Glumice

Piše: Jelena Djurdjic

Računalni program uzeo bi u obzir broj nagrada. Utjecaj na društvene promjene. Utjecaj na postavljanje (novih) glumačkih standarda. Profit vs. uloženo. I izbacio broj, tj. ime. Mi ćemo ići zanimljivijim putem – držat ćemo se osobnih dojmova i raspravljati o njima.

Pitanje je koliko se uspješnost i umješnost svake od ovih trinaest glumica može gledati neovisno o uspjehu filma, a jasna je stvar da film ne uspijeva samo zato što su one razbile; čak možda i nisu, čak bi vjerojatno neke druge tu sasvim više odgovarale i sasvim nešto drugo donijele, ali bi možda i sve upropastile (Meryl kao Annie Hall, recimo?). Karte su podijeljene, netko je izvukao džokere, nekima su ih iz studija proslijedili, a nekima (mnogima!) ljubavnici. Otkidamo li zbog nekih jer su kultne (a i njihovi filmovi) tako dugo, a ove nove ne uspijevamo toliko identificirati ili su ove nove zapravo blijede? Ili više nema onakvih filmova ili naprosto treba čekati da prođe vrijeme? Za razliku od muškaraca, najbolje glumice nisu neizostavno i najveće zvijezde, pogotovo u današnjem vremenu, makar nitko fore radi nije izostavljen s liste.

U koji odnos postaviti kontinuitet dobrih uloga i efekt leptira (jednu-dvije uloge koje probijaju plafon)? U neki moj/vaš, zamišljeni.

 

13. Frances McDormand

Kandidatkinja za ovo ključno, trinaesto, mjesto  bilo je sijaset. Nije ideja da se bude originalan u izboru. Jednostavno Fargo, kao najbolje iz žanra, a s njim i Marge Gunderson by Frances, kao najbolja iz žanra, kao uloga koja spada u top 10 svih vremena.  Originalnost izražaja (zlonamjerni će reći kao posljedica odsustva fizičke ljepote, pa samim time i iznudica) kao kvalitetu Frances ponavlja iznova i iznova, nedavno u Burn After Reading, ali samo u Fargu ta identifikacija poprima razmjere epskog, kao da gledamo adaptaciju neke legende, u kojoj glavna junakinja nikad ne bi mogla biti nitko osim Frances. Za svaku spomenutu ulogu u ovom tekstu postoji alternativa, za Marge Gunderson ne.

 

 

 

12. Sigourney Weaver

Pokušaj da budem objektivna. Nije da je ne volim, nego mi je nebitna, ne reagiram na njezinu glumu, ne dira me. Međutim, Alien i Death and the Maiden… Bla bla, ne ide mi ovo, no zbilja mislim da spada u top 13.

 

11. Liv Ullmann

Ako sam je već stavila na listu, zašto tek jedanaesto mjesto? Zato što mi je nakon zilion tumbanja došlo tako. Što to nema Liv, a što imaju ove ispred nje? Zakopavam se svjesno. Bergmanova muza, točnije, jedna od. Kao njihova najuspjelija suradnja smatra se Scenes from Marriage (osobno sam za Face to Face i Autumn Sonata). Kroz Bergmanove filmove pratimo je iz desetljeća u desetljeće i svjedočimo istančanosti i predanosti kojima zrači. Godine 2000. kao redateljici (Faithless) joj zamalo izmiče Zlatna palma. Godine 2009. u kazalištu režira A Streetcar Named Desire, naslovna uloga – Cate Blanchett. U izjavi za NY Times, Cate kaže: Often as actresses move through their careers, the mask can get thicker and thicker, but Liv keeps that very febrile, raw relationship to emotions and relationships and encourages that in her actors. E, zato Liv.

10. Nicole Kidman

Znate li nekoga kome je razvod toliko prijao? Prije ’98. – Days of Thunder, Batman Forever, The Peacemaker; nakon’98. – Moulin Rouge, The Others, The Hours. Ne da mi se tražiti kad se opet zaljubila, ali nakon nekoliko ovakvih ostvarenja Nicole se pojavljuje u Bewitched (da, gledala sam), kao i u nizu pretencioznih ostvarenja – ne samo producentskih, ovdje smo fokusirani na nju –pretencioznih iz glumačke vizure: majka koja gubi dijete, heroina u Australiji, ponovo mjuzikl, osrednjost do osrednjosti koja za sada ne pomućuje jednu sasvim novu kvalitetu iz Moulin Rougea, uskrsnuće žanra i etabliranje u novom vremenu, sve zapečaćeno maskaradom iz Sati. Koliko je Nicole sada i u budućnosti zainteresirana za istraživanje i pomicanje granica, ne znam, ali nekolicina najavljenih filmova odaje dojam potjere za osiguravanjem financijske sigurnosti i svojih praunučića.

