nalikuje Betty Boop.

„Jirokichi Štakora“ je pak jedni potpuno očuvani nijemi film redatelja Daisuke Itoa. Donosi priču o životu legendarnog lopova, svojevrsnog japanskog Robina Hooda – Jirokichi Štakora. Radnja filma zasnovana je na životu Nezumija Koze, ozloglašenog provalnika s početka 19. stoljeća. Nezumi Kozo nadaleko se proslavio svojim odvažnim pustolovinama, u kojima je pljačkao bogataške domove kako bi novce podijelio siromašnima. Godine 1835. je uhvaćen i pogubljen.

Dvadesetih i ranih tridesetih godina 20. stoljeća japanska publika često je u kinu više uživala u umijeću bensjia (naratora) nego u samim filmovima. Katsudo benshi ili jednostavno benshi bili su zvijezde koje su nerijetko primale golemu plaću za svoju majstorsku uporabu glasa.

Ulaz je slobodan uz prethodnu rezervaciju na ulaznice@art-kino.org ili telefonskim putem na 051/323261.

Leave a Reply

Your email address will not be published.