10 razloga zašto te mrzim (1999.)

Piše: Koraljka Suton

10 razloga zašto te mrzim (10 Things I Hate About You, 1999., 97 min.)

Redatelj: Gil Junger

Glume: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt, Larisa Oleynik, David Krumholtz, Andrew Keegan, Larry Miller, Allison Janney, Daryl Mitchell, Gabrielle Union, Susan May Pratt

 

Čini mi se da sam narednu misao više puta isticala u svojim recenzijama, ali ovdje je ponavljanje nužno: teško je pisati o filmovima za koje si emocionalno vezan, pogotovo ako je riječ o uracima uz koje si, na ovaj ili onaj način, odrastao (u ovom slučaju: ušao u pubertet). 10 Things I Hate About You za mene je takav film. I tu mi se nameće pitanje: kako da riječima uspijem dočarati zašto mi je davne 1999. godine ta teen komedijica sjela kao budali šamar i kako to da mi je, narednih 12 godina, svakim novim gledanjem (a bilo ih je mnogo) nastavljala sjedati kao…zadrtoj budali ultrajaki šamar, makar sam odavno prestala biti tinejdžerka?

Kat Stratford (Julia Stiles) asocijalna je i cinična maturantica koja slobodno vrijeme provodi čitajući Sylviju Plath, slušajući riot grrrl music (čitaj: glazbu za nadrkane feministkinje) i opirući se bilo kakvom obliku prilagodbe normama i očekivanjima srednjoškolskog društva (opijanje, koncept imanja dečka, odlaženje na maturalnu večer itd.).

Tata Stratford: Hello, Katarina. Made anyone cry today?

Kat: Sadly, no. But it’s only 4:30.

Njena mlađa sestra Bianca sušta joj je suprotnost. Plava, prpošna, popularna i na momente iskarikirano priglupa (There’s a difference between like and love. Because, I like my Skechers, but I love my Prada backpack.), Bianca (Larisa Oleynik) je san (gotovo) svakog dečka u Padua Stadium srednjoj školi. Glavni faker (no pun intended) Joey Donner (Andrew Keegan) već je neko vrijeme pokušava odvući u krevet, što bi mu i upalilo da strogi tata Stratford (Larry Miller) nema dva rigidna pravila: What are the two house rules? Number One: No dating till you graduate. Number Two: No dating till you graduate. No u ključnom momentu, tokom obiteljske prepirke u kojoj Kat jasno da do znanja kako je imanje dečka ni najmanje ne zanima, tatica odlučuje promijeniti pravilo: Bianca od sada smije ići na spojeve…ali tek kada i Kat to počne činiti. Što će reći – nikada. Tu na scenu stupa Cameron (tada osamnaestogodišnji Joseph Gordon-Levitt), simpatični novi klinac u školi kojem se istinski sviđa Bianca i želi naći način da joj se približi. Stoga se on i njegov novostečeni frend Michael (David Krumholtz) upuste u nemoguću misiju traženja dečka za Kat. No, niti jedan frajer u školi ne bi svojevoljno pokušao približiti se nabrijanoj agresivki pa se momci obrate jedinom čovjeku koji im djeluje dovoljno ludo i autodestruktivno za bavljenje takvim ekstremnim sportom (za pare, dakako) – riječ je o buntovnom Patricku Veroni (Heath Ledger) koji puši, pije i zabušava te o kojem kruže glasine koje sežu od toga da je bio u zatvoru, preko spekulacije da je spavao s jednom od spajsica do sumnje da je jednom pojeo živu patku…

Ako uzmemo u obzir da je kao književni predložak za ovaj filmić poslužila Shakespeareova Ukroćena goropadnica (The Taming of the Shrew), jasno je da vam je zagarantiran niz komičnih situacija, osebujnih likova i razonode samo takve. Dobri stari Shakespeare smješten u američku srednju školu 90-ih i, dakako, prilagođen tom vremenu i zeitgeistu naprosto ne može podbaciti. Ubacite li u taj miks odlične i osvježavajuće comic relief likove, duhovite i krajnje nepretenciozne dijaloge kao i ponešto kulturnih referenci, od kojih su najčešće baš aluzije na samog Shakespearea i njegova djela (Katina best frendica uvjerena je da je dotični mrtvac njena srodna duša; kada prvi put ugleda Biancu, Cameron citira dio upravo iz Ukroćene goropadnice tj. Lucentia na kojem se njegov lik i temelji, riječima I burn, I pine, I perish. itd.) dobijete jedan osvježavajući, vrckasti i zabavni koktel koji vas opije taman do te mjere da budete blago nacvrcani.

Prije prelaska na većinom dopadljive (i poneke u svojoj nesimpatičnosti simpatične) glavne likove voljela bih se malko osvrnuti na gore spomenute svojevrsne comic relief likove, čisto da dobijete dašak te zaigrane atmosfere kojoj oni svojim pukim…bivanjem i te kako doprinose. Prva je na redu školska pedagoginja Ms. Perky (Allison Janney) koja je, kako joj prezime i sugerira…pomalo živahna. A pod živahnim mislim na pisanje erotičnog romana na kompu za radnog vremena i poprilično izravni način komunikacije s učenicima.

