69. globusi podijeljeni na Beverly Hillsu

Piše: Sven Mikulec

Sinoć je u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu (gdje drugdje) održana 60. dodjela Zlatnih globusa, najcjenjeniji i često najmjerodavniji uvod u grabanje za Oscare. U svečanosti koju je, nekima pomalo iznenađujuće nakon prošlogodišnje kontroverzne (ali duhovite) dodjele, ponovno vodio Ricky Gervais, zadovoljni kući prije svih vjerojatno idu ekipe iz The Artist i The Descendants.

Nakon jučerašnje žetve globusa, The Artist je bogatiji za čak tri priznanja: najbolja komedija ili mjuzikl, najbolji glavni glumac (Jean Dujardin) i najbolji score. Novom filmu Alexandera Paynea (Sideways, About Schmidt), pak, dodijeljena je titula najbolje drame i najboljeg glavnoga glumca (Clooney).

Na ostalim frontovima, najboljim glavnim glumicama proglašene su Meryl Streep (The Iron Lady) u kategoriji drama i Michelle Williams (My Week with Marilyn) za komediju/mjuzikl, najbolji sporedni glumci su Christopher Plummer (Beginners) i Octavia Spencer (The Help), priznanje za najboljeg redatelja primio je Scorsese za Huga, prošlogodišnji najbolji scenarij, po mišljenju Hollywood Foreign Press Associationa, je Allenova Ponoć u Parizu, a najbolji strani film je, ovdje već prokomentirani, A Separation.

Što se televizijskog svijeta tiče, najboljom serijom u kategoriji drama proglašen je Homeland s Damianom Lewisom i njegovom kolegicom Claire Danes (ovdje također nagrađena kao najbolja glumica u TV drami), dok je u kategoriji komedije globus pokupio Modern Family. Titulom najbolje može se pohvaliti i mini-serija Downtown Abbey (najbolja mini-serija ili film rađen za TV), a dodatni boost svome egu dobili su i Kelsey Grammer (Boss – najbolji glumac u dramskoj seriji), Matt LeBlanc (Episodes – najbolji glumac što se tiče serija koje spadaju pod komediju ili mjuzikl), Laura Dern (Enlightened – najbolja glumica u komediji/mjuziklu), Idris Elba (Luther – glumac u mini-seriji ili filmu rađenom za TV), Kate Winslet (Mildred Pierce – glumica u mini-seriji ili filmu za TV), Peter Dinklage (Game of Thrones – najbolji sporedni glumac u TV svijetu) i Jessica Lange (American Horror Story – sporedna glumica u TV svijetu). Nagradu za životno djelo „Cecil B. DeMille“, krštenu tim imenom u čast proslavljenog američkog redatelja i producenta, u svoje je krcate vitrine pospremio legendarni Morgan Freeman.

Pola sata sam stavljao linkove, kliknite barem jednom da ne bude džabe. Hvala.

2 komentara za “69. globusi podijeljeni na Beverly Hillsu

  • Matea Rebrović says:

    Gledala sam live stream dodjele noćas do 5 ujutro 😀 malo dosadnjikava, humor malo pretjeran, neke kategorije su iznenadile, ti Francuzi su mi išli pomalo na živce 😀 Govori su većinom bili dosta dobri, neki predugi, neki presmiješni i tako…sve u svemu,ipak više volim Oscare. Nadam se da ćemo tu bdijeti nad livestremom nominacija 241.1!

Leave a Reply

Your email address will not be published.