Glupe izjave na filmu

Piše: Sven Mikulec

Gledajući filmove, često naiđemo na lijepo sročene, dubokoumne, pametne ili duhovite izjave, zbog kojih poželimo čestitati scenaristu na domišljatosti i elokventnosti. A opet, tu i tamo dogodi se da naiđemo na tekst koji je, eto, kako da to kažem, glup u pizdu materinu. Hollywood nudi ogromnu količinu materijala za ovakvu vrstu ljestvice, ali mi smo uspjeli sastaviti svoju listu najvećih scenarističkih bisera…

13. When you’re afraid, close your eyes and count to five. Sometimes it works for me. – But what happens when you get to six?

Tim & Franny (Barry Watson, Skye McCole Bartusiak), Babaroga

Može li mi netko objasniti što je pisac htio reći? Jasno mi je da govorimo o jednom od najlošijih horroraca ikad, i da je logično da ni scenarij nije ništa bolji od ukupnog dojma. Bez obzira na to, besmislenost ove izjave i dalje ostaje nevjerojatna.

12.  Éomer: We cannot achieve victory through strength of arms.
Aragorn: Not for ourselves, but we can give Frodo his chance if we keep Sauron’s Eye fixed upon us. Keep him blind to all else that moves.

Legolas: A diversion.

Legolas (Orlando Bloom), Gospodar prstenova: Povratak kralja

Da i odlični filmovi mogu biti žrtve scenarističkih gafova, pokazuje nam ovaj kratki citat iz Povratka kralja. Iako je Aragorn lijepo objasnio plan (Možemo pružiti Frodu šansu ukoliko zaokupimo Sauronovo oko.), Legolas je osjetio potrebu da da svoj doprinos objašnjenju pa je ispustio: Diverzija. Sva sreća da je dao dodatno pojašnjenje, jer su gledatelji retardirani i ne bi shvatili taj komplicirani plan!

11.  A bird may love a fish, Signore, but where will they live?

Danielle De Barbarac (Drew Barrymore), Jednom zauvijek

Ok, shvaćam da se radi o romantičnoj komediji, razumijem da kod ovakvih ljubavnih priča scenaristi često posegnu za ljigavim, pretjerano dramatičnim rečenicama. Ali… ptica i riba? Ova nepotrebna metafora je kap koja je prelila ljigavu čašu.

10.  When were you most happy? – Now.

When were you least happy? – Now.

Almasy & Katharine Clfton (Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas), Engleski pacijent

Ovaj kratak dijalog iz užasnog filma je najjednostavniji primjer silovanja nedužne publike. Jesu li ove rečenice zaista bile neophodne? U usporedbi s ostatkom filma, nekoliko besmislenih rečenica možda se i neće učiniti toliko groznima, ali su dijalozi poput ovoga direktni udarci na živčani sustav i zdrav razum gledatelja.

9.  Let off some steam, Bennett.

John Matrix (Arnold Schwarzennegger), Komandos

Arnold je akcijska zvijezda i kao takva nije obavezna govoriti pametne stvari, njegova jedina zadaća je da – ubija. Međutim, Arnold se ne zadovoljava samo tim ubojstvima, ma kakvi. Nakon što su mu neprijatelji već mrtvi, on se osjeća obaveznim dobaciti nešto duhovito i domišljato. Baci cijev u glavnog negativca i veli: Let off some steam, Bennett. U istom filmu ubije jadnika u avionu i kaže stjuardesi: Don’t disturb my friend, he’s dead tired. U Potpunom opozivu potegne pištolj na suprugu i dobaci: Consider that a divorce. U Predatoru pribije lika nožem na zid i ne uspije se suzdržati: Stick around. Volim ove sitne mudrosti kao i svi ostali, ali je li Arnie sposoban ubiti nekog i – hm, ne znam – ostati tiho?

8.  You can be my wingman anytime. – No, you can be mine.

Pete Mitchell & Tom Kasanzky (Cruise, Kilmer), Top Gun

Završne riječi ovog hita iz ’86. godine savršeno su išle u prilog opće poznatoj teoriji o Top Gunu kao filmu o homoseksualnosti. Neki će, naravno, reći da je to glupost – ali mora se priznati da neke scene (znojna odbojka) ili scenaristički biseri (This gives me a hard-on. / Don’t tease me.) daju dovoljno materijala za nagađanje.

7.  What a purrrrrfect idea.

Patience Phillips (Halle Berry), Žena Mačka

Zbog rijetko koje scene mi je bilo toliko neugodno koliko zbog ovog sramoćenja Halle Berry. Glumica koju sam relativno respektirao prije uloge u ovom kvazifilmu, ovim je nastupom oborila žiri Zlatne maline s nogu. Da sam ja na njenom mjestu, proslijedio bih ozloglašenu nagradu scenaristu koji je smislio ovakve pizdarrrije.

