Apsurdno muževne scene u filmovima

Piše: Marko Pačar

Postoje mnogi razlozi zbog kojih gledamo filmove. Gledamo ih da nas nasmiju, rasplaču, raznježe, nauče nečemu. Pa onda, ponekad ih gledamo iz pragmatičnih razloga – jer smo praznoglavi muškarci. Filmovi mogu biti od velike koristi za jednog muškarca – mogu ga naučiti kako spriječiti atomsku eksploziju, kako ubiti 6 ljudi prije no što oni povuku svoje pištolje, kako kamenom oboriti F-117 nevidljivog bombardera, i slično…

Kad se sve zbroji i oduzme, muški filmovi uče nas samo jednome – kako ubiti. Nije baš pohvalno, no što se tu može – evolucija je neumoljiva. Da je evolucija zahtijevala od muškarca mekanoću, on bi obrijao brkove i plesao Labuđe jezero. Današnji top 13 posvećen je najapsurdnijim mačo scenama ikada snimljenim. Riječ je o scenama od kojih će vam kapilare popucati, a testosteron rastaliti taj jadni Gorenje televizor koji je u familiji već 40 godina.

 

13. Konan Barbarin – triceps scena

Zašto?

Zato što ovako izgleda triceps osobe koja je odlučila odjebati traktor ili volovsku zapregu i golim rukama gurati plug. Svaki pravi muškarac želi živjeti u pećini, oblačiti se u krzno ličkog medvjeda i imati triceps širine teleće noge. Naravno, to je ilegalno i završit ćete kao dodavač sapuna u okružnom zatvoru. Ako ništa drugo, barem vas kontrolori nikada neće pitati osobnu kad vas uhvate da se švercate u autobusu/tramvaju.

12. Predator – biceps scena

Zašto?

Zato što želite imati biceps promjera debla stoljetne sekvoje i čupati ruke po birtijama Dalmatinske Zagore. Želite izgledati kao netko tko ide u lov na divlje svinje naoružan samo džepnim nožićem.  Želite smrditi na tri sata sklekova. I da, želite golim rukama ubiti predatora – najsavršeniji stroj za ubijanje u čitavom svemiru.

11. Umri muški – Krv, znoj, suze scena

Zašto?

Zato što Bruce Willis mora, prije nego umre, početi skupljati svoj znoj u bočice i prodavati ih kao ultimativni parfem koji ćete pokloniti svojim odabranicama za Valentinovo. Premda je prošlo podosta vremena otkad sam zadnji put gledao Die Hard, i dalje mogu osjetiti miris prljavštine, znoja i baruta. Jer ne moraš baš svaki dan piti cappuccino u Hemingwayja i mirisati na Armani Code.

10. Hrabro srce – taktička scena

Zašto?

Zato što je malo što muževnije od pijanog Škota koji maše guzicom neprijatelju. Ova scena nas je naučila da, čak i kada gledamo smrti u oči, trebamo zadržati dobar duh. Ili pijanu glavu. Bilo kako bilo, ukoliko se nađete u ratu, pokušajte, tko zna. Ako preživite, dovoljno ste opasni da se pored vas i Mirko Filipović doima kao primabalerina.

9. Prosjaci i sinovi – Singerica scena

Zašto?

Zato što muškarac nije muškarac ako ženi ne kupi Singericu.

8. Taksist – You talkin’ to me? scena

Zašto?

Zato što pravi muškarac možda stvarno i priča sam s ogledalom i čuje glasove u glavi. No, pravom muškarcu se ne sviđa tvoj ton, niti način na koji ga gledaš, niti činjenica da mu se obraćaš. Robert De Niro pokazao je svijetu što muškarac treba napraviti ako se nađe itko dovoljno lud da mu se obrati.

7. Dobar, loš, zao – pogled scena

Zašto?

Zato što pravi muškarci svoje probleme ne rješavaju argumentima, diskusijom ili pravnim putem. Ne, pravi muškarci priznaju samo mišljenje gospodina Colta, a pogled im može zalediti magmu. Arthur Schopenhauer, dok je pisao Erističku dijalektiku, dajući savjete o vještini debatiranja i diskusije, nije imao priliku pogledati ovaj film. Da je, knjiga bi imala samo jednu stranicu na kojoj bi stajala ova slika. Ovako se, draga gospodo, dobivaju rasprave.

6. Rocky – trening scena

Zašto?

Zato što pravi muškarac svoje frustracije liječi udarajući goveđu polovicu. Pravi muškarac ne ide u teretanu dizati utege, već diže pečenog vola. Doduše, film je malo nekonzistentan ako uzmemo u obzir da je pravi muškarac Talijan, no dobro.  Zbog toga što nas je Rocky naučio da je Muhammad Ali bio u krivu kada je rekao da se šampioni rade od želje, snova i vizije. Ne, Muhammade budalo, šampioni se rade u Pivca, Fiolića, Gavrlilovića…

5. Spartak – I’m Spartacus scena

Zašto?

