Ideje za potencijalne filmske hitove, vol. 2

Piše: Sven Mikulec

U nekoliko mjeseci koliko je prošlo od prve liste mojih prijedloga za potencijalne filmske hitove – nakon koje me, moram reći, nijedan studio nije kontaktirao – zapisao sam još nekoliko ideja koje su mi pale na pamet. U ponovljenom pokušaju da nađem kakvu domaću ili inozemnu scenarističku gažu, donosim vam sljedećih 13 pitcheva koji su, za divno čudo, još uvijek ostali neiskorišteni na platnu.

mirko

13. RoboCROp

Nakon što na svojoj 14. oproštajnoj borbi teško ozlijedi ligamente lijeve ruke, veliki MMA borac Mirko Filipović biva hitno odvezen pod nož cijenjenog ali ekscentričnog kirurga i amaterskog fana robotike. On mu odreže istrošenu ruku koja je nekoć davno lomila čeljusti Bob Sappovima ovog svijeta i umjesto nje instalira mehaničku ljevicu s ugrađenim ventilatorom, da rashladi Mirka kad se zapuše prilikom uspona u ring. Nova ruka, nove mogućnosti, novi nadimak – ima li RoboCROp u sebi dovoljno strasti da u 52. godini postane UFC-ov prvak?

đavo

12. Đavoglave

Rosno ožujsko jutro u Čavoglavama, toliko slično tisućama ranijih, ni po čemu nije dalo naslutiti da će se život seljana zauvijek promijeniti. Kad majka strgne pokrivač sa svoje 10-godišnje kćeri, u namjeri da je natjera da skoči po mlijeko, gotovo se onesvijesti kad vidi da mala leži na trbuhu, ali joj je glava okrenuta za 180 stupnjeva. Ti vraga! Ne računamo li Majstore, Đavoglave će postati prvi horor svestranog redatelja Dade Matanića i pokazati da ovaj zanemareni žanr u Hrvatskoj nije ni približno mrtav.

rom

11. Rom: Total War

Naoko bezazlena teritorijalna svađa u predgrađu Pitomače uskoro se pretvori u otvoreni sukob raznih skupina romske manjine u Hrvatskoj, eskalirajući u pravi pravcati regionalni rat za prevlast. „Vrijeme je da kamere konačno usmjerimo tamo gdje je svjetlost reflektora najpotrebnija“, reći će na premijeri na ZFF-u mlada redateljica Hana Jušić, najavljujući film koji će u hrvatskim kinima gledanošću nadmašiti čak i Šuti Lukasa Nole.

april

10. Prvi April

Stipe je bio samo jedan od žitelja skladnog ličkog sela sve do svoga 18. rođendana, kad je odlučio promijeniti ime. Zbogom Stipe, pozdrav April! Šokirani ovim potezom, najbolji su mu prijatelji okrenuli leđa. Seoska dušebrižnica podigla je štand ispred crkve i počela skupljati potpise da neprikladna imena zabrani izmjenom seoskog statuta. Ružičastim sprejem vandalizirana mu je ovca. Majka je prestala soliti juhu jer su za obiteljskom večerom svi ionako plakali u tanjur. Prvi April dirljiva je i potresna priča o mladiću koji se nije bojao Liku otvoriti Europi, kakvu god cijenu za to morao platiti.

rojs

9. Ja u Ljubu vjerujem

Najveći džentlmen koji je ikada kročio Saborom odlučio je osoviti se na snažne, hrvatske noge, odraziti se i s dna političkog bunara skočiti do same predsjedničke fotelje. Ljubo Ćesić Rojs desetljećima je slušao uvrede na svoj račun, ali na izborima za Pantovčak 2020. godine i najžešćim kritičarima začepit će usta. Inspiriran odličnom serijom House of Cards, film prati trnovit put čovjeka koji možda nije savršen, ali kojem je posred čela ispisano – budući vođa europske Hrvatske.

ljepilo

8. Jacu budan sanjati

Sretno oženjeni profesor kemije dobrovoljno pristupi psihijatrijskoj ustanovi i potraži pomoć. Nakon petnaest godina skladnog braka, problem se pojavi iz čistog mira kad jedne večeri, nakon par čaša vina, poželi poljubiti suprugu. Naime, svaki put kad pogleda svoju voljenu, umjesto njenoga nekoć ljupkog lica sada vidi – Jadranku Kosor. U očajničkom pokušaju da zadrži ostatke ostataka razuma, profesor pristaje i na vrlo rizičnu eksperimentalnu terapiju strujom. Koliko je volta potrebno da spasi brak? Ovu obiteljsku dramu iz prosjeka bi mogla izvući osvježavajuća uloga bivše premijerke, koja, iako debitantica na filmu, iza sebe ipak ima godine i godine praktičnog iskustva.

