25 pitanja koja otkrivaju koliki ste fan horor filmova

Piše: Sven Mikulec

Ako se smatrate filmskim znalcem, specijalistom za horore, zaljubljenikom u kvizove ili jednostavno nemate ništa pametnije za raditi sljedećih desetak minuta, bacite pogled na ovih 25 pitanja koja smo pripremili za vas. Od Murnaua i Hitchcocka preko Carpentera i Coppole, od mehaničkih morskih pasa do found footagea snimljenog u u šumama Marylanda – proletite s nama kroz bogatu povijest mračne strane filmske kulture.


1. John Carpenter 1978. godine snimio je Noć vještica. Zbog vrlo ograničenog budžeta, ubojicu su opremili bijelom maskom, koja je ustvari obojana maska vrijedna 2 dolara, a prikazivala je lice… kojeg poznatog glumca?

2 - Copy

2. Koji je europski horor redatelj svoju karijeru počeo kao scenarist, radeći na priči poznatog vesterna Bilo jednom na Divljem zapadu?

3. Drew Barrymore se pripremala za glavnu ulogu u jednom važnom hororcu iz devedesetih, da bi se naposlijetku morala ograničiti na neusporedivo manju ulogu čija je svrha bila da ranom smrću šokira gledatelje. O kojem je filmu riječ?

4. Remake kojeg nadaleko poznatog i hvaljenog filma je 1998. godine izbacio redatelj Gus Van Sant, na pretežno ogorčenje publike i kritike?

4 - Copy

5. Kronološki poredajte filmove u kultnom serijalu Georgea A. Romera:

Dan živih mrtvaca
Dnevnik živih mrtvaca
Zora živih mrtvaca
Zemlja živih mrtvaca
Noć živih mrtvaca

6. Carpenter je 1982. godine snimio film The Thing. Nakon početne skepse, žestokih kritika i omalovažavanja, ovaj je hororac tijekom desetljeća ipak stekao kultni status među publikom i kritikom, a 2011. je dobio i svoj remake. Pitanje je, međutim, kako se zove film na kojem se temelji Carpenterova verzija?

7. Koji je film u marketinške svrhe koristio vrlo učinkovit tagline „In space no one can hear you scream“?

8. Navedite ime američke glumice, modela i aktivistice za prava životinja dosta omiljene Hitchcocku, koja je svoj debi na velikom platnu ostvarila baš u majstorovim Pticama.

4 - Copy

9. Iz koje zemlje dolazi 37-godišnji redatelj koji je horor fanovima ponudio poslastice u obliku Krvave romanse, Piranhe 3D i Brda imaju oči?

10. Kojem filmu tepamo da je „prvi srpski horor film“, a koji se temelji na kratkoj priči izvjesnog Milovana Glišića?

11. Sam Raimi slavu je stekao dobrim dijelom zahvaljujući fenomenalnom serijalu Evil Dead. Desetljećima poslije, isti će redatelj izbaciti… koju poznatu trilogiju?

12. Ovaj film danas se smatra jednim od najboljih u povijesti horora, a te daleke 1974. godine malo mu je falilo da u svijet bude plasiran pod naslovom Headcheese. O kojem je hororcu riječ?

13. Koji se horor klasik može pohvaliti dvjema nominacijama za zloglasnu Zlatnu malinu, i to u kategorijama najgoreg redatelja i najgore glavne glumice?

14. Redatelj Teksaškog masakra motornom pilom i redatelj Jurassic Parka udružili su snage i svijetu 1982. podarili vjerojatno najpoznatiji film o duhovima pod naslovom…

4 - Copy

15. 2011. godine u Hrvatskoj je izašao domaći horor s elementima Teksaškog masakra motornog pilom, Pogrešnog skretanja, pa i Deliverancea. Kako se zove ovaj simpatični 45-minutni film s Filipom Juričićem u jednoj od glavnih uloga?

16. Kad bismo malo proučili svjetsku box office povijest, vidjeli bismo da je od sljedećih horor franšiza financijski najbolje prošao serijal:

Slagalica strave
Alien
Resident Evil
Paranormalna aktivnost
Vrisak

17. Horor filmovi rijetko su dobro prolazili na Akademijinoj godišnjoj dodjeli priznanja. Tek 1973. godine jedan je hororac ušao u konkurenciju za najvažnijeg Oscara, onog za najbolji film godine. O kojem filmu pričamo?

18. Koji je film ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kao najprofitabilniji hororac ikada, zaradivši gotovo 11 tisuća dolara za svaki dolar koji je potrošen prilikom snimanja? 

2 - Copy

19. Kako se popularno naziva trilogija jezivih filmova Romana Polanskog koju čine Repulsion, The Tenant i Rosemary’s Baby? 

20. Navedite ime jedinog filma iz devedesetih koji je na Oscarima osvojio priznanja u svih pet glavnih kategorija.

21. Steven Spielberg opakoj je morskoj nemani u Raljama dao ime svog odvjetnika…

Jimmyja
Samuela
Brucea
Tommyja
Edwina

22. Kako se zove kultni njemački ekspresionistički horor film koji se smatra jednim od kamena temeljca žanra, a čiju režiju potpisuje veliki Friedrich Wilhelm Murnau?

23. Po kojoj se europskoj metropoli skitao američki vukodlak u klasiku Johna Landisa iz 1981. godine?

4 - Copy

24. U kojoj je zemlji nastao jedan od najboljih vampirskih filmova u posljednje vrijeme Let the Right One In?

25. Koji je velški glumac u Coppolinoj verziji priče o Draculi utjelovio velikog lovca na vampire Abrahama Van Helsinga?


— Točni odgovori —

4 komentara za “25 pitanja koja otkrivaju koliki ste fan horor filmova

 • Deckard says:

  Jedan odgovor je malo upitan. Ako prebacimo vrijednost dolara u današnje vrijeme, pobjednik u box officeu je Paranormal Activity, koja je zaradila oko 800 milijuna dolara. Alien saga je zaradila isto toliko, ali razlika je u tome što su ovi prvi svi zajedno koštali oko 30 milijuna dolara, a svi Alieni oko 400, čime im je profit više.manje podjednak. Fora pitanja. Dva sam morao guglati :))))

 • Sven Mikulec says:

  Nije li Alien zaradio 1,4 milijarde? To su podaci na koje sam ja naišao. Nisam, doduše, provjeravao vjerodostojnost. Moje isprike ako sam zeznuo 😉

 • Deckard says:

  1,2 milijarde. Kad odbiješ koliko je uloženo, dobiješ oko 800 milijuna čiste zarade. Inače, nije da to znam ovako već je ista stvar iskrsnula u jednoj davnoj raspravi oko Prometheusa, pa su podaci ostali u glavi 😀

 • Harry says:

  Malo je blesavo da su nazivi filmova u nekim pitanjima na engleskom jeziku, pa imamo The Tenant umjesto Stanar i sl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.