Filmski Švabe

Piše: Vlado Nikolić

Njemački su glumci poslije Drugog svjetskog rata, iz koga je njihova zemlja izišla kao poražena strana, imali nesretnu sudbinu tumačiti uglavnom njemačke vojnike (časnike) u WWII filmovima, koji su jedno vrijeme masovno snimani, čak i postali (pod)žanr za sebe. Normalno, glumci iz Zapadne Njemačke igrali su tako u američkim (ili britanskim) filmovima, dok su glumci iz Istočne Njemačke (poznatije kao DDR) igrali slične uloge u filmovima koji su snimani u zemljama istočnog bloka, ponajviše u SSSR-u.

Tadašnja Jugoslavija, kao i u mnogim drugim stvarima, i ovdje je bila u zlatnoj sredini, pa su se u ovdašnjoj produkciji pojavljivali glumci iz obje tadašnje Njemačke. Naravno, osim Nijemaca, sličnu sudbinu imali su i mnogi glumci iz Austrije, Švicarske i uopće njemačkog govornog područja.

Na listu namjerno nismo stavili neke od najpoznatijih njemačkih glumaca, poput Horsta Buchholza, Klausa Kinskog ili Armin Mueller Stahla, budući da su oni vrlo rijetko igrali takve uloge. Također, nismo stavili ni glumce koji su slične uloge igrali u WWII filmovima nakon zlatnog razdoblja ovog žanra – Jürgen Prochnow,  Thomas Kretschmann, Udo Kier, Gottfried John, Matthias Habich, Bruno Ganz, Christoph Waltz…

 

14. Hanjo Hasse (1921. – 1983.)

Ratni filmovi: Most, Valter brani Sarajevo

Serije: Povratak otpisanih…

Najčešći tip uloga: visoki njemački časnik, mozak neprijateljske operacije

Crtice: Za razliku od ostalih s liste, Hasse je živio u Istočnoj Njemačkoj, pa zbog toga nije igrao u holivudskim ratnim filmovima, no nastupao je u kinematografijama zemalja istočnog bloka (od kojih je, naravno, najjača bila sovjetska). Iako SFRJ nije bila u tom bloku, i u njoj je snimao više puta. Nije dočekao rušenje Berlinskog zida i ujedinjenje Njemačke

Nastupi u ex-yu: Tumačio je glavne njemačke zapovjednike u filmovima Most i Valter brani Sarajevo (oba je režirao Hajrudin Krvavac). U ovom drugom je upravo on izgovorio antologijsku rečenicu koja zatvara film: ”Sarajevo, das ist Walter!”. To mu je, možda i najznačajniji film u cijeloj karijeri (sigurno je najgledaniji). U seriji Povratak otpisanih gostovao je u jednoj epizodi u ulozi paranoičnog njemačkog generala.

Karijera mimo ratnih filmova: Karijeru je započeo komičnim ulogama, no kasnije je igrao uglavnom negativne uloge, što u ratnim filmovima, što u njemačkim vesternima. Čak i u svojoj zemlji smatran je  za glumca koji je najistrajniji u tumačenju negativnih uloga.

 

13. Hannes Messemer (1910. – 2002.)

Ratni filmovi: The Doctor of Stalingrad, Escape By Night, The Great Escape, Is Paris Burning?

Najčešći tip uloga: relativno uljudni njemački časnik

Crtice: Messemer je bio pripadnik njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu i to na istočnom frontu. Tamo je zarobljen od strane Sovjeta, no uspio je pobjeći iz logora. Ironija sudbine je da je danas najpoznatiji po ulozi zapovjednika logora za ratne zarobljenike koji spremaju bijeg u The Great Escape.

Nastupi u ex-yu: /

Karijera mimo ratnih filmova: Radio je uglavnom u Europi, osim Njemačke često i u Italiji, ali i drugim europskim kinematografijama. Značajniji filmovi su mu Rose Bernd, General della Rovere, The Defector, The Odessa File…

 

12. Werner Peters (1918. – 1971.)

Ratni filmovi: The Conterfeit Traitor, 36 Hours, Battle of the Bulge

Najčešći tip uloga: nadmeni njemački časnik/obavještajac/gestapovac

Crtice:  Werner Peters je na velikom platnu tumačio uglavnom negativne i antipatične likove – SS-ovce, Gestapovce, Stasi-evce…

Nastupi u ex-yu: /

Karijera mimo ratnih filmova: Često je igrao veće ili manje sporedne uloge, dosta od toga u koprodukcijama. Najpoznatiji film u karijeri mu je vjerojatno The Thousand Eyes of Dr. Mabuse (igrao je i jednom od neslužbenih i ne naročito bitnih nastavaka Scotland Yard vs Dr. Mabuse). Nastupio je u ukupno 102 filma!

 

11. Wolfgang Preiss (1910. – 2002.)

Ratni filmovi: Canaris, The Conterfeit Traitor, The Longest Day, The Cardinal, The Train, Von Ryan’s Express, Is Paris Burning?, Anzio, Hannibal Brooks, Raid on Rommel, A Bridge Too Far

Serije: Winds of War, War and Remembrance

Najčešći tip uloga: inteligentni i često cinični visoki njemački časnik

Crtice: Preiss je jedan od najtipičnijih i najčešće angažiranih glumaca u ulogama njemačkih časnika iz II svjetskog rata. Tumačio je i neke povijesno znamenite njemačke časnike (Rommel je vjerojatno najpoznatiji među njima).

