4. ETNOFILm festival

Piše: Deni Zgonjanin

Četvrto izdanje međunarodnog festivala etnografskog filma, ETNOFILm, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre održat će se od 3. do 5. svibnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja. U natjecateljskoj konkurenciji će se prikazati 24 filma domaće i svjetske produkcije. U popratnom programu radionica vizualne antropologije, predstavljanje knjige, okrugli stolovi, izložbe i tulumi. Specijalni gosti festivala su svjetski priznati profesori antropologije Jay Ruby i Marcus Banks. Sve projekcije su  besplatne.

Ovogodišnje, četvrto izdanje ETNOFILm festivala, međunarodnog etnografskog filmskog festivala,  održat će se od 3. do 5. svibnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja u organizaciji Etnografskog muzeja Istre.

Od 126 prijavljenih filmova, u natjecateljskom dijelu prikazat će se 24 filma domaće i svjetske produkcije. Nagrade, u četiri kategorije, dodjeljuje stručni žiri kojeg čine Nicole Hewitt, docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije i Etami Borjan, znanstvena novakinja na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta iz Zagreba, a kojim predsjeda Jacques Lombard, direktor pariškog Međunarodnog festivala etnografskog filma Jean Rouch. Sve projekcije su  besplatne.

U popratnom programu, od 27. travnja do 3. svibnja, uz podršku UNESCO-vog ureda iz Venecije održat će se radionica vizualne antropologije pod vodstvom profesora Alana Grossmana iz Dublina, prošlogodišnjeg laureata ETNOFILm festivala. 2. svibnja održat će se i okrugli stol na kojem će gostovati mladi vizualni antropolozi s područja jugoistočne Europe okupljeni temom perspektiva vizualne antropologije i kulturnih politika svojih zemalja u domeni očuvanja nematerijalne baštine. Za vrijeme festivala bit će postavljena izložba fotografija, a svaku večer održavat će se tulumi s DJ-evima.

Specijalni gosti ovogodišnjeg festivala su profesori Jay Ruby i Marcus Banks, obojica vizualni antropolozi svjetskog glasa. Jay Ruby je jedan od osnivača Društva za antropologiju vizualnih komunikacija i osnivač Konferencije vizualne antropologije, a Marcus Banks profesor na Oksfordskom sveučilištu. U sklopu festivala ekskluzivno će predstaviti svoju najnoviju knjigu Made to be seen – perspectives on the history of visual anthropology.

ETNOFILm  festival hrvatskoj publici premijerno predstavlja recentne etnografske filmove svjetske produkcije i potiče diskusiju oko relevantnih vizualno antropoloških tema. Festival promovira međukulturnu toleranciju, proučavanje i razumijevanje kultura, a tematizira i pitanja dokumentacije nematerijalne baštine.

Sve informacije vezane uz festival pronađite na etnofilm.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.