29. travnja počinje VAFI!

Piše: Deni Zgonjanin

2. VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Hrvatskog audiovizualnog centra održat će se od 29. travnja do 1. svibnja 2011. godine u Varaždinu na dvije lokacije – Multimedijalnom centru KULT te Palači Herzer. Partner VAFI-ja je Los Angeles International Children’s Film Festival, a program je sav u duhu Oscara, Los Angelesa i Disneya.

Na drugi VAFI prijavljeno je 145 filmova iz 20 zemalja od kojih je njih 87 ušlo nakon selekcije u službenu konkurenciju. Filmovi su raspoređeni u 5 službenih projekcija – i to jednu MINI, tri MIDI i jednu MAXI, a ukupno čine 300 minuta programa. Dakle radi se o animiranim filmovima koje su radila djeca i mladi diljem svijeta, a vidjeti se mogu na festivalu u subotu.

VAFI dodjeljuje jednu prvu nagradu te četiri druge po kategoriji, a o tome će ove godine odlučivati Ana-Marija Vidaković, animatorica, voditeljica grupa za animirani film za djecu u Zagreb filmu i članica ASIFA-e iz Zagreba, Vera Vlajić, također animatorica, osnivačica i voditeljica radionica za animirani film za djecu i mlade u Beogradu, predsjednica Udruženja filmskih umjetnika Srbije, također članica ASIFA-e te predsjednik žirija Dan Bennet, koji je ujedno i poseban gost festivala jer je producent i osnivač ovogodišnjeg partnera VAFI-ja – Los Angeles International Children’s Film Festivala. Inače Dan Bennet uz festival u L. A. – u organizira i festivale u San Franciscu te San Diegu.

Bennett zajedno s animatorima iz Pixara, Disney i DreamWorksa koji su stasali na njegovim festivalima organizira radionice za problematičnu i siromašnu djecu i mlade diljem Amerike, jedan od njih – Josh Staub će biti gost VAFI-ja. Bennett će u četvrtak pričati o pripovijednim tehnikama u animiranom filmu, a Staub odgovoriti na pitanje kako do karijere u Disneyu?

Za djecu ćemo u subotu biti organiziran Klinfo kutak gdje će djeca moći bojati najveće bojanke te svi zainteresirani naučiti raditi origami ždrala u sklopu humanitarne akcije VAFI za Japan, obzirom da će idući partner VAFI-ja biti upravo Japan. A upravo na Klinfo kutku svi zainteresirani moraju se prijaviti za radionicu crtanja likova Josha Stauba.

Kako bi se pokazalo da animirani filmovi nisu samo za djecu, bit će upriličene i dvije projekcije animiranih filmova za odrasle sa svjetski poznatog festivala Animafest Zagreb, pomalo „ozbiljnije“ tematike i to u kasnim večernjim terminima – u petak i subotu u 21 sat. Filmove će odabrati savjetnica VAFI festivala Margit Antauer Buba, potpredsjednica ASIFA-e Hrvatske te dugogodišnja bivša direktorica Animafesta.

Poseban program ovogodišnjeg VAFI-ja posvećen je Dušanu Vukotiću povodom pedesete godišnjice nastanka njegovog animiranog filma Surogat za kojeg je 1962. godine dobio nagradu Oscar i time ostao jedini hrvatski oskarovac. U izboru njegovih animiranih filmova koje ćemo vidjeti u petak u 18 sati u MMC Kultu, odmah nakon svečanog otvaranja VAFI-ja koje počinje u 17,30, uz Surogata, Krave na mjesecu i Igre, vidjet ćemo njegov posljednji, nikad prikazani animirani film „Dobro došli na planet zemlju“, a u Palači Herzer u subotu u 20 sati će biti otvorena i izložba njemu u čast.

VAFI je i u ovoj kriznoj godini uspio naći sponzore koji su prepoznali kvalitetu ovog projekta te želju organizatora da sav program bude besplatan i otvoren za javnost, a sve u skladu s glavnim ciljem Festivala – da se promovira dječje stvaralaštvo te prezentira javnosti, jer djeca koja rade na animiranom filmu godinu ili dvije, a sve kako bi napravila nekoliko minuta filma – zaista zaslužuju priznanje u najmanju ruku, a nadamo se da će kroz VAFI jednog dana postati i „zvijezde“.

Cijeli program pročitajte ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.