šegon

7. Šegon Profesionalac

Mala Zrinka svih je 12 godina svog života željela postati korumpirana političarka. Odrasla u disfunkcionalnoj obitelji s roditeljima koji su je uglavnom zanemarivali, Zrinka u samozatajnom susjedu Branku pronađe neočekivanog prijatelja i zamjenskog oca, koji je u tjednima koji slijede odluči podučiti kako raditi za Vladu i pritom dobivati povlaštene kredite. Ove jedinstvene partnere i iskrene prijatelje, međutim, uskoro razdvoje zidine Remetinca.

krim

6. Praznik u Krimu

Princeza neimenovane države na svojoj je turneji Europom stigla do ukrajinskog poluotoka Krima. Kao za peh, zemlju je posjetila u najgorem mogućem trenutku, u vrijeme žestokih političkih previranja. Napetost situacije princeza će na vlastitoj koži osjetiti kad vesela vožnja na skuteru kroz grad s američkim novinarom kojeg je upravo upoznala završi brutalnim silovanjem od strane skupine dokonih Kozaka. Poneki kritičar filmu bi mogao zamjeriti osjetan propagandni ton i antirusku intoniranost, ali povjeren u ruke jedne Cate Blanchett u glavnoj roli te Nicolasa Cagea u ulozi silovatelja broj četiri Praznik u Krimu mogao bi ostvariti izniman box office uspjeh i dogurati izvrsnu Australku do još jedne oskarovske nominacije.

tame

5. Ivan-Goran Vitez tame

Iživciran kriminalno lošim filmovima koji svake godine dobiju državnu potporu i ljudima kojima se ne sviđa Gravitacija, redatelj Ivan-Goran Vitez u sebi je sakupio toliko bijesa da mu ni emitiranje Repulzija dvaput tjedno ne bi bilo dovoljan ispušni ventil. Navukavši kostim koji mu je posudio Damir Markovina (superheroj Lavanderman), IGV je krenuo u noćne osvetničke pohode gradom. Međutim, kad uskoro pod vrlo sumnjivim okolnostima s lica Zemlje nestane Dalibor Matanić, na Vitezova vrata pokucat će plavi momci iz Heinzelove…

black

4. Black Cock Down

D’Angelo je mladi Afroamerikanac iz Baltimorea kojem u životu nakon sportske stipendije lokalnog sveučilišta, čini se, cvjetaju ruže. Nakon što u klubu upozna seksepilnu Shoshannu, koja ga par sati pipanja kasnije pozove u svoj stan. D’Angelo pomisli da mu je život naprosto savršen. Međutim, kad nakon pola sata maženja uz Seana Paula stvar svojim prirodnim tijekom krene prema spavaćoj sobi, D’Angelo shvati da mu je južni suborac “dezertirao” i bezopasniji je od onih spužvastih bombona koje vam starci ne žele kupiti u Kauflandu jer tvrde da izaziva rak. Teška večer dovela je do još težeg jutra, koje se proteglo u tjedne i tjedne depresije i konstantnog samopropitivanja. Redateljsko-scenaristički prvijenac glumca Gorana Višnjića potpuno će izdeprimirati pulsku publiku, ali i privući međunarodnu pozornost zbog univerzalne teme i osjećajnog pristupa problematici, dok će veliki švaler Višnjić u barem četiri intervjua naglasiti da njegova priča ni slučajno nema autobiografskih temelja.

track

3. Star Track Changes

Uz šok, nevjericu i ljubomoru kolega, mlada anglistica netom nakon obrane diplomskog rada dobiva telefonski poziv nekog Amera koji se predstavi kao agent za odnose s javnošću glumca Johna Cusacka. S obzirom da je John pomalo disleksičan i lagano ‘šepa’ s velikim/malim slovom, agent je pita bi li željela posao Cusackove osobne lektorice. Svjesna prilike koju ne smije propustiti, studentica već tri dana kasnije sjeda na avion za Grad anđela. U mjesecima koji slijede, ona toliko impresionira glumca („Me likes you’re righting“) da je ovaj preporučuje mnogim svojim kolegama, i prije no što bi stigla izgovoriti „zar su svi ovdje neobrazovani“, naša junakinja postaje osobnom lektoricom cijelom nizu glumaca s holivudske A-liste.

arthur

2. Serb Lancelot

Kao i mnogo puta dosad, naši istočni susjedi pokazali su da su, što se kinematografije tiče, nekoliko koraka ispred ostatka regije. Raskošni povijesni ep istražit će i u velikom stilu dokazati da je čuvena legenda o kralju Arthuru i njegovim vitezovima ustvari dio srpske povijesti i da se odigrala negdje u okolici Smedereva. Snimljen u suradnji s Braćom hrvatskog zmaja, koja su rado ustupila svoje mačeve i štitove za potrebe filma, Serb Lancelot razoružat će kanski žiri, postati najboljim regionalnim povijesnim spektaklom još od makljaže na Neretvi, a naš će mu recenzent Damjan dati barem pet od deset.

beek

1. Twin Beeks

Glumac koji je utjelovio naslovnu ulogu u teen TV drami Dawson’s Creek nije imao lak život. Kao da nije dovoljno što mu je lik bio toliko iritantan da je pisac serije Kevin Williamson morao promijeniti predviđeni završetak kako ne bi razljutio publiku, ili što su mu gotovo svi kolege iz serije okusili uspjeh izvan konteksta teve sapunica, James Van Der Beek dopustio je i da ova snimka uđe u legendu. Ali, ako mislite da je njemu teško, što tek reći za njegova blizanca Craiga, koji čitav svoj život ispašta zbog brata kojeg nije mogao birati? Zbog zadirkivanja okoline Craig Van Der Beek preselio se u mjestašce na sjeverozapadu SAD-a, uz samu šumsku granicu s Kanadom, ali tamo nije pronašao svoj mir – fanova Creeka zbilja ima posvuda. Twin Beeks ima potencijal postati jednim od najboljih mockumentaryja uopće, a glumcu bi mogao poslužiti kao vlak prema vrhu koji mu je zbrisao tamo negdje početkom dvijetisućitih.

3 komentara za “Ideje za potencijalne filmske hitove, vol. 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.