Ms. Perky: People perceive you as somewhat…
Kat Stratford: Tempestuous?
Ms. Perky: “Heinous bitch” is the term used most often.

Zatim je tu još i osebujni tamnoputi profesor književnosti Mr. Morgan (Daryl Mitchell) koji veli kako Shakespeare zna znanje pa je voljan previdjeti činjenicu da je u pitanju bijeli mrtvi frajer, a odličan je i gospon Stratford, pretjerano zabrinuti debeljuco koji svojim one-linerima i postupcima s nevjerojatnom lakoćom čovjeku izmami osmijeh na lice.

Kada bolje razmislim, zapravo svi likovi imaju u najmanju ruku nekolicinu momenata u kojima zabljesnu i nasmiju gledatelja, počevši od umišljenog i priglupog Joeya za kojeg cijeli film navijaš da dobije po njušci (po mogućnosti od cure), preko Biance koja tu i tamo kaže pokoju pametnu i oštroumnu pa sve do tandema Michael-Cameron koji morate vidjeti u akciji. Ako ni u čemu drugome, uživat ćete u gledanju mlađahne verzije danas sve traženijeg i popularnijeg Josepha Gordona-Levitta koji je kreirao lik toliko beskrajno dječački šarmantan i duhovit da većinu filma imaš poriv bitch-slapati Biancu koja nikako da skuži koliko je on dobar ulov.

U to vrijeme jako popularna Julia Stiles, koja se pomalo specijalizirala za moderne ekranizacije Shakespeareovih djela (Hamlet, O) te romantične komedije (Down to You, The Prince and Me) uvjerljiva je u ulozi feminističke goropadnice koju treba ukrotiti (a koja za svoju goropadnost ima i konkretan razlog), dok pokojni i nikad prežaljeni Heath Ledger (Brokeback Mountain, The Dark Knight, Monster’s Ball, A Knight’s Tale) sa svojih dvadeset godina i tada još crnom kosom očarava i beskrajno zabavlja u ulozi Patricka te zrači karizmom toliko predivnom da ti je, dok ga gledaš u ovom filmu, naprosto jasno zašto se probio i sve do te kobne noći 22.1.2008. slovio za jednog od najperspektivnijih mladih glumaca današnjice. On i Stiles odlično funkcioniraju zajedno i čine par na koji nemaš potrebu kolutati očima ili pak metaforički povraćati sam sebi u usta zbog izljeva nepotrebne patetike. Samo ću reći: da je bar više takvih parova u komedijama…pogotovo u teen komedijama.

I za kraj moram još jednom napomenuti kako je 10 Things jedan od ”onih” filmova koji su obilježili moje adolescentske godine, a da me pritom ni dan danas ne ostavlja ravnodušnom. U potpunosti mi je jasno zašto sam tada toliko otkači(va)la na njega i zbog čega me uvijek iznova nasmijava, udobrovoljava i naprosto čini sretnom. Lagan, prpošan, inteligentno duhovit, neopterećen, bez ikakvih pretenzija da bude nešto što nije i nikada ne bi mogao biti i sa sjajnom glumačkom postavom koja je stvorila šašavu galeriju likova koji savršeno funkcioniraju svaki zasebno i kao jedna naizgled kaotična cjelina, 10 Things je film koji bih preporučila svakome i koji ću uvijek iznova s guštom gledati.  Da sam ga prvi put tek nedavno odgledala, malo je vjerojatno da bih s ovolikim entuzijazmom pisala o njemu – no u tome i leži ljepota filmova koji ti prate dobar dio tvog života i upravo zbog toga za tebe imaju veliku sentimentalnu vrijednost. Mislim da svi imamo (i da bismo svi trebali imati) takve filmove. Stoga, ako na Badnju večer nakon otvaranja poklona nemate pametnijeg posla (a i ne samo danas, već i inače u životu, jel’), dajte šansu ovoj teen komediji punoj duha i prisjetite se kako su i gdje Heath Ledger i Joseph Gordon-Levitt počeli.

Drage devedesete, ponekad mi stvarno nedostajete.

4 komentara za “10 razloga zašto te mrzim (1999.)

 • Gjuro says:

  Meni su Gordon-Levitt i Ledger oduvijek bili pomalo slični, pogotovo kad se smiješe. Zanimljivo ih je vidjeti u istom filmu i uočiti razlike. Fora film. Prpošan.

 • 2shaq says:

  90s rule!!! Super recenzija! :)

 • Koraljka Suton says:

  Stvarno su slični kada se smiješe. Joj, Heath :( *napadaj sentimentalnosti*

  2shaq, hvala ti :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.