Zašto pogledati ‘Povratak u budućnost’

Piše: Sven Mikulec

Da ne duljim previše, mislim da je vam naslov dovoljno govori o čemu ću se malo raspisati. Ova lista ponešto je drugačija jer je posvećena svega jednom filmu, i meni služi kao svojevrsno odavanje počasti jednom do filmova koji su mi obilježili djetinjstvo. Dakle, razlozi zbog kojih mislim da se isplati (po dvadeseti put) pogledati BTTF


13. Odličan soundtrack

Nakon što se producentu Spielbergu nije dopala ideja da na Povratku radi isti čovjek koji je radio na Zemeckisovom posljednjem filmu Romancing the Stone, Alan Silvestri (Predator, Forrest Gump, Tko je smjestio zecu Rogeru, Brodolom života…), Zemeckis je ovome savjetovao da se posebno potrudi kako bi epskim skladbama impresionirao zahtjevnog šefa Spielberga. Iako su u film uvrštene dvije Silvestrijeve skladbe, najveća usluga koju je kompozitor napravio filmu vjerojatno je bilo predlaganje da glavnu pjesmu snime Huey Lewis & The News, koji su zatim doprinijeli odličnim The Power of Love i Back in Time. Osim tih glavnih pjesama, meni su posebno drage ostale izvedbe Earth Angel na maturalnom plesu (Marvin Berry and the Starlighters) i, naravno, Johnny B. Goode…


12. Fajt pred školom

george6

Nitko ne voli nasilnike i svi se trijumfalno naježimo kad toliko puta ismijani underdog iz tučnjave s nekim bahatim školskim snagatorom izađe u stojeći na nogama. Rijetko koji film pruža takav osjećaj ponosa i zadovoljstva kao što to gledatelju nudi scena konačnog obračuna Georgea i Biffa, a njihov epski dvoboj ujedno je jedan od najsvjetlijih trenutaka u povijesti bullyinga na filmu.

11. Najotmjeniji time machine ikad viđen na filmu

back_to_the_future_delorean
Nikad se nisam nešto posebno ‘ložio’ na automobile i jedan sam od onih koji na pitanje kakav auto voziš odgovaraju: crveni. Međutim, vozilo kojim su se Marty i Doc provozali u prošlost i budućnost čak je i mene impresioniralo kao klinca.

Wait a minute, Doc. Ah… Are you telling me that you built a time machine… out of a DeLorean?
– The way I see it, if you’re gonna build a time machine into a car, why not do it with some style?

Model DMC-12 konstruirala je tvrtka DeLorean Motor Company u vlasništvu Johna, pogađate, DeLoreana i to za američko tržište 1981./1982. godine. Prije obustave proizvodnje krajem ’82., svjetlo dana ugledalo je oko devet tisuća DeLoreana, od čega se vjeruje da danas postoji još barem njih šest tisuća. Samo jedan od njih, dakako, može putovati kroz vrijeme.


10. Biff Tannen – jedan od najboljih negativaca ikad

BiffLaugh

Povratak u budućnost može se podičiti ne samo genijalnim partnerima Fox-Lloyd ili izvrsnom podrškom Crispina Glovera i Lee Thompson, nego i briljatnim glavnim negativcem Biffom, od kojeg su scenaristi i odlični Thomas F. Wilson napravili jednog od najupečatljivijih i najzabavnijih nemesisa ikad. Biff je tipični nasilnik, smjestili ga mi u srednju školu, iskvarenu budućnost ili prostranstva Divljeg Zapada, bahat, zloban tip koji uživa iživljavati se na slabijima, ali i tip koji, u svojim upornim pokušajima da naudi obitelji McFly na koju ima poseban pik, redovito završi u govnima. Što nas dovodi do sljedećeg broja na listi.


9. Drek kao lajt motiv

 

Kroz cijelu trilogiju proteže se motiv, da budemo pristojni, izmeta, i u pravilu ga povezujemo s nes(p)retnim Biffom, koji u ovim filmovima predstavlja neku ljudsku, ponešto gluplju verziju jadnog Kojota iz epskih crtića o Ptici Trkačici. Što god pokušao napraviti, Marty i njegova obitelj pokazali su se nedodirljivima za njegove, kako Lorraine to veli, meat hooks, a scene u kojima se Biff blisko susreće s gnojivom zabavan su, inspirirajući i efektni završetak borbe sa silama zla.


