Top 13 slomljenih dijelova tijela

Piše: Franjo Janeš

Sven me dugo lomio da napišem nešto za FAK. Popustio sam tek kad me doslovce polomio auto koji je imao nešto protiv mog bicikla i pravila prednosti u prometu. Moja prva riječ nakon pada bila je: „Fak!“ To je bio znak da se, kad sam već imao nesreću da se strgam od nečega što nije ni alkohol ni smijeh, bacim na posao i izdvojim neke od prijelomnih trenutaka iz svijeta filma. S obzirom na temu, lista definitivno neće biti cjelovita, ali kako bi rekao Cezar: koska je bačena.

13. Rame

martin riggs

Vjerojatno sam pristran, ali na samom početku moram spomenuti dobrog starog Martina Riggsa (Mel Gibson, Lethal Weapon 2) koji je jednom prilikom spigao rame, što mu je dalo sposobnost da se određenim modifikacijama na svojoj anatomiji (čitaj: dislociranjem ramena lupanjem o krutu materiju) izvuče iz luđačke košulje, što je osobito korisno kad se gušiš pod morem. Razveselilo me da možda i ja nakon nesreće imam takvu posebnu moć, ali samo je boljelo. Jebiga. Za luđačku košulju još ima izgleda.

12. Zubi

American-History-X-Curb-Sce

Reklame nikad nisu tako uvjerljive kao scene iz stvarnoga života. Još se sjećam školskog trenera iz taekwondoa koji nam je preporučao gumu za zube. „Kupite je“, rekao je, „ja je nisam imao“. Tu se nasmijao od uha do uha i prezentirao zubalo koje se vodi za načelom „manje je više“. Premda i filmovi nude nezaboravne momente u kojima junaci dobivaju materijala za Zubić-vilu, izdvojio bih jednu od meni najbrutalnijih filmskih scena. Nakon što mu šačica lopova pokuša ukrasti auto, Derek Vinyard (Edward Norton, American History X) jednoga ustrijeli, a drugog rani i zamoli da zagrize pločnik da bi ga zatim nogom prikucao za isti. Kako god čudno zvučalo, slomljeni zubi čovjeku su bili najmanji problem. Čovjek ustvari više uopće nije imao problema.

11. Prst – na ruci

Toadie

Unatoč razvoju komunikacijskih tehnologija odrezani prst i dalje je popularno izražajno sredstvo kada treba poslati određen tip poruke. Jednako je popularan kada treba mučiti drugo ljudsko biće, onemogućiti identifikaciju leša ili, zašto ne, nabaciti besmislenu okladu među prijateljima. Međutim, neću se odlučiti ni za Eastern Promises ni za 4 Rooms nego za dobrog starog Toadieja (Max Phipps, Mad Max 2: The Road Warrior) i njegovo hvatanje čeličnog bumeranga, bez zaštitne rukavice. Daj pet, majstore! Inače, slomljeni prsti uvijek me podsjete na gimnazijski trenutak kad je profesorica njemačkog na molbu da nam za zadnji sat ispeče kolače pokazala svoj slomljeni i fino umotani srednjak.

10. Prst – na nozi

Viggo

Svaka čast Velikom Lebowskom i zelenom laku za nokte, ali lako je čupkati prste napisanim likovima u scenariju. Prave face su glumci koji na snimanju zaista nešto slome. Kad Aragorn (Viggo Mortensen, LOTR: The Two Towers) odluči kacigom zaigrati nogomet, to rezultira lomovima i kultnim vriskom nepatvorene boli. Skoro kao da gledamo snuff.

9. Ruka

ash

Idu li i vama na živce optimisti koji vas uporno podsjećaju da može biti gore? Na primjer, ako ste samo slomili ruku (kao kod bratske ljubavi u Warrioru), bar vam je nisu amputirali. Ako su vam je amputirali, barem to nije bilo zato što je oživjela opsjednuta silama zla i pokušala vas ubiti, kao što je slučaj s Ashom Williamsom (Bruce Campbell, Evil Dead II). Ipak, da i Raimi uvijek gleda na vedru stranu života, dokazuje briljantan trenutak kada Ash poklopi ruku knjigom „A Farewell to Arms“. Za upgrade u obliku motorne pile valjda svi već znaju (pimp my limb). Iz nekog razloga osjećam se dužnim reći: djeco, ne pokušavajte to doma.

8. Noga

25. jimmy stewart rear window

L.B. Jefferies (James Stewart u dugometražnoj reklami za rolete zvanoj Rear Window) doslovno je shvatio onu „break a leg“ i sad može po cijele dane ljenčariti i dalekozorom špijunirati susjede koji ne shvaćaju važnost roleta i zavjesa, pogotovo ako se bave stvarima zbog kojih čovjeku poslije bude neugodno, kao što je gologuzo hodanje po stanu ili, šta ja znam, ubojstvo supruge. Zlobnici će na holivudski happy end primijetiti da je glavni protagonist s Lisom (Grace Kelly) neko vrijeme mogao samo igrati šah, tj. voditi razgovore, a ne ljubav. Mi ćemo ipak optimistično zaključiti kako su Jefferiesu bar obje noge ostale pričvršćene uz tijelo. Dvije motorne pile umjesto nogu ipak bi bile previše.

