Što pogledati za Noć vještica?

Piše: Marin Mihalj

Bliži nam se Noć vještica i nije me briga. Ne maskiram se ni kad su ove naše maškare prije korizme. Ne zato jer imam nešto protiv Noći vještica ili maškara, niti bih ikada htio spomenuti tu nesretnu komercijalizaciju svega, nego zato što sam lijen. Radije ostajem doma i jedem krafne punjene Nutellom. Otuda i periodična borba s viškom kilograma. Postalo je popularno, možda upravo nakon Carpenterovog horora Halloween, za vrijeme Noći vještica organizirati filmske maratone gdje se prikazuju filmovi strave i užasa. Poštujem, ali ne prakticiram. No, dobio sam zahvalan zadatak: napisati Top 13 horor filmova upravo za one koji bi htjeli prakticirati održavanje maratona, a gledali su većinu dobrih horora. Ruke su mi odriješene. Ne moram pisati samo o hororima čija se radnja vrti za vrijeme Noći vještica. Samo je bitno da se uplašite? Važno je preplašiti se, i većina će vas filmova s liste vjerojatno isprepadati, ali je još važnije pogledati dobar film. Imajući u vidu da nisam pogledao sve filmove ovoga zahvalnog žanra, preporučit ću one koje jesam. Najpoštenije je.

Dr Jekyll & Mr Hyde

13.  Dr. Jekyill and Mr. Hyde (1931.)

Borba (super)ega i ida. (Super)ego je dr. Jekyll, cijenjen u znanstvenim krugovima. Id je Mr. Hyde, mračna, animalna strana dr. Jekylla. Premda se uradak najčešće spominje u kontekstu tehničkih rješenja, poput uvodnih kadrova iz POV perspektive protagonista ili revolucionarnog korištenja šminke i filtera kamere, ono što ga smješta jednim dijelom u žanr horora legendaran je nastup Fredrica Marcha. Kao dr. Jekyll uglađen je gospodin kerigrentovske provenijencije, ali kao Mr. Hyde utjelovljenje je svega potisnutog i zastrašujućeg u čovjeku.

Vampyr

12. Vampyr (1932.)

Inspiriran radovima irskog pisca Sheridana Le Fanua, danski je redatelj Carl Theodore Dreyer napisao i režirao uradak Vampyr. Avanturist Allan Grey nailazi na zabačeni dvorac u kojemu odluči ostati preko noći, ali počinje viđati čudnovate, neobjašnjive stvari. Prožet vrsnom igrom sa sjenkama, snolikom atmosferom i diskretnom erotičnošću, najviše se pamti po izvedbi Rene Mandel u trenucima preobražaja. Mirno, nevino lice djevojke sporo se iskrivljuje u jedan od zlokobnijih idaprester osmijeha koje ćete ikad vidjeti na malom ili velikom ekranu.

Cat People

11. Cat People (1942.)

Jacquesa Tournera mnogi će pamtiti po odličnom noiru Out of the Past, ali najbolje je redateljske trenutke, po mom skromnom sudu, dao horor žanru. Cat People, našem življu katkad smiješan zbog toga što su nositelji prokletstva u filmu Srbi, najbolji je pokazatelj Tournerove dosjetljivosti: umjesto da pokvari doživljaj gledateljima uistinu užasnim kostimima mačaka koje je dobio, Tourner se okrenuo mraku, tj. našem strahu od istoga – plašit će nas ono što ne vidimo. Osim što je Tournerova dosjetljivost ovjekovječena u Minnellijevom uratku The Bad and the Beautiful, film se kritički osvrće na tadašnji status žena u društvu, tj. pokušaja represije njihove seksualnosti.

Les Diabolique

10. Les diaboliques (Diabolique, 1955.)

Žena i ljubavnica, pod stalnom prismotrom grubijana, ravnatelja škole, njihova muža i ljubavnika, istoga se odluče riješiti te ga udave u kadi. Tijelo ubace u bazen, ali nakon što isuše bazen – tijela nema. Kontroverzno uvrštenje, reći će neki, jer Clouzotov film doista sadrži sve značajke tipičnog trilera, nastalog pod velikim utjecajem američkoga noira. Međutim, a ovo je međutim umjeren spojler, neugodna se atmosfera cijelog trajanja filma pretvara u potpunu noćnu moru u posljednjih petnaestak minuta, stoga ovaj uradak zaslužuje svoje mjesto na listi. Vidjet ćete i zašto.