8. Koherentan, zabavan scenarij

Gale

Svaka čast Zemeckisu i Galeu na scenariju, jer izgraditi priču koja se proteže kroz tri stoljeća i četiri generacije obitelji McFly, i pritom zadržati visoku razinu napetosti, uvjerljivosti i uzbuđenja, stvarno nije mala stvar. Bilo da se radilo o šarmantnom Hill Valleyju iz ’55., kad su rasne netrpeljivosti na vrhuncu, neonskom, visokorazvijenom gradu iz 2015. (više se ne čini tako daleko u budućnosti) ili Wild West ugođaju iz druge polovice 19. stoljeća, velika je pozornost pridana detaljima prikazanog doba i teškoćama koje Marty doživljava u pokušajima da se prilagodi novim okolnostima. Osim toga, mora da je scenarij dobro napisan ako iz filma u opću kulturu uđe bar nekoliko kultnih citata…


7. Kultni citati

we-dont-need-roads

Roads? Where we’re going, we don’t need roads.

U filmsku šprehu iz BTTF trilogije ušlo je nekoliko sada već pošteno izlizanih fraza poput ove gore spomenute, kojom je Doc umirio Martyjevu zabrinutost što nema dovoljno prostora u ulici da se dosegne potrebnih 88 milja na sat. Referencirana u brojnim društvenim situacijama i ponekom filmu (od ovih što ih se mogu sjetiti – Knocked Up), ova fraza teško da je jedina. Na listi citata koji spadaju u onu simpatičnu Barneyjevu kategoriju legen-wait for it-dary još su:

Lou, give me milk. Chocolate!

Hey you, get your damned hands off her!

If my calculations are correct, when this baby hits eighty-eight miles per hour… you’re gonna see some serious shit.

Chuck? It’s your cousin Marvin. Marvin Berry. You know that new sound you were looking for? Well, listen to this.

I’m George, George McFly. I’m your density.

Jesus, George. It was a wonder I was even born.

… i, dakako, ona politički prilično aktualna: Who do you think? The Libyans!

I lista tako može ići do unedogled jer, koristeći omiljenu Docovu poštapalicu, Great Scott, ovo je jedan fenomenalan film.


6. Incest na veseli način

20131112-082600

Incest je uvijek gadna stvar. Bilo da pričamo o legendama o pješčanom raju na otoku Susku ili nešto manje suncem obasjanim podrumskim odajama familije Fritzl, ideja o tolikoj bliskosti unutar jedne obitelji odbojna je i prilično jeziva. Međutim, Povratak u budućnost takve je prirode da čak i ovako osjetljivu, tešku temu dotiče na sasvim veseo, zaigran i djetinji način – kad Martyju majka uvali jezičinu, rijetko tko će pomisliti ”nađite si podrum” – što samo znači da priča funkcionira savršeno.


5. Crispin Glover

Mlitavi, push-over tata kojem sin pomaže da si ponovno ispiše prošlost i usput stekne muda koja mu nedostaju u nesretnoj sadašnjosti, odličan je dodatak šarmantnoj smjesi koju je zamijesio Zemeckis u scenarističkoj suradnji s Bobom Galeom. Crispinu Gloveru ovo će biti najveća uloga karijere – usprkos nastupima u Charliejevim anđelima, Nurse Betty i Hot Tub Time Machine, on će zauvijek ostati George McFly, jedina faca koja i čokoladno mlijeko naručuje – sa stavom.


4. McFlyjeva izvedba Johnny B. Goode

Kad je Chuck Berry napisao legendarnog Johnnyja B. Goodea nije ni sanjao da će tridesetak godina kasnije njegovu zaraznu pjesmu dodatno popularizirati Marty McFly na “Enchantment under the Sea Danceu” svojih roditelja, u pokušaju da neupućene maturante pedesetih godina upozna s rokenrolom. Foxova izvedba, u početku smirena i kontrolirana, a kasnije, kako kočnice popuštaju, a zvučnici bivaju srušeni, raskalašena i u jednom trenutku čak prebačena na tlo, jedna je od onih koje vam se usjeku u pamćenje i koje nadmašuju čak i onu našeg multitalentiranog Kostelića, iako je pjesmu zapravo otpjevao izvjesni Mark Campbell. Jedina zamjerka je što nisu naglasili ”do not try this at home” – u bezuspješnim pokušajima da ”skinem” Foxovu izvedbu, nebrojeno puta pošteno sam izgrebao leđa na tepihu.