Zato što pravi muškarac neće nikada, ali apsolutno nikada, iznevjeriti svoje ideale i okrenuti leđa prijateljima. Scena od koje dobijete grčeve u želucu, a u očima se nakupi nekakva čudna tekućina.

4. Pakleni šund – Ezekiel 25:17 scena

Zašto?

Ne znam što je to točno muževno u ovoj sceni, ali ona definitivno zaslužuje mjesto na ovoj listi. Samuel L. Jackson u ulozi karijere, luđačkim pogledom poručujući kako ne postoji problem čije rješenje ne glasi 9mm. I kul je, oh, jebeno kul. Ne znam baš koliko ga želite zvati u svinjokolju, ali doima se kao netko tko dobro rješava probleme poput: “glupa učiteljica je opet samo meni dala jedan, mrzi me!”. Upozorenje: oponašanje ove scene se nikako ne preporuča, ma koliko mislili da izgledate kul. Osim ako vam životna želja nije zaigrati belu u Remetincu, skupa s brojnim članovima donedavne političke elite.

3. Rambo 3 – Doktor scena

Zašto?

Zato što pravi muškarci ne trče doktoru na prvi ubod komarca ili curenje nosa. Ne, oni istresu barut iz metka po sebi i spale si unutarnje organe. Priceless scena.

2. Komandos – WTF? drvosječa  scena

Zašto?

Zato što, i dan danas, toliko godina kasnije, umirem od smijeha na ovu scenu. Pored malog milijuna muževnih scena u kojima je naš dragi Arnie glumio, ova zaslužuje zlatnu medalju. I dalje u naponu snage, austrijski stroj smrti je u Commandu izgledao kao da doručkuje granit i pije plavi dizel. Apsurdna scena Arniejevog zadovoljnog izraza lica dok nosi balvan težak cca 500–1000 kila ostaje najupečatljivija scena u filmu koji, ako nekim čudo niste gledali, obiluje s toliko sjebanih scena da bi se od njih mogla napraviti zasebna lista.

1. 300 – Čitav film

Zašto?

Jednostavno, ovaj film me tjera da se skinem gol do pasa, uzmem prvi oštri predmet i napadnem grupu od tisuću ljudi. Ako ste pretjerano patriotski nastrojeni – plakat ćete gledajući kako se brani svoje.  Ako volite znojne muškarce koji otkidaju udove – imate problem, ali dobit ćete svoju satisfakciju. Ako volite heklanje – ne znam koji kurac radite na ovoj listi. Bilo kako bilo, 300 ostaje najmuževniji film ikada snimljen. On vas, nemojmo se zavaravati, neće naučiti stvarima koje stvarno trebate znati, poput prvog brijanja sa sinom ili prijetnji prvom dečku vaše kćeri. No, ako vas ikada napadnu, vjerujte mi, povući ćete ih desetoricu za sobom prije no padnete.

9 komentara za “Apsurdno muževne scene u filmovima

 • maxim says:

  Umro od smijeha. Svaka čast!!!

 • Martyzg says:

  Iako sam žensko i puna estrogena, ova doza testosterona je prijala kao cherry on the top. Extra mačo!

 • Marko Pačar says:

  Pravi muškarac nikad ne jede cherry on the top.

 • Mario says:

  Ha ha – svaka čast na recenziji posebno na:
  1. 300 – Čitav film
  Ha ha – nema posebna scena – hebeno.

 • Mujan says:

  ne slazem se s 300… pravi…ma ne pravi…bilo koji muskarac zna da dernjava sa svjetlecim bijelim zubima vodi redovnim parodiranjima 😀

  sta je previse je previse

 • mato6 says:

  Očekivao sam Expendables kao najmuževniji film,ali poštujem odluku časnog suda.Odlična recenzija Marko!!!

 • sljivan says:

  Malo razocaran izborom filma 300. film je tipicno americko napucavanje steroida i macho dijaloga (ciji je veci).
  da si recimo rekao dobr, los, zao – citav film, e to bi bilo nesto!

 • Vanja says:

  Osvježenje u pravi čas!

  Injekcija veselja i nekog blesavog osjećaja koji ženske valjda ne bi trebale imati.

  Bravo, Marko!

 • Anonymous says:

  Super lista! Bravo! Singerica je neočekivan pogodak haha
  Brandova pljuska Johnny Fontaneu mi isto pada na pamet: “You can act like a man! (Pljas) What’s the matter with you? Is this how you’ve turned out? A Hollywood finocchio who cries like a woman?” ili “Women and children can be careless, but not men.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.