9. Audrey Hepburn

Stil. Ali sama srž stila, esencija. Dokaz da je potrebno nešto više od dikcije, istraživanja, talenta, rada. Breakfast at Tiffany’s – izdržala sam 20-ak sekundi da ga ne spomenem – školski primjer filma koji nema skoro pa ništa osim Audrey i kostimografa/stilista, a postao je kultn. Ttako malo treba, čini se, ali je li Audrey malo? Je li ljepota toliko dominantna da se ne može doći do rasprave o tome koliko je dobra glumica? Roman Holiday? Ili moj apsolutni vrh, Wait Until Dark? (My Fair Lady zaboravih!) Ona je posebna. Jedinstvena. Hepburnova se nakon dva desetljeća rada u Hollywoodu povlači sa scene i snima samo nekoliko filmova, od kojih nijedan, khm, ne valja.

8. Cate Blanchett

Ne znam je li ikome Cate omiljena glumica. No ne znam može li itko reći da nije totalno izvrsna. Ono što joj nedostaje da dosegne apsolutne visine i u srcima nas običnih građana (da se tako teatralno izrazim) nešto je sretniji odabir uloga ili, točnije, slobodniji odabir (poput Coffee and Cigarettes). Točno je da je tu The Lord of the Rings, ali ajmo sad, nije ona zaslužna za taj film, nego je tek jedan od kotačića mehanizma. Elizabeth? Da, dva filma o engleskoj kraljici svijetli su primjeri da je moguće iščupati blokbaster sa ženom u vodećoj ulozi i, uostalom, s Elizabeth je započelo Catino zlatno doba. Suradnje s Jacksonom, Jarmuschem, Schumacherom i napokon Scorseseom (uloga koja joj na ovoj listi i donosi visoko mesto, uz Coffee) etablirali su je. Izleti u komercijalu (The Good German i Indiana Jones) svakodnevnica su pa je sad lomiti koplja  na Blanchettovoj pretenciozno, a nije da nije imala i uspjeha (Babel, TCCOBB i da, Robin Hood – ako je nešto u tom filmu vrijedilo, to je odnos koji je ona uspjela izgraditi sa svojim partnerom i iz malo čega napraviti autentičnu romansu). Oscar je stigao za The Aviator, zasluženo.

7. Vivien Leigh

Točno dva puta je to bilo to, jednom u Gone with the Wind i drugi put 12 godina kasnije u A Street Car Named Desire. Međutim, iza ne toliko snimljenih filmova uopće, stoji podosta zapetljana priča vezana za njeno zdrastveno stanje, koje joj je s vremenom donijelo reputaciju osobe s kojom je izuzetno teško surađivati. Na sve to Vivien je obožavala kazalište i sad, jer joj je bilo lakše, ili jer je željela, ili jer je nitko preko oceana nije zvao, njena karijera umnogome je povezana s West Endom, gdje je u režijama svog supruga Laurence Oliviera briljirala (pišem, makar tomu, jasno, svjedok nisam) kao Lady MacBeth, Ophelia, Cleopatra, etc., etc. (btw, od svih glumica s ove liste s njom se uvjerljivo najviše osjeća utjecaj kazališne glume, i prije nego što sam se upoznala s njenom biografijom, bilo je uočljivo da u njoj stoji veliki kazališni staž). Spominjani efekt leptira u ovom slučaju odnio je prevagu nad kontinuitetom mnogih. Zvijezda koja mogla da zasjati i zasjeniti mnoge, ako ne i sve. Dva Oscara, da, za Gone with… i A Street…

6. Diane Keaton

Prvo je došao Godfather. Ali ne, prvo je ipak došao Woody Allen. Diane je svoju karijeru počela na Broadwayu, u mjuziklu Hair i skinula se, skroz, na sceni. Zašto li ne čudi da je baš ona Allenu zapela za oko? Najprije su radili u kazalištu na Play It Again, Sam, zatim to adaptirali za film i onda je došao Coppola, a s njim i besmrtnost. Dok će je pola svijeta pamtiti kao Kay, druga polovica će uvijek i prvo viknuti (ako ih tražite da viču) Annie. Film koji je žanr sam za sebe, gluma koja je nešto sasvim novo, nekakav underground, osvježenje, revolucija. Šarm je Dianino middle name, a opuštenost default position, njen trade-mark. Nitko ne može donijeti takvu ležernost začinjenu zrncima ludosti. I znate kako kažu – i da više ništa nije snimila, ovo joj je dovoljno. Ona skoro da ništa više vrijedno spomena (izuzev Redsa) nije snimila i – pa šta?