6.  Enough is enough! I’ve had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!

Neville Flynn (Samuel L. Jackson), Zmije u avionu

Sva sreća da se ljutiti crnac zaderao ovu rečenicu, jer do tog trenutka nismo znali što se događa u filmu. Zmije ih napadaju, dakle? I, znači, nalaze se u avionu? Uff, hvala na informaciji, jer nas je malo zbunio taj misteriozni naslov Zmije u avionu. Kreteni.

5.  You’re a Godsend, a savior. – No, I’m a postman.

The Postman (Kevin Kostner), Poštar

U Americi sutrašnjice u kojoj vlada anarhija i po kojoj haraju čete plaćenika, a ideja o ujedinjenoj državi se čini negdje daleko, pojavljuje se tajanstveni Poštar, koji će obnoviti Sjedinjene države na radost cijelog svijeta (pogotovo Bliskog Istoka). Mislim da nam morate čestitati kako smo u filmu o veličanstvenim Sjedinjenim državama i o nepobjedivom duhu Amerikanaca uspjeli izdvojiti samo jednu patetičnu rečenicu, iz tog mora propagandnog sranja (Ti ne vjeruješ ni u što./Vjerujem u Sjedinjene države., i slično).

4. Nobody puts Baby in the corner.

Johnny Castle (Patrick Swayze), Prljavi ples

Jeste li shvatili koliko je ovo domišljato? Ona se zove Baby? I sjedi u kutu? Kužite?

Scena u kojoj Swayze teatralno prilazi stolu gdje njegova draga Jennifer Grey sjedi s obitelji i provaljuje ovu mudrost jedna je od onih koje vam se usjeku u sjećanje i zbog nje zamrzite i ovaj film, i spomenute glumce, i ples uopće. I stolove.

3. I don’t like sand. It’s coarse and rough and irritating and it gets everywhere. Not like here. Here everything is soft and smooth.

Anakin Skywalker (H. Christensen), Rat zvijezda: Napad klonova

Na kojim drogama je bio scenarist kad je stavio ovih nekoliko rečenica na papir i zaključio da nisu idiotske? Jadni bljedunjavi Christensen je prisiljen izgovoriti ovu glupost, koja bi lako mogla ostati zapamćena kao najveće sranje ikad izrečeno na filmskom platnu. Da se radi o izjavi Shortyja iz Mrak filma ili citatu iz druge neke komedije o konzumiranju lakih droga, možda bi ovaj tekst i mogao proći. Ali u ozbiljnom, (pre?)cijenjenom Lucasovom serijalu? Hrapav je i grub i iritantan i ulazi svugdje. Kriste.

2. My name is Mr. Freeze; learn it well, for it’s the chilling sound of your doom.

Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger), Batman i Robin

*!“?*?! Ne znam koliko je novaca Arnold morao dobiti da izgovori ove nebulozno glupe riječi s ozbiljnim izrazom lica, ali ova je rečenica vjerojatno jedina u povijesti američkog filma koja se može ravnopravno nositi s onom iz reklame u kojoj Božo Sušec oduševljeno prenosi kako je golman zalijepljen.

1. It’s turkey time. Gobble, gobble.

Ricki (Jennifer Lopez), Gigli

Ovim riječima Lopezica poziva Flekija na snošaj. Moramo li komentirati? Naravno, neki će reći, što se čudimo kvaliteti dijaloga u ovakvom filmskom izmetu. Ali aludirati na ševu imitirajući perad? PERAD?! Hvala, seronje.. Božićne večere više nikad neće biti iste.

7 komentara za “Glupe izjave na filmu

 • Roth says:

  Commando, Dirty Dancing, TOP GUN na ovakvoj listi?!?!?
  Da, a vi kao niiiiikad niste onako igrali odbojku… Ili, hm, plesali s nekim ko se zove Baby…

 • charlie says:

  dobro, nismo baš odbojku, al smo goli do pasa igrali nogomet.. i dalje ne znam zakaj točno. :/ kao, da razlikujemo ekipe. to bi imalo smisla da nas nije ukupno bilo 3…

 • maxima says:

  Oj, bože moj! Prejako.

  Sjetih se koliko sam se valjala od šege kad ono u ne znam kojem dijelu “Terminatora”, nakon legendarne “svoje” fraze, vikne “Get down, she’ll be back.” Spektakularno, ma ja sam skoro umrla od smijeha back then…

 • šišmiš says:

  a neee, Dirty Dancing pljuvat, pa to je tako divna trash bajčica da naprosto vapi za takvim i sličnim lajnićima…:-)

 • dr.g says:

  arnold definitivno nije za ovu listu, njegova svaka izjava je zakon. najjača mi je ona iz hercules in new york, kad iz čista mira zaustavi viličara i kaže: fajn čeriot, bat ver ar zi horsis? http://www.youtube.com/watch?v=D4VbLirFpSI

 • dr.g says:

  evo ako netko želi ubit 10 minuta nek pogleda izabrane arnoldove izjave http://www.youtube.com/watch?v=pDxn0Xfqkgw&NR=1

 • Jebedo says:

  Da, Arnold (osim možda u Batmanu) ne zaslužuje biti na ovoj listi. Sve što on kaže je vrh. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.