3. Christopher Lloyd

Christopher Lloyd Back To The Future

Zabavni Fox više nego doraslog partnera dobio je u liku šašavog znanstvenika, dr. Emmeta Browna, u interpretaciji legendarnog Christophera Lloyda. Praktički čitav film nošen je na njegovim i Foxovim leđima, a njihova suradnja, urnebesni dijalozi i blago rečeno nesvakidašnje situacije koje ih zadese glavni su forte trilogije. Bez Lloydove karizmatične, predane i iznimno zabavne pojave, teško da bi Zemeckisov film funkcionirao na ovoliko razina.

2. Michael J. Fox

maxresdefault

Tada 24-ogodišnji talent, s višegodišnjim stažom na seriji Family Ties i nekolicinom televizijskih filmova iza sebe, apsolutno je šarmirao publiku svježim, energičnim nastupom i opipljivom kemijom koju je na ekranu postigao s iskusnim Christopherom Lloydom, tvoreći jedan od pamtljivijih i omiljenijih filmskih tandema. Svojim je nastupima u trilogiji u potpunosti opravdao pomalo bezobrazni tretman koji je od studija dobio jadni Eric Stoltz, kojem su ekspresno uručili košaricu čim je Fox otkrio da ipak može paralelno snimati i seriju i film. Teškom bolešću obilježena presiromašna karijera obećavajućeg McFlyja Juniora (Žrvte rata, The Frighteners, Mars Attacks!, Stuart Little, Svi gradonačelnikovi ljudi) ovdje je dosegla svoj vrhunac, dok je njegova izvedba kulerskog tinejdžerskog vremenskog putnika zasluženo ušla u antologiju.


1. Sentimentalna vrijednost

Povratak u budućnost jednostavno je jedan od onih filmova koje sam uvijek rado pogledao sa svojom obitelji, dijeleći posebno mjesto na polici s naslovima poput Gooniesa, Tri amigosa, Božićne priče, Bernarda i duha, Policajca s Beverly Hillsa i još nekima. I dok sam svjestan toga da u svakom domu postoje police s filmovima različite od ove moje na koju sam ponosan, vjerujem da ne bih previše pogriješio kad bih ovaj film etiketirao pravim, toplim i, zbog iznimno širokog raspona žanrova koje obuhvaća (SF, komedija, akcija, romantika…) idealnim za sve, ili bar većinu ‘polica’ koje postoje. U ocjenjivanju Povratka daleko sam od objektivnog, niti to pokušavam biti. Time dolazim do kraja ove kritičke irelevantne liste kojom sam samo želio podsjetiti na jednu priču uz koju mi je drago da sam imao prilike odrastati.

9 komentara za “Zašto pogledati ‘Povratak u budućnost’

 • Koraljka Suton says:

  Bravo majstore :)

 • Maxima says:

  Ispadoh “BEDA” od ovoga captcha koda (da, sitne radosti ;)), ali se nasmijah od srca. Odlično si ovo napisao, čak dovoljno da me natjeraš da to opet gledam 😀

 • Vedrana Vlainić says:

  Da, vrlo važan dio i mog odrastanja (jao, kako sam zaljubljena bila u Martyja, to nije bilo normalno! ;)), nevjerojatno dobri filmovi (sva tri, bez iznimke!) koje jednostavno nikada ne ‘prerasteš’.

  Već neko vrijeme planiram ponovo pogledati cijelu trilogiju, a nakon ovako izvrsnog teksta, sve mi se čini da ću te planove ostvariti već večeras. 😀

 • Marin Mihalj says:

  Iznimna trilogija.

  Michael J. Fox je uvijek bio, uvijek će ostati ikona naše mladost, moje generacije koja je uživala u filmovima.

  “Back To The Future” trilogija i “Goonies” – nezaboravna remek-djela za sve uzraste. <3

 • Maxima says:

  Ja uvijek velim kako ima velike veze neke filmove pogledati “na vrijeme” (mislim, u određenom razdoblju odrastanja), nitko me ne može ubijediti u suprotno :-B

 • Petar says:

  kakav clanak.. jezim se!

 • ohohoho says:

  kako sam sa odusevljenjem gledao ovaj film kao klinac i cekao svake nedelje sa nestrpljenjem na sledeci deo,tada nije bilo dostupno sve kao sada al i u tome lezi zadovoljstvo.u pravu je ovaj sto kaze da neke filmove trba pogledati na vijeme…

 • tomislav says:

  odličan osvrt na trilogiju bttf

 • Borko says:

  Sjajan članak. Nevjerojatno da si složio potpuno točnu listu od 13 točaka, a da se nisi ni dotakao SF vrijednosti filma, tj. koliko je sam koncept putovanja kroz vrijeme dobro razrađen. Baš planiram uskoro prenijeti svoju ljubav prema BttF na svoje potomke, barem prije 2015. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.