5. Juliette Binoche

Trebam li napomenuti – krajnje osoban izbor. I to odnedavno, točnije, nakon Kiarostamijeve Certified Copy. Skrećem pažnju da moja oduševljenost njome nema nikakve veze s The English Patient. Tada me je, nažalost, nervirala, kao i cijeli film, kad bolje razmislim. Stvari su se mijenjale u mojoj glavi nakon što sam (zbog Deppa, priznajem) odgledala Chocolat, gdje je Juliette sama poezija. Kada je Kieślowski postao jednim od mojih omiljenih redatelja, ponovno sam vidjela kako netko nenametljivošću, ljupkošću i beskrajnim šarmom osvaja kako kameru i redatelja, tako i nas, da bih tek nakon Kiarostamijevog pogleda spoznala da mi je Juliette naprosto fenomenalna. Gledala bih je kako radi bilo što na sceni, mislim da bi od svega mogla napraviti priču, u svemu pronaći razloge za sitne začudnosti. Zašto tek broj pet? Zbog malog uzorka – osim spomenutih, odgledala sam još samo Jet Lag i Wuthering Heights, tako da postoji sasvim realna mogućnost da nije baš toliko toga razbila. S druge strane, ta nesavršenost je, čini se, njezin ozbiljan adut.

4.      Kate Winslet

Titanic. Nažalost, što god da snimi, to ostaje prvom asocijacijom. Kažem „nažalost“ ne jer je Titanic tako zaboga ispod mojeg uzvišena filmskog ukusa, nego jednostavno jer Kate ima toliko toga maestralna u svojoj karijeri. Clementine (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), Sylvia (Finding Neverland), da bi 2008. godine briljirala u The Reader i Revolutionary Road (ne znam je li itko imao ikada takva dva filma, takve dvije uloge, u jednoj godini). Kate je sve samo ne tipična glumačka zvijezda. Nekonvencionalnost, neustezanje,  nerobovanje trendovima (poznate opaske o tome kako bi glumica trebala izgledati), specifičan stil glume u kojem miješa najbolje iz britanske i američke škole, odabir uglavnom ekscentričnih uloga, nerijetko Britanke koja se obrela u svijetu Amerikanaca, osmijeh, riđa kosa, gestikulacija djeteta i tek naznake seksualnosti i senzibiliteta koji njome zapravo gospodare (njenim ulogama, njenom glumom, uvijek iščekujemo, naslućujemo što to sve potiskuje). Lakoća držanja pažnje, karakterističan glas, ma sve. I sad čekamo Carnage.

3. Meryl Streep

Još jedan suvremenik. Ako neki film s Meryl i nije izuzetan, za to svakako ona kriva nije. Iako su preciznost i točnost u izvođenju vjerojatno stvari koje će 10/10 ljudi navesti kao njene kvalitete, Meryl, pogotovo u mlađim danima, vjerojatno i zbog samih uloga, zaista ima gracioznosti i ljepote, i to one koja dolazi na kraju filma, one koja se zarađuje kod publike. Svejedno, nikad nije bila najpopularnija glumica, već desetljećima je makar u tri najbolje. The Deer Hunter, Kramer vs Kramer, Sophie’s Choice, The Bridges of Madison County, ma svi ste gledali, znate sve. U ovom stoljeću bilo je i izleta (Mama Mia, The Devil Wears Prada, Fantastic Mr Fox), gluposti (Lions for Lambs) i remek-djela (Adaptation, The Hours i nešto što svi čekamo, The Iron Lady, bjanko svrstavam ovdje). Kad bih bila redatelj, možda joj i ne bih dala glavnu ulogu, ali najvažniju sporednu uvijek – ona je najbolja u drugom planu.

