Afrička kraljica (1951.)

Piše: Vanja

Afrička kraljica (The African Queen, 1951., 105 min.)

Redatelj: John Huston

Glume: Katharine Hepburn, Humphrey Bogart, Robert Morley

 

Well I ain’t sorry for you no more, ya crazy, psalm-singing, skinny old maid!

 

Malo je filmova koji su tijekom godina svrstavani u tako puno kategorija. Što je The African Queen? Ratni film? Pa, ima veze. Avanturistički? Svakako. Romansa i komedija? Nesumnjivo i vidno. Drago mi je što je na listi jer nije posve „klasična“, jer … she’s all that. Također, malo je filmova koji drže gledateljevu pažnju, a da radnju nose samo dvoje glumaca čija je međusobna magija gotovo opipljiva. Uostalom, to su ipak Katharine Hepburn i Humphrey Bogart pa nema potrebe ići u detalje zbog čega je Afrička kraljica to što jest. Veći je dio zbilja i snimljen u Africi, što bez daljnjega pridonosi autentičnosti. Jasno, nije fer iz današnje perspektive secirati nasnimljenost foto-tapete ovoga ili onoga, vidno naštimanih pozadina ili sličnih tehnikalija. Bilo bi to okrutno prema Johnu Hustonu, prema C. S. Foresteru, po čijem je romanu napravljen scenarij, prema Pulitzerom nagrađivanom Jamesu Ageeju koji se odazvao na redateljev poziv za suradnju i prilagodio roman za film. Bilo bi okrutno prema neodoljivom dvojcu, legendarnoj Kathy i vječnom šarmeru Bogieju jer i samo snimanje je mnogima proteklo u užasnim uvjetima, te se i Katharine razboljela, objavivši desetljećima nakon toga knjigu u kojoj opisuje kako je umalo izgubila razum pri takvoj avanturi. No, bez obzira na visok status na kojekakvim listama, The African Queen se ili zavoli ili ne. Nema tu mjesta sredini.

Vrela je afrička jesen ratne 1914. Godine, a brat i sestra Samuel (Morley) i Sara (Hepburn) u malom su afričkom naselju u dijelu već njemačke istočne Afrike. Oni su tek dvoje od zbilje otkinutih Britanaca, u misiji služenja ljudima i Bogu; Samuel propovijeda s improviziranog oltara dok do grla zakopčana Sara, oličenje usidjelice, zdušno gnječi papučice prastarog klavira i u sebi vrije od bijesa kad brodska sirena (zviždaljka, radije…) raspe njihovo stado usred mise. Charlie Allnut (Bogart) odrpani je Kanađanin koji niz i uz rijeku vozi krntiju od brodice, malo veći čamac čiji je naziv – a što drugo već „Afrička kraljica“; on prevozi pisma i potrepštine no zasigurno i razne druge stvari koje se mogu iskoristiti za koješta. Ali bukvalno. Veselog, supijanog i ne baš čistog i mirisnog, misionari će Charlieja uvijek zovnuti na čaj dok on smiješcima i kašljucanjem pokušava skriti kruljenje tko zna otkad nenahranjog želuca. Međutim, Allnut nosi loše vijesti – Engleska i Njemačka su u ratu, vrijeme je mijenjati mjesto boravka. On je Kanađanin, dakle i njega se to tiče, ali ipak – njegova „Afrička kraljica“ može što malo koji brod može. Iako valjda mjerna jedinica za neuglednost i neodržavanost, okretna je i idealna za ljute dijelove rijeka središnje Afrike. Samuel i Sara ga ne slušaju, jer stado se ne ostavlja tek tako. Međutim, uskoro u selo upada par Nijemaca u odorama te zli, kolaboracionistički zadojeni Afrikanci i naprave krš, što Samuelu slama srce.

