Angelina Jolie na sudu pobijedila našeg novinara: ‘U zemlji krvi i meda’ nije plagijat

Piše: Sven Mikulec

Angelina Jolie na sudu je pobijedila novinara Josipa Kneževića, koji je tvrdio da je njen redateljski debi, osporavani i ne najbolje prihvaćeni U zemlji krvi i meda, ustvari plagijat njegove knjige Slamanje duše, objavljene 2007. godine.

Knežević je knjigu The Soul Shattering objavio pod pseudonimom James J. Braddock, a u njoj je opisao tragičnu sudbinu Sarajke koja je prošla pakao srpskih logora u ratom zahvaćenoj Bosni. U jednoj od logora Sarajka je izgubila i sina tinejdžera, a zaljubila se u jedinog vojnog činovnika koji je nije silovao. S ovom knjigom temeljenom na istinitoj priči, Knežević, sarajevski novinar s prebivalištem u Zagrebu, više puta se našao s producentom Ericom Sarkićem kako bi porazgovarali o potencijalnom filmu. Nedugo nakon toga, Knežević je čuo da taj isti producent s Angelinom snima film po smrdljivo sličnoj priči.

Okružna sutkinja objasnila je kako je primijetila određene podudarnosti između knjige i filma, ali nije našla dovoljno sličnosti da tužbu ocijeni opravdanom. Radnja Slamanja duše, kaže ona, fokusirana je na obitelj, ljubav i ljudsku snagu, a Angelinin film prije svega govori o izdaji, osveti i tragediji, bez imalo nade. Ako Knežević/Braddock ne želi da mu tužba bude trajno odbačena, morat će, dakle, pronaći jače dokaze.

U zemlji krvi i meda dopao se polovici kritičara Rotten Romatoesa, na IMDb-u mu je ocjena bijednih 4,4 (iako su za to dobrim dijelom odgovorni hejteri koji bez gledanja stišću ‘jedinice’), a na američkom box officeu film je zaradio svega 300.000 dolara, na 13 milijuna uloženih.

Jedan komentar za “Angelina Jolie na sudu pobijedila našeg novinara: ‘U zemlji krvi i meda’ nije plagijat

Leave a Reply

Your email address will not be published.