2. Katharine Hepburn

Uz Meryl, svakako najcjenjenija američka glumica, a samim time i svjetska, čini se neminovnim zaključiti. Možda i najblistavija holivudska karijera koja je imala sve, i filmove koji čine taj aksiom više nego ijedne druge glumice i privatni život koji podražava bajkovitost. Katharine je, ako se to uopće može biti, jednostavno presavršena. Nekada najstvarnije ne možete da ne pomislite kako gledate apsolutno savršenstvo i da se bolje stvari ne mogu ni dati ni tražiti. Međutim, nekada dominira i osjećaj odsustva sposobnosti da se pogriješi, odleti u nepoznato, zaigra. Ne vjerujem da je namjerno, jednostavno previše je uvjerena u svoju superiornost, koja je zapravo neosporna. Četiri Oscara i brdo nominacija, filmovi sa Spencerom (Woman of the Year, Adam’s Rib i najzvučniji i najvoljeniji Guess Who’s Coming to Dinner) i Grantom (Bringing Up Baby, The Philadephia Story, Holiday) svi su do jednog obavezna lektira, tj. ne toliko obavezna, koliko prijeko potrebna, i nešto što više nitko ne uspijeva snimiti. Objektivno, vjerojatno broj jedan svih vremena (’svih vremena’, kako to samo blesavo zvuči).

1. Ingrid Bergman

Zbog Casablance. I Autumn sonate. I The Visit.  Zbog činjenice da je podjednako opijajuće, osvješćujuće i razorno zvučala na švedskom, engleskom i talijanskom.  Zbog sposobnosti transformacije – od princeze Anastasije do osvetnice Karle (The Visit) – lakoće glume (Notorius, Gaslight), odabira uloga (Autumn sonata, kao kraj kakav malo tko zna sebi pružiti). Zbog toga što ima možda i najkultniji film, zbog toga što je živjela kako je željela i bila simbol slobode. Jedinstven stil, jasnoća koja izvire samo iz onih kojima je sve tako jasno, istinski glamur i osobnost (kao malokad ne gadi mi se ova riječ) zaista su sinonimi za njezinu pojavu. Tri Oscara osvojena (za Anastasiju i Gaslight kao glavna i za Murder on the Orient Express kao sporedna glumica), uz još tri nominacije. Njezin najbolji prijatelj, Cary Grant, kojeg je zamolila da primi Oscara ako ga ona dobije (tada je priča oko egzila još bila aktualna), rekao je: There are only seven movie stars in the world whose name alone will induce American bankers to lend money for movie productions, and the only woman on the list is Ingrid Bergman.

18 komentara za “Glumice

 • Deni Zgonjanin says:

  Imam osjećaj da će se lomiti koplja na ovoj ljestvici…

 • Jelena Djurdjic says:

  Nick Cave bi rekao – bring it on 😀

 • Vedrana Vlainić says:

  Što se mene tiče, moj ukus si poprilično pogodila. :)

  Eventualna “zamjerka”? Kidmanova – ok, da, solidna glumica, vrlo dobra čak, ali meni, iskreno, svugdje glumi nekako “isto”. Osobno je ne bih stavila na listu. Sigourney Weaver, da, niti ja ju baš ne doživljavam previše. Audrey bih, pak, pomakla “naprijed”, unatoč (zbilja loših) kasnih par filmova. Sa ostalima se slažem. Možda ih, na prvi pogled,ne bih baš tako poredala, ali kad čitam komentar uz svako ime, zbilja vidim zašto baš svaka od njih zaslužuje mjesto koje si im dodijelila. Meryl i Kate Winslet – spot on! I naravno, vječna, prekrasna Ingrid Bergman.

  No, ja se ne bih niti odvažila raditi sličnu listu, jer teško da bih uspjela suziti izbor na samo 13, a da budem fina i (barem iole) objektivna, prestanem ih poistovjećivati s meni omiljenim likovima koje su igrom slučaja glumile, uzmem u obzir i kritike i nagrade i koješta još… Tako da, i zbog toga, svaka čast!

