“12 majmuna” dobivaju TV inačicu

Piše: Vedrana Vlainić

Syfy, američki TV program u sklopu produkcijske kuće NBC Universal koji se specijalizirao za prikazivanje SF, fantasy, supernatural, horror i paranormalnog sadržaja, za sljedeću sezonu priprema pravu poslasticu. Izvrstan postapokaliptični film bivšeg montipajtonovca Terryja Gilliama12 majmuna, mogao bi dobiti TV inačicu. Post-apokaliptične drame su prilično popularne u zadnje vrijeme te se ova mreža nada uključiti u trend adaptacijom ovog kultnog predstavnika žanra za male ekrane.

Osnovna premisa je nadograđivana već nekoliko puta, još od davne 1962. kada je Chris Marker snimio La Jetée, polusatni filmić koji je 1995. proširen u, široj publici poznatiji film, 12 majmuna. Za one koji nisu upoznati s pričom, film prikazuje budućnost čovječanstva nakon što je svijet poharao smrtonosni virus i prisilio ljude da počnu živjeti ispod površine zemlje. U nastojanju da spriječe virus od izbijanja, znanstvenici eksperimentiraju s nepouzdanom tehnologijom putovanja kroz vrijeme i u prošlost šalju, a koga bi drugoga nego neuništivog Brucea Willisa, da istraži okolnosti pod kojima je virus nastao i proširio se.

Pilot epizoda je, navodno, već spremna (koncipirana kao TV-film u trajanju od 90 minuta, da se može samostalno emitirati, u slučaju da ne prođe kao uvod u seriju), a trenutno se radi na osnovnoj skici ostatka sezone, za koju je planirano 10ak epizoda. Ekipa iza projekta sastoji se od Terryja Matalasa i Travisa Ficka, scenarista TV uspješnica slične tematike, Nikite i Terra Nove. Redateljsko mjesto preuzeo je Jon Cassar, čovjek koji stoji iza odlične akcijske serije 24, a u produkciju je uključen Atlas Entertainment, kuća koja je surađivala i na filmu.

Ovo je svakako jedna od onih vijesti na koje vrijedi obratiti pažnju. Trenutno nije poznato hoće li se serija baviti budućnošću, prošlošću ili onim razdobljem između, niti tko će biti glavni likovi, ali mogu slobodno reći da se radi o projektu za koji se iskreno nadam da će uspjeti.

Jedan komentar za ““12 majmuna” dobivaju TV inačicu

  • Matko says:

    Terra Nova nipošto nije TV uspješnica. Zato je i otkazana nakon samo jedne sezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published.