Kakav par snova ostaje – zakopčana, ukočena misionarka koja se svom silom haljina odupire vrućinama i odrpana riječna lutalica i švercer koji loče džin umjesto vode! Dva potpuno suprotstavljena svijeta na brodici na kojoj bi bilo što treće činilo višak, i prostorno i samome filmu. Charliejevo iskustvo rijetko zapanji Saru, no njega fascinira njena zainteresiranost, logičnost (iako ne baš i praktičnost) njenih ideja. Kad Sara spozna značajke spomenutih „raznih stvarčica“ koje je Charlie natrpao na brodicu, odlučuje se na planove koji se Allnutu čine ludi, ali joj odlučuje udovoljiti – i zbog toga što je on uvijek grubač meka srca, no i zbog toga što je ona  čudna, jedinstvena, nedodirljiva ali ipak čista srca i očito nenaučena na poraz, spremna uraditi sve kako bi sprovela svoje planove u stvarnost. Torpedirati njemački top na određenom brdu ispod kojeg luda rijeka dobiva drugo ime i nije baš nešto dokazano izvedivo, ali Sara se ne zamara praksom. Njena logika je nepobitna i ona je jednostavno – neustrašiva. Teško je odrediti trenutak kad film odista „kupi“ gledatelja. Naučena na klasični skockani izgled kulera koji me davno oborio, Humphreyja sam kao garavog odrpanca isprva jedva probavila; no unatoč tomu što napisah, našarmirao je svejedno i mene i svog jedinog Oskara u karijeri (iako bih mu ga ja dala još davno…); naravno, Katharine pohara uštirkanošću, potpunom promjenom osobnosti dok se na oči guli i oslobađa neustrašivu i avanturi sklonu divljakušu ovisnu o adrenalinu. I kao Sara i kao sama glumica, ona odista sija iznutra dok već odrasla emotivno sazrijeva i spoznaje osjećaje duboko pokopane ispod slojeva odgoja, ponašanja, stava pa čak i odjeće. Oni izbijaju van poput najljuće rijeke koja krši sve brane pred sobom i jasno nam je i drago da za nju nema nazad – nema brane koja će je zadržati da se skine u presmiješni veš do koljena, skoči u vodu, ostavi Charlieja da ga džentlmenski namače kiša, uništi mu osobne zalihe pogonskog goriva, namuči i kupi ga do mjere da se onako šlampav obrije i okupa! Odista, kad Huston da ovakvu jednu ulogu Katharine Hepburn, čovjeku je od starta jasno čega će tu sve biti, jer malo je toga u Sari Sayer čega u Katharine nije bilo. I malo je toga čega u filmu nema – najklasičnije eskapističke avanture, antagonizama, romanse nadohvat ruke, vrsnih scena za pamćenje. O dijalozima?

Charlie: I mean we ain’t goin’ to do nothin’ of the sort.

Rose: Why, of course we’re going! What an absurd idea!

Charlie: What an absurd idea! What an absurd idea! Lady, I may be a born fool, but you got ten absurd ideas to my one, an’ don’t you forget it!

Činjenica da bi u drugačijem vremenu i situaciji ovakva dva lika rijetko došla u takav blizak kontakt, njihovo prisilno upoznavanje, druženje, suprotstavljanje i zbližavanje odista daju filmu poseban šarm, omogućujući i Charlieju i Sari da postanu ono što nikad nisu bili te da kopajući ispod vlastite površine otkriju i ono drugo. Publika je zahtjevna, da: treba gledatelja uvjeriti kako Charlie i Sara mogu uopće ikad imati nešto zajedničko, no to je zasluga Hustonovog odabira ovog vrsnog dvojca koji je u uloge s papira unio sjajnu iznijansiranost i dozrijevanje kroz promjenu, avanturu, kompromis i ljubav.

Priču je općenito lako progutati, koliko se god ćaknuta čini, ako čovjek zna da je maleckim dijelom zasnovana na stvarnom događaju (nećemo spojlati) – maleckim, no dovoljnim za Kathy i Bogieja da od toga naprave nešto neizvedivo a istodobno sasvim realistično. Huston je pametno probrao po čemu raditi, davši sam sebi mogućnost da ukloni sve glumačke viškove ili plotove, usredotočivši se potpuno na avanturu, romansu i transformaciju likova, osobito Sare. Koliko je zapravo razloga zbog kojih, unatoč svemu, Afrička kraljica opstaje? Mnogo – vrhunski su talenti s obje strane kamere, no to ne učini uvijek i isključivo neki film klasikom. Oko svojeglave rijeke koja se umiri pa divlja i iza svake okuke mijenja ime, isplelo se sasvim prirodno čudo uokvireno jarkim, nametljivim Technicolorom, gdje glumački dvojac Hepburn i Bogart jednostavno pršti uvjerljivošću. Egzotična, osmišljenog ritma poput plime i oseke, Afrička kraljica daje podjednake šanse avanturi, smijehu i romansi, kako bi na kraju urodila kvalitetom koja nema roka trajanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.