 • maxima says:

  svačija je lista manje-više osobna, s tim da ne može čovjek ne poptisati većinu ovih gore dama kao zbilja vrh vrhova … nažalost, lista je ograničena na 13, pa ne mogu tu vidjeti neke face koje možda ni nisu za nečiji tuđi top-13…

  ali u svakom slučaju, da, nicole nikad nisam zbilja “doživjela”, zbilja ne znam zbog čega, iako je imala neke zbilja fenomenalne uloge, ja bih je sigurno zaboravila staviti na listu.

  ali bih umjesto nje tu bila možda Susan Sarandon, Maggie Smith, Helen Mirren, Jessica Lange, Julianne Moore, čak Juliette Lewis? (samo malo začina na listu koju, kako rekoh, moram skroz potpisati osim unlucky 13th – za nju se nekako uvijek nađe mjesta… kao nasumični uzorak, no valjda to znači da treba biti tu? hm…)

  Audrey i Ingrid dijele prvo mjesto – definitivno 😀 – to su glumice po mom ukusu, iako… i Catharine je … the legend.

  Blanchettica je isto visoko (ona mi je definitivno među najdražim glumicama – trenutno, kako je samo skinula Dylana 😀 … izbor uloga, ah, dobro 😀 – presudno mi je to što može glumiti “sve”)

  Drago mi je što nema Julie Roberts na jednoj ovakvoj listi, no opet – možda nekome moj “aneks” bude smiješan. 😀

  pitam se koliko sam imena pogrešno napisala… nema veze. ima veze to što ja isto nemam cojones za napraviti ovakvu listu 😀

  Jelena, odlična stvar! ali zbilja…

 • Jelena Djurdjic says:

  Glede Nicole, kraća verzija – meni je gotivna, moja lista 😀 ; duža verzija – čak i u onom nesretnom Zlatnom kompasu, ili Australiji, vidi se nemerljiv potencijal i prirodni staroholivudski glamur itd; njen najveći problem je loš odabir uloga, koji će se izgleda nastaviti btw, mada neki od tih filmova na papiru i ne izgledaju loše, je*e ih praksa. Ipak i u Just go with it meni je cool. Plus sarađivaće sa Chan-wook Parkom, to je dodatnih 10 bodova

  Susan Sarandon i Jodie Foster (mada nije pomenuta, ali unapred kažem) nisu na listi iz pomalo koncepcijskih razloga, Susan ili Diane, išla sam sa Diane, Jodie ili Frances, Annie i Fargo, razumite me. Maggie, Helen, Jesica nisu ni razmatrane, bila je Bette Davis blizu

  Hrabrosti treba za liste koje prave ostali drugari (vremena treba nenormalno mnogo za sve), dok je ovo prilično sigurna teritorija, sve se zapravo svodi na ukus, jer nama su na prvom mestu najdostupnije i najpre se i srećemo sa najboljim od najboljih, nije da sam kretala od nule, samo ih treba poređati, a tumbanja i izbacivanja je bilo, mada odgovor zapravo uvek znaš, samo gubiš vreme u pokušajima da budeš objektivan pa i sad bih promenila redosled, ali ime ne. Poenta je setiti se neke glumice/filma (dosta ih je navedeno, baš zato) koji si zaboravio ili nisi ni gledao, ili pak sugerisati na neki moj glup izbor ili fatalan propust 😀

  Moja apsolutna preporuka svim kolegama i čitateljima je da se bave ovim stvarima, ne jer je bitno koja je najbolja, nego zbog samog procesa i sistematizovanja znanja, ovih trinaest su mi sad kao deca :D, toliko znam o njima

 • Sven Mikulec says:

  Ne bih se složio s tobom. I pritom ne mislim na odabir glumica, koji ću prokomentirati za koji trenutak, nego na tvrdnju da “hrabrosti treba za liste koje prave ostali drugari” – teme kojih smo se mi primili uglavnom su banalne, blesave, teško je raspravljati o njima. Uzmi, npr., tragične nesreće na snimanju. Kakvo raspravljanje možeš potaknuti takvom listom? Misliš da svatko u glavi ima svoju very own listu takvih tragedija, pa me može podsjetiti da sam neku ključnu zaboravio, ili se uzrujati kako sam se drznuo određenu smrt staviti tek na sedmo mjesto.

  Za takve liste (i sve slične – Povratak u budućnost, smiješne nesreće, izvori moći, glupi lajnovi, …) stvarno ne treba hrabrosti, ali se slažem da treba vremena i istraživanja, koje je meni bilo baš gušt. I jesu one informativne i sve, ali po težini se ne mogu usporediti s nečim ovakvim, jer ipak pričamo o popisu najboljih glumica IKAD. Koliko god on subjektivan, osoban bio (a svaka lista svodi se upravo na to, osobni odabir), puno je vjerojatnije da će ga posjetitelj komentirati i da će ga gledati strože nego što je to slučaj s ostalim listama, jer će i sam imati štošta za reći na tu temu.

