Antun Vrdoljak snima nastavak “Duge mračne noći”?

Piše: Sven Mikulec

Dugih osam godina nakon domaćeg kino-hita Duga mračna noć, kojim nam je Antun Vrdoljak ispričao dirljivu priču o jednom momku uhvaćenom u nemilosrdni svijet tužne hrvatske stvarnosti tijekom Drugog svjetskog rata, sada nam se, čini se, smiješi i nastavak. Bilo je samo pitanje vremena kad će Vrdoljak i ekipa shvatiti kakav im potencijal čuči na prašnjavoj polici.

„Iako sam osobno generalno protiv štancanja nastavaka samo radi zarade, vjerujem kako je naša priča o Ivanu Kolaru vrlo plodno tlo za izvanserijski kvalitetan epilog,“ izjavio je jučer neumorni djedica Vrdoljak, koji će se kamere još jednom uhvatiti u 81. godini života. „Premještanjem priče u novije doba uspjet ćemo, vjerujem, u svega dva filma obraditi dva najtragičnija razdoblja iz hrvatske povijesti 20. stoljeća bez da pritom imalo pati uvjerljivost i kredibilnost priče.“

Novi će se film, kako saznajemo, baviti Domovinskim ratom, a u njemu će se lik Ivana Kolara, kojeg je pristao reprizirati Goran Višnjić, pod najezdom istočnih okupatora zavući u šumu oko Pakraca i, iako u svojim kasnim osamdesetima, povesti seljane u gerilski boj iskorištavajući prirodne pogodnosti pakračkoga krajolika.

„Ova će mi uloga predstavljati veliki izazov,“ uzbuđeno je ustvrdio Višnjić. „Dosad sam u karijeri odradio zaista mnogo različitih ličnosti. Bio sam ratom traumatizirani doktor, pa ratom traumatizirani hrvatski seljak, pa… još par sezona doktor… i tako. Ali ovo je drukčije. Bit ću vrlo stari hrvatski seljak, i to s kalašnjikovim.“

Vrdoljakova priča zasad je u predprodukciji, a, kako doznajemo, projekt nosi naslov Kratko svijetlo jutro.

Jedan komentar za “Antun Vrdoljak snima nastavak “Duge mračne noći”?

  • Deckard says:

    Razmišljam da mu ponudim (besplatno) svoje spisateljske sposobnosti da mu fakte budu ispravne. Posebice onaj dio o tome tko se točno zavukao u šume oko Pakraca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.