40 najvažnijih imena američkog nezavisnog filma

Piše: Nikolina Demark

Na portalu Indiewire jučer je objavljen tzv. Influencers list – popis 40 imena koja su se u zadnje vrijeme iskazala u domeni nezavisnog filma. Glavna urednica Dana Harris u uvodu je istaknula osnovnu ideju: skrenuti pozornost na one koji daju sve od sebe kako bi osmislili nešto novo i progresivno, ali se usput ne boje ponekad i pogriješiti. Sve u ime inovacije i stvaranja.

Lista je stoga prilično šarolika i uključuje pojedince, tvrtke i filmske projekte. Zajedno su se našli Forest Whitaker, Joseph Gordon-Levitt, film Veronica Mars, servis Vimeo, Elizabeth Holm, Edward Burns i ostala razna imena. Za sve njih navedeni su najveći dosadašnji uspjeh, najveće razočaranje, najveći profesionalni izazov i sljedeći projekt na kojem rade.

Popis je podijeljen na pet kategorija (The Brokers, the Curators, the Creators, the Shapeshifters i the Early Adopters), a ekipa je probrana nakon opširnog anketiranja brojnih pripadnika filmske industrije. Nažalost, ovaj pionirski projekt ograničen je samo na stanje u SAD-u pa ćemo do neke šire slike nezavisnog filma i njegovih ključnih figura morati još malo pričekati, ali nije ni ovo loše za početak. Bilo kakva inicijativa na ovom polju je pohvalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.