  Mislim da je o tim “cojones” pričala Vanja. :)

  E sad, sama lista. Slažem se s 90% nje, uz posebnu pohvalu za Winsleticu i Keatonicu, a preostalih deset otpada na (nemoj me ubit) Kidman i Weaver. Ove zadnje, pak, ne bih se sjetio vjerojatno nikada da sam kojim slučajem ja sastavljao, ali opet, nisam gledao “Death and the Maiden”, pa mi je teško komentirati, možda bi me baš tamo impresionirala. Blanchett, što ja tu mogu, mi nikad nije sjela najbolje, ali nije ona kriva za to, jednostavno me fizički odbija, nešto kao (oprosti, Vanja :) ) i Juliette Lewis, ali navela si sve potrebne argumente za njeno uvrštavanje.

  Sve u svemu, super lista, i slažem se s onim dijelom o istraživanju, sastavljanje ovakvih stvari pokazalo se iznimno zabavnim i “rewarding” (opet mi fali naša riječ).

 • Jelena Djurdjic says:

  mislila sam na rediteljski prvenci ili previdi oko oskara, negativci, nastavci – mislila sam na te ozbiljne 😀

  Weaver kao jedina iz SF, ikona mnogima, pa Ghost busters, uz već pomenuto 😉

 • Maxima says:

  ma, stvar je samo u tome je jelena uspjela povezati čak i subjektivnost (koja se vidi tek iz odgovora 😀 ) a zadržala je objektivnost (knpr. – Nicole – točna riječ “staroholivudski sjaj”), iako bih je ja stručno zaboravila (nepravično), mislim, ne volim je ali joj priznajem mjesto… to je samo primjer, dakle svodi se samo na “htjeti” 😀 i … pa i znati.

 • Anonymous says:

  Posao ipo! Well done:) Iznimno su zanimljive ove liste, i kao što Sven kaže, zazivaju čitatelje da pridodaju i svoj stih.
  Što se tiče same liste,slažem se sa svime onim što je na njoj, ali mi ‘nedostaje’, recimo Judy Foster (pročitah da je bila dvojba), i mislim da je Maxima spomeniula Helen Mirren.
  Kidman mi je prelijepa, prehladna, preplastična-Stratfordske supruge su stvarno scary, ali ne mogu reći da nije dobra. U Satima je bila ponešto drukčija i ne samo fizički, ali kao da uvijek nešto nedostaje.
  Vivien, Vivien, da se je samo više posvetila filmu, kakva bi to tek onda karijera bila!
  Ležernost začinjena zrncima ludosti’, zvuči kao Diane Keaton:)Sviđa mi se kako si okarakterizirala glumačke osobine glumica, pogovo za Kidmanicu i staroholivudski sjaj, mada nešto od tog glamoura i otmjenosti imaju i Binoche i Blanchet(jako mi je drago da je na listi! ) kao i Kate. Meryl je kraljica, ja obožavam njene transformacije i što veliš, preciznost ali i ljepotu izvedbe, njeni likovi do mene uvijek nađu put.

 • Omaleni Emre says:

  Mi lajk Gena Rowlands, zbog Woman Under the Influance ili Opening night ili Faces… sjajna glumica.

 • Ozren K. Glaser says:

  Ja bih dodao Bette Davis. I Susan Sarandon. I Gloriu Swanson. I još poneku…

 • Elvir M. says:

  Joan Fontaine definitivno u vrhu

 • hik says:

  hm amerikanizirana lista nema Grete,Jeanne Moreau,Giulietta Masina……

 • 9 - 7 says:

  E Kidman je u Dogvilleu odlična. A Keaton – spot on!

 • Mario says:

  Audrey Hepburn – najbolja glumica ikad!

 • Mario says:

  Hmmm, a zašto na listi nema Elizabeth Taylor? Pa ona je jedna od top 3 glumice ikad!!!

 • Safeta says:

  A zašto nema Leone Paraminski???

 • jelena says:

  eh pa listu treba svake godine da menjam, ni meni se sad ne dopada 😀

  pored bet dejvis dodala bih džejn fondu obavezno

  suzan sam razmatrala ali je frensis ipak tu umesto nje, obe na listi bilo mi je kao gomilanje donekle sličnih profila i totalna subjektivizacija

  grete i žane nema svesno, masina bez da guglam ne znam ko je

Leave a Reply

Your email address will not be published.