Nastupi u ex-yu: Nastupao je u seriji War and Remembrance  koja je dobrim dijelom snimana u Hrvatskoj (valjda Osijek i okolica).

Karijera mimo ratnih filmova: Među ostalim filmovima u njegovoj karijeri izdvajaju se Sonnenuntergang (Before Sundown), The Thousand Eyes of Dr. Mabuse (tu je i manje bitan, ranijespomenuti nastavak), The Boys from Brazil, Bloodline, The Formula, Fantasma d’amore

 

10. Karl Otto Alberty (1933.)

Ratni filmovi: The Great Escape, Battle of the Bulge, Is Paris Burning?, The Devil’s Brigade, Battle of Britain, The Damned, The Secret of Santa Vittoria, Kelly’s Heroes, Raid on Rommel

Serije: Winds of War, War and Remembrance

Najčešći tip uloga: vrlo nezgodni njemački časnik nižeg/srednjeg ranga

Crtice: Alberty je glumac upečatljive pojave (izrazito plav, slomljena nosa i s povećim ožiljkom na licu), koji je igrao sporedne uloge u zbilja velikom broju filmova na ovu temu.

Nastupi u ex-yu: Nije igrao u filmovima SFRJ produkcije, ali se pamti njegova epizoda iz Kelly’s Heroes, koji je sniman u Istri. I serija War and Remembrance u kojoj je nastupao većim dijelom snimana je u Hrvatskoj.

Karijera mimo ratnih filmova: Ovaj glumac se vezuje uglavnom za nastupe u ratnim filmovima. Ostali filmovi iole vrijedni pomena su mu Midas Run, The Great White Hope, Slaughterhouse-Five…

 

9. Hans Christian Blech (1915. – 1993.)

Ratni filmovi: Decision Before Dawn, The Longest Day, Morituri, Battle of the Bulge, The Bridge at Remagen

Najčešći tip uloga: iskusni, prekaljeni njemački časnik/vojnik koji baš i nije opčinjen nacizmom

Crtice: Blech je sudjelovao u II svjetskom ratu kao njemački vojnik na istočnom frontu. Tamo je zaradio i ožiljak na licu po kojem je bio prepoznatljiv, no, usprkos tome, njemački vojnici koje je tumačio rijetko su bili klasični negativci i uglavnom su zadobijali simpatije gledatelja.

Nastupi u ex-yu: Imao je veće uloge u dva ex-yu filma –  francusko-jugoslavenskoj koprodukciji Enclosure (Armand Gatti) i Doviđenja u sljedećem ratu (Živojin Pavlović), oba snimana u Sloveniji.

Karijera mimo ratnih filmova: Radio je s mnogim slavnim redateljima. Poznatiji filmovi su mu The Visit, The Customer of the Off Season, The Scarlet Letter, Falsche Bewegung (Wrong Move), Les innocents aux mains sales (Innocents with Dirty Hands), Victoria…

 

8. Günter Meisner (1926. – 1994.)

Ratni filmovi: The Conterfeit Traitor, Is Paris Burning?, The Bridge at Remagen, Sutjeska, Voyage of the Damned, Breakthrough…

Serije: Winds of War

Najčešći tip uloga: izrazito antipatični obavještajac/SS-ovac/gestapovac

Crtice: Iako je na filmu gotovo uvijek igrao zagrižene naciste, a više puta i samog Hitlera, Günter Meisner je tokom II svjetskog rata bio zatočen u njemačkom koncentracionom logoru kao protivnik nacizma

Nastupi u ex-yu: Igrao je visokog njemačkog časnika u Sutjesci (Stipe Delić).

Karijera mimo ratnih filmova: I u filmovima čija radnja se ne odvija tijekom Drugog svjetskog rata najčešće je igrao negativce, vrlo često upravo naciste (eventualno agente Stasi-ja). Poznatiji filmovi su mu The Quiller Memorandum, The Odessa File, Inside Out, The Serpent’s Egg, The Boys from Brazil, Avalanche Express, Under the Vulcano, Tras el Cristal (eng: In a Glass Cage). Na njegovu sreću, šira publika ga ponajviše pamti po jednoj od rijetkih drugačijih uloga – u Willy Wonka and the Chocolate Factory bio je asistent naslovnom liku.

 

7. Helmut Griem (1932. – 2004.)

Ratni filmovi: The Damned, The McKenzie Break, Cabaret, Voyage of the Damned, Breakthrough…

Najčešći tip uloga: klasični arijevac, nacist lijepog lica

Crtice: Helmut Griem je njemački glumac bogate kazališne karijere. Usprkos naočitoj pojavi, u filmovima koji su se bavili II svjetskim ratom uglavnom je igrao izrazito negativne likove, najčešće zagrižene naciste.