Les yeux sans visage

9. Les yeux sans visage (Eyes Without a Face, 1960.)

Alida Valli ima prepoznatljiv leden osmijeh, a nitko ga nije bolje iskoristio od Georgesa Franjua. Valli glumi Louise, pomoćnicu dr. Génessiera, koji je opsjednut svojom kćeri, tj. korekcijom njenoga lica uništenog u prometnoj nesreći. Otima mlade žene i pokušava prišiti njihova lica na lice svoje kćeri. Ako vas radnja okvirno podsjeća na Almodóvarov uradak La piel que habito, ne griješite, ali ako mislite da je i Franjuov uradak najtanji kad nas treba uplašiti – griješite, grdno.

Peeping Tom

8. Peeping Tom (1960.)

Promatrač i žrtva. Nekada je jasno tko je tko. Kad se prave teme prihvati pravi redatelj, a Michael Powell je upravo taj, onda nam više ništa nije jasno. Karlheinz Böhm tumači Marka Lewisa, filmskog djelatnika koji je, zbog trauma iz djetinjstva, opsjednut licima straha, te ih pokušava zabilježiti svojom 16mm kamerom. Moram li spomenuti da je ubojstvo najlakši način za učiniti takvo što?

Onibaba

7. Onibaba (1964.)

Japanci nisu samo Kurosawa, Ozu ili Mizoguchi, niti je primarna preokupacija ostalih redatelja imitacija trojice spomenutih velikana. No, dok mačke nema, miševi kolo vode. To je uvredljivo, ne samo za redatelja ovoga filma, jer su u ovoj jednadžbi žene miševi. Barem kad je u pitanju ovaj film. Dok je sin/muž u ratu, majka i snaha bore se za vlastitu egzistenciju tako što vrebaju izmorene ratnike, ubijaju ih te prodaju njihove stvari. Ono što počne kao pomaknuta drama, u trećem se činu pretvara u punokrvni horor. Redatelj Shindô sjajno koristi negostoljubiv krajolik i tamu, te postupno gradi nepovjerenje između majke i snahe što nas dovodi do izljeva ludila i jedne i druge.

Seconds

6. Seconds (1966.)

Slogan: Želite pobjeći od svoga života? Samo platite pristojbu, a mi ćemo lažirati vašu smrt i stvoriti vam novi identitet. Zahvalne se teme prihvatio čuveni John Frankenheimer, glavnu je ulogu dodijelio Rocku Hudsonu i zabava je mogla početi. Kao nekoliko filmova s ove Top 13 liste, Seconds se ne može pohvaliti s pregršt ha-bu kadrova tako tipičnih za horor filmove, ali vrsno dočarava paranoju protagonista, koji, s dobivanjem novoga života, nikomu više ne vjeruje. Ne pomaže mu ni to što se tvrtka kojoj je odlučio platiti novac za novi život ponaša poput najokrutnije sekte.

L'ucello

5. L’uccello dalle piume di cristalo (The Bird with the Crystal Plumage, 1970.)

Giallo. Zgodne žene. Glazba Ennia Morriconea. Misterija prije svega, ali i horor. Redatelj je Dario Argento, dakako. Debitantski uradak, nastao pod utjecajem mentora Bave, kazuje priču o piscu koji svjedoči pokušaju ubojstva mlade žene, što ubojicu u pokušaju natjera da počne pratiti pisca. Argentovi su uratci poput romana Agathe Christie: autor ti daje misteriju, ali i tragove tko bi ubojica mogao biti. S druge strane, Argento je svojevremeno bio jedan od uvjerljivijih kreatora napetosti i straha. Dakle, lijepe žene, zabava i horor.

Wake in fright

4. Wake in Fright (1971.)

Prije nego je režirao First Blood, gdje je Stalloneu dopustio da vodi glavnu riječ i prekraja scenarij, Ted Kotcheff je pobijedio u igri zvanoj Režiraj remek-djelo! Wake in Fright je vizualno fascinantan prikaz plesa na tankoj liniji između razuma i ludila. Naime, učitelj John Grant odluči prespavati jednu večer u gradu Bundanyabba prije nego se vrati u Sydney. Jedna se večer pretvara u više njih, i čini mu se da je izlaz iz grada apsolutno nemoguć. Grant je u čistilištu, čini se, a otud ne ide u raj, nego sve dublje i dublje; dolje, prema paklu.

