Ainsworth može prodavati Stromtroopera

Piše: Filip Jakovljević

George Lucas je izgubio sudski spor sa britanskim dizajnerom Andrewom Ainsworthom oko prava na izradu i prodaju replika kaciga stormtroopera iz filma Star Wars.

Ainsworth je na setu bio zadužen za rekvizite, te je za film dizajnirao originalne kacige, a 2004. godine ih je počeo prodavati. Redatelj znanstveno-fantastičnog hit serijala ga je tužio 2009. za 20 milijuna dolara nakon što je nekoliko artikala prodao i u Americi i američki je sud presudio u Lucasovu korist. Sada je Ainsworth pokrenuo spor u Velikoj Britaniji, te je sudac presudio u njegovu korist odbacivši tvrdnje da su kacige skulpture.

Sve je kulminiralo kada je Lucas pokušao promijeniti odluku ulaganjem žalbe Vrhovnom sudu, ali sudac je podržao odluku britanskog suda složivši se da su kacige funkcionalni kostimi i ne podliježu zakonima o autorkim pravima.

Ova odluka suda dopušta dizajneru daljnju prodaju kaciga, od kojih svaka košta oko 2950 američkih dolara.

„Ovo je velika pobjeda, potpuna pobjeda. Već smo otvorili šampanjac.“ izjavio je Ainsworth u intervjuu za BBC. S druge strane Lucasovi glasnogovornici tvrdeda je odluka suda bazirana na „anomaliji“ britanskog zakona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.