7. Metalna šipka

arnie

Ako se volite daviti hranom dok gledate filmove, vjerojatno vam je prisjela scena u kojoj terminator (Arnold Schwarzenegger) sam na sebi vrši operaciju podlaktice. Nakon što razreže smetnju u obliku umjetne kože, namješta strgane metalne šipkice da bi zatim dao hommage Buñuelu prelaskom na operaciju oka (i onda recite da Terminator nije za intelektualce). Zbog vremenskog paradoksa sve se to dakako ponavlja u beskrajnoj spirali koju ne može razbiti ni nastavak koji je, suprotno uvriježenom mišljenju, lošiji od originala.

6. Pička

batman2

Kad je Bane (Tom Hardy) namlatio Batmana (Christian Bale) u The Dark Knight Rises, ovaj je navodno slomio i kičmu. Budući da se ipak oporavio, igrat ćemo na sigurno i reći da mu je Bane razbio pičku. No mala je to cijena da bi se omogućila veličanstvena scena bijega iz rupe uz ritmične povike zatvorenika („Deshi deshi basara basara!“, u slobodnom prijevodu: „Ustani, B(r)ale!“). Afflecka nek slobodno polome i bez takvih spektakularnih prizora.

5. Vrat

Breaking-the-Waves-1

Sada već davne 1996. Lars von Trier nije lomio samo valove. Ipak, kad se sjetimo kasnijeg Antikrista i kroz što je sve prolazio jadni Willem Dafoe, možemo reći da je Stellan Skarsgård u Breaking the Waves još i dobro prošao. Nakon nesreće na naftnoj bušotini njegov lik Jan ostaje paraliziran, no ako ste mislili da je on tragična figura, prevarili ste se. Dok god je ženskih likova, Lars će uvijek naći način da nadrapaju više od muškaraca. Zvonila zvona ili ne.

4. Kičma

jude

Čak i cinik poput mene cijeni filmove koji slave snagu ljudskog duha i vjeru u snove, ali samo kad su dobri kao Gattaca. Da film pridobije i pesimiste, pobrinuo se Jerome Morrow (Jude Law u ulozi života) koji unatoč genetskim predispozicijama uvijek gubi od drugih (ni ubiti se nije uspio – bacio se pod auto i tako završio u kolicima). Idealan film ne samo ako ste nedavno slomili kičmu, nego za svaki trenutak kad se osjećate genetski zakinutima. Tu ne mislim samo na gubitak kose.

3. Glava

scanners3

Tko nije bar jednom poželio moći čitati misli? Scanners pokazuje da to i nije neka sreća. Ujedno nam poručuje da ne gunđamo zbog migrena. Kada dakle sljedeći put pomislite da vam glava puca, sjetite se ključnih scena iz ovog filma – i uzmite tabletu. Poznavatelji lika i djela Davida Cronenberga znaju da su ta krv i komadići mozga mila majka prema tjelesnim gadostima za kakve je sposoban (sjetimo se samo pretvaranja u divovsku muhu ili trbušne vagine koja prima videokazete – samo čekam remake s utorom za Blu-ray). Sve u svemu, film koji nas uči da ne gubimo glavu u kriznim situacijama.

2. Srce

the-godfather-part-ii-27

Budući da se radi o nečem što nam lome češće od ključne kosti, oprostit ćete mi ovu metaforu i klišej. Svi ste to doživjeli, nevažno je li uzrok bila propala romansa, roditelj ili Dinamo. Ako ste sad očekivali da ću se osvrnuti na Blue Valentine ili Brokeback Mountain (koji bar ima lom u naslovu), ipak ste se prevarili. Koncentrirat ću se na jadnog priglupog Freda Corleonea (John Cazale) koji (spoiler) u Kumu II izda brata Michaela (Al Pacino). Kad te mafijaški boss poljubi u usta i kaže da si mu slomio srce, to nikako nije dobar znak. Još je gori kad te ubrzo zatim pošalje na pecanje. Jebiga, Fredo.

1. Sve

bunny

Kao poborniku holističkog pristupa teško mi je izdvojiti jedan krunski primjer sveopćeg krša i loma. Razmišljao sam o Kill Billu (ima li neki dio tijela koji ne poleti zrakom?), Fargu (znate na koju scenu mislim), Samuelu L. Jacksonu koji valjda slomi sve što se lomiti dade u Unbreakable (lista je umalo postala politički korektna) i bubnjarima koji eksplodiraju (This Is Spinal Tap). Na kraju sam se ipak odlučio za Monty Python and the Holy Grail, odnosno (bijelog) kunića ubojicu koji je pred svojom jazbinom nagomilao respektabilnu gomilu odlomljenih ljudskih kosti. Sjetite se toga sljedeći put kad vam se ukaže bijeli zec. Ili nemojte. Možda to znači da više nemate briga. Ako završite u luđačkoj košulji, pokušajte ono što radi Martin Riggs (vidi pod 13).

Jedan komentar za “Top 13 slomljenih dijelova tijela

Leave a Reply

Your email address will not be published.