“Korekcije” u adaptaciji za HBO serijal?

Piše: Vanja

Kad jedan Odin, bio on Sir ili ne, a k tome još i neponovljivi Clariiiiiiccccce Anthony Hopkins pokaže za nešto zanimanje, BBC lako odabire prioritete za snimanje pilot-serije. Naime, na adaptaciji širom svijeta poznatog satiričnog obiteljskog romana “CorrectionsJonathana Franzena, objavljenog 2001. godine, a za koju je pisac umalo dobio i Pulitzera 2002. godine, radi Scott Rudin (There Will Be Blood, Doubt, No Country for Old Men, Social Network – samo neka od nedavnih postignuća…).  Mora se priznati – čovjek zna raditi na filmovima, dok mu ovaj projekt, kako i sam veli, peče prste već cijelu deceniju. HBO-ov serijal je uvijek bio prilično velika garancija za uspjeh, a materijal poput ovakve knjige, kompliciran i zahtjevan, kao rođen za Rudina, rekla bih.

Naravno, u igri je prvo bio film… ne, prvo je bila priča, pa ideja za film, no zbog kompleksnosti, ipak je (i vjerojatno srećom) odluka pala na seriju, obzirom da se radi o pravoj sagi koja savršeno secira jednu modernu obitelj kroz gotovo pola stoljeća. Capo di tutti capi obitelji, Alfred, uloga koja treba pripasti Anthonyju Hopkinsu (jer on to može), pravi je kamen temeljac kako priče, tako i produkcije serijala. Imamo se čemu radovati, osobito ako dodamo podatak da na adaptaciji radi i Noah Baumbach (The Life Aquatic with Steve Zissou te Fantastic Mr. Fox, što su filmovi koji svakako nisu zanemarljivi).

Ovakav duo, uz jednog Hopkinsa i vjerojatno kakav impresivan cast, vjerojatno neće iznevjeriti očekivanja. Uz činjenicu da HBO jednostavno lovi izvrsne stvari za ekranizaciju (nedavni Game of Thrones ili Boardwalk Empire), nije upitno jesu li sposobni korigirati i “Korekcije”. Jasno, nije sigurno ni da je Hopkins “real deal”, niti kad će se krenuti u produkciju, no sigurno je da HBO od ovakvog projekta neće odustati.

Vijesti o ovome treba držati u dometu radara, to je sigurno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.