The third

3. Trzecia czesc nocy (The Third Part of the Night, 1971.)

Nakon što mu njemački vojnici ubiju ženu i sina, Michal se pridružuje pokretu otpora, ali već pri prvom susretu sa svojim kontaktom sve krene po zlu. Andrej Zulawski, redatelj filma, deset godina kasnije snimio je razvikaniji horor Possession, no studija je samoobmane i samookrivljavanja izložena u ovom uratku kudikamo zanimljivija od studije raspada braka. O tomu, vjerujem, govora ova dva uratka. Spor, mučan za gledati, Trzecia czesc nocy donosi svega dvije, tri stravične scene, ali kakve…

L'Arcano

2. L’arcano incantatore (Arcane Sorcerer, 1996.)

Mladić Giacomo Vigetti osuđen je zbog zavođenja djevojke. Da, jedan od takvih filmova. Pošalju ga da živi s izopćenim svećenikom. Zašto je izopćen? Jer je eksperimentirao s crnom magijom. Barry Lyndon horora, rekao je za ovaj film Guillermo del Toro. Doista, radnja je filma smještena u sličan povijesni period, a redatelj je Pupi Avat posvetio veliku pažnju autentičnom rekreiranju toga perioda. Gomila svijećnjaka, dakle. Na stranu vizualni prosede, film je inteligentno sklopljen, pruža dovoljno jezivih trenutaka, ali bez tipičnih rješenja poput naglih uleta zloduha u kadar.

Lost Highway

1. Lost Highway (1997.)

Optužen da je ubio svoju ženu, Fred završava u zatvoru. Jedne se večeri, neobjašnjivo!, pretvara u mladića Petea i počinje živjeti potpuno drugi život. Da odmah riješimo jednu stvar, David Lynch je jebeni genijalac/luđak. Iako je u karijeri snimio samo jedan film koji se službeno vodi kao horor, izvrsni dugometražni prvijenac Eraserhead, gotovo svi su me njegovi filmovi dobrano isprepadali, ali nijedan kao Lost Highway. Bila to scena s Robertom Blakeom ili Pullmanov povratak doma, gdje pronalazi ubijenu ženu, Lynch uspijeva prenijeti najužasniji košmar na veliki ekran.

11 komentara za “Što pogledati za Noć vještica?

 • Vanja says:

  Hvala na listi, Marine, izvrsna za mene jer sam od svega ovoga tu pogledala samo Lyncha (kako predvidljivo).

  Ne prakticiram, kako i sam veliš, ni trick or treat ni krafne, nutellu samo kad mi padne šećer, ali ne bi bilo zgorega malo se obrazovati, ne nužno isprepadati. Pa 12 bisera odjednom. Danke. :)

 • Gjuro says:

  Svaka čast na listi (jebote, di si iskopao pola tih filmova?), gledat će se. Počet ću s Argentom, čiji “Profondo Rosso” i “Suspiria” me fino isprepadaše te ih ovim putem preporučam.

 • Vanja says:

  Meni taj Profondo (ovo “taj” nije posprdno) čuči na HDD već ihihi. Daklem … još ćemo nešto probrati :) (Ali ću sigurno opet Lyncha pogledati. E zbilja.)

 • Jacob "Jake" Harper says:

  Sve navede filmove osim Wake in Fright (1971.) sam gledao i svi su mi odlicni ali mi jednostavno nisu za Halloween.
  Razloz zasto nisu lezi u tome sto ja za Halloween najvise volim da gledam slashere iz 1980-ih uz oscilacije onih iz ’70-ih i ’90-ih.

 • Tonći says:

  A di je Trick ‘R Treat? :) E to je pravi Halloween film :)

 • Kresho says:

  Mislim da za Halloween najbolje ide slasher.

 • DS says:

  Izvrsna lista.

 • Sven Mikulec says:

  S obzirom da sam filmski neuk, na ovoj ću se listi prehranjivati sljedećih mjesec-dva. Počeo sam s ‘Wake in Fright’ i potpuno sam oduševljen.

 • Tiro says:

  Kako loša lista. Jebote, ovaj Marin konstantno glumi nekog kvazi kritičara, a daleko je od toga. Običan snob.

 • Sven says:

  Ti bi trebao biti u debatnoj reprezentaciji koliko prštiš od argumenata.

 • dunja says:

  mislim da je halloween najbolji horor ikad snimljen,takodje i nastavak halloween 2 (1981)

Leave a Reply

Your email address will not be published.