A Oscar za najbolju komediju ide….

Piše: Deni Zgonjanin

“Zašto na Oscarima ne bi bila kategorija za najbolju komediju? Mislim, u kategoriji za najbolji film godine komedija pobijedi svakih milijun godina…”

Ovo je izjava redatelja i producenta Judda Apatowa,  zaslužnog za neke od najboljih komedija u zadnjih 10 godina, što ga po meni čini ekspertom u tom žanru pa njegove izjave itekako imaju težinu.

Razlog iza ovakve izjave? Nemam pojma… Neki nagađaju kako je to zbog njegovog razočaranja ne dobivanjem Oscara za Funny People prije nekoliko godina dok drugi tvrde kako je vrijeme da Akademija konačno počne cijeniti komediju kao žanr. Svi mi znamo da komedije baš i nemaju prevelike šanse među ozbiljnijim filmovima u kategoriji za najbolji film, što je sramota no isto tako znamo da Akademija neće promijeniti svoj stav u skorije vrijeme pa nemremo očekivati da će nastavak Zoolandera ili novi Glup i Gluplji dobiti Oscara, neovisno o  kvaliteti…

P.S. Pitam se da li je glupo uopće debatirati o ovoj temi?

Jedan komentar za “A Oscar za najbolju komediju ide….

  • Matea Rebrović says:

    Nije glupo niti nepotrebno. Ne znam. Onda se isto pitanje postavlja i za horore,zar ne? Treba li onda “best picture” proširiti na nekoliko kategorija? Osobno, sviđa mi se kako je sad, sve u istom košu. Čak mi je previše 10 nimoniranih filmova u toj kategoriji. Uostalom, nije ni čudno da će drame uvijek pobijediti komedije. Odlična drama ne samo da ostavi dojam, nego je više “stvarna” nego komedije, a kamoli horori. Tako da mi uopće nije čudno što su komedije i horori manje cijenjeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.