“3D je bacanje love”

Piše: Sven Mikulec

Škotski glumac James McAvoy, poznat po ulogama u filmovima poput Wanted, The Last King of Scotland, najnovijem X-Menu ili čak Kronikama iz Narnije, javno je istupio kako bi iskoristio priliku da se na sklonost Hollywooda da se osloni na 3D efekte – pošteno posere.

Zvijezda odličnog posljednjeg izdatka serijala o mutantima tako je izjavila kako je bio presretan kad je saznao da se njegov film neće snimati u tehnologiji kojoj je put do srca (i džepova) holivudskih glavešina trasirao Cameronov financijski nevjerojatno uspješni Avatar.

“Hvala bogu da taj film nije u 3D-u, jer je to samo izlika da se ljudima naplati deset dolara više u kinu. (U Hrvatskoj je to razlika od petnaestak kuna.) I onda na kraju, ti filmovi uopće nisu u 3D-u. To je bacanje love.” Tako je nedavno izjavio za web stranicu Deadline.com, i nastavio: “Ideja da stvari strše van iz ekrana i tjeraju vas da poskočite u vašim sjedalima dobro je izvedena, ali mislim da je to ipak nepotrebno trošenje vremena i novca i ja ne bih platio ulaznicu da pogledam neki od tih filmova.”

Kao dokaz da se s 3D-om pretjeruje, McAvoy je naveo primjer nezanimljivog i generičnog Clash of the Titans, gdje je kontroverzni efekt ubačen – nakon što je snimanje već bilo gotovo.

“I dalje tvrdim da ne možete kvalitetno pretvoriti dugometražni film u 3D u samo nekoliko tjedana, kao što su pokušali napraviti sa Sukobom titana. Ne želim pljuvati po filmu, jer moj frend Sam (Worthington) glumi u njemu, ali vjerujem da su svi shvatili da se u tom trenutku ipak otišlo predaleko.”

Inače, 3D tehnologija se u snimanju filmova koristi još od, vjerovali ili ne, davne 1922. godine, kada je u hotelu Ambassador u L.A.-u prikazan film The Power of Love, dakle, punih 87 godina prije no što su veseli plavi ljudi Jamesa Camerona projahali ekranom, dok počeci takvog filmaštva sežu skroz do kraja 19. stoljeća. Sada kad je naš mali izlet u prošlost gotov, samo ću dodati – apsolutno se slažem, gospodine McAvoy, 43 kune plaćene za Svetog ratnika još uvijek me noću drže budnim.

2 komentara za ““3D je bacanje love”

 • donnie says:

  Slažem se s zadnjom rečenicom, i mene isto za Step Up 3D, prvi i zadnji put da curu slušam u odabiru filmova.

 • Jelena Djurdjic says:

  3D ima smisla ako je
  1) snimano 3D tehnologijon a ne naknadno adaptirano
  2) film zbilja ima scena, dosta scena, u kojima postojanje ove tehnologije značajno doprinosi efektu i užitku

  u Beogradu je regularna karta 3.5 eura, a za 3D 4 eurića, tako da mi onih 10 dolara ekstra doplate deluju stvarno suludo

Leave a Reply

Your email address will not be published.