Nastupi u ex-yu: /

Karijera mimo ratnih filmova: Neki od poznatijih filmova su mu Ludwig, Le Desert des Tartares (The Desert of the Tartars), The Glass Cell, La Passante du Sans-Souci (The Passerby)… Televizijska publika ga se sjeća kao Aleksandra Menjšikova u seriji Petar Veliki.

 

6. Helmut Berger (1944.)

Ratni filmovi: The Damned, Salon Kitty, The Greatest Battle, Veliki transport, Code Name: Emerald

Najčešći tip uloga: zli nacista, najčešće SS-ovac

Crtice: Helmut Berger je austrijski glumac poznat po suradnji s nekim od najvećih europskih redatelja, ali i po kontroverzama iz privatnog života. Na filmu je najčešće igrao dijabolične likove, često aristokrate.

Nastupi u ex-yu: Igrao je zarobljenog (no podmuklog) njemačkog časnika u Velikom transportu (Veljko Bulajić).

Karijera mimo ratnih filmova: I u ostalim filmovima u kojima je nastupao, najčešće, mada ne i obavezno, igrao je negativne likove. Neki od poznatijih filmova su mu Dorian Gray, Ludwig, The Romantic Englishwoman, Victory at Entebbe, Fantomas, The Godfather Part III… Naročito je često radio u Italiji. Televizijska publika ga pamti po gostovanju u nekad iznimno popularnoj seriji Dinastija.

 

5. Gert Fröbe (1913. – 1988.)

Ratni filmovi: The Longest Day, Is Paris Burning?

Najčešći tip uloga: ne toliko elegantni i uglađeni visoki časnik

Crtice: Rođen kao Karl Gerhart Fröbe. 1929. godine ušao je u Nacističku partiju, no iz nje je izašao 1937. godine. Tokom nacističke diktature skrivao je dvoje Židova i tako ih spasio gotovo sigurne smrti.

Nastupi u ex-yu: U Banović Strahinji (Vatroslav Mimica) tumačio je lik slavnog srpskog velikaša Jug Bogdana.

Karijera mimo ratnih filmova: Bez sumnje je najviše upamćen po naslovnoj ulozi u trećem po redu (i po mnogima najboljem) filmu Bond serijala – Goldfinger, gdje je tumačio glavnog negativca opsjednutog zlatom. Pored toga, nastupio je u većem broju poznatih filmova, često radeći s velikim europskim ili američkim redateljima. Najpoznatiji filmovi su mu The Thousand Eyes of Dr. MabuseThe Return of Dr. MabuseGreed in the Sun, Those Magnificent Men in Their Flying Machines, Chitty Chitty Bang Bang, $ (Dollars), Ludwig, And Then There Were None, The Serpent’s Egg

 

4. Maximilian Schell (1930.)

Ratni filmovi: The Young Lions, Counterpoint, Cross of Iron, Bridge Too Far

Najčešći tip uloga: časnik aristokratskog držanja, a moguće i podrijetla

Crtice: Maximilian Schell je zapravo austrijsko-švicarski glumac, a najpoznatiji je kao dobitnik Oscara za glavnu mušku ulogu – ulogu mladog njemačkog odvjetnika u Judgment at Nuremberg (iako je za ovu ulogu prvobitno planiran Marlon Brando i iako je bio tek šesto ime na špici, što je i dalje rekord).

Nastupi u ex-yu: U Atentatu u Sarajevu (Veljko Bulajić) bio je misteriozni anarhista i glavni organizator atentata na Franza Ferdinanda. Jedan od njegovih najznamenitijih ratnih filmova u kojem je ostvario jednu od svojih najboljih uloga – Cross of Iron, također je sniman na ovim prostorima.

Karijera mimo ratnih filmova: Oscar mu je širom otvorio vrata svjetske kinematografije i omogućio širok dijapazon uloga. Najpoznatiji filmovi su mu Topkapi, Heidi, The Odessa File, The Man in the Glass Booth, Julia, Avalanche Express, The Diary of Anne Frank, Little Odessa, Vampires, Deep Impact i drugi. Televizijska publika ga najviše pamti kao ruskog imperatora Petra Velikog iz istoimene serije.

 

3. Curd Jürgens (1915. – 1982.)

Ratni filmovi: The Enemy Below, The Longest Day, Battle of Britain, Bitka na Neretvi

Najčešći tip uloga: uglađeni i najčešće uljudni visoki časnik

Crtice: Velikan njemačkog glumišta (i austrijskog, budući da je živio i tamo) rođen je kao Curd Gustav Andreas Gottlieb Franz Jürgens. Karijeru je počeo kao novinar, a ostvario je zbilja bogatu glumačku karijeru, a nekoliko filmova je i režirao. Kao protivnik nacizma, 1944. godine je deportiran u koncentracioni logor, no srećom, izvukao je živu glavu.

Nastupi u ex-yu: U Bitci na Neretvi (Veljko Bulajić) igrao je njemačkog generala – glavnog zapovjednika operacije.

Karijera mimo ratnih filmova: Šira publika najviše ga pamti kao glavnog negativca u Spy Who Loved Me. Njegov lik u tom filmu smatra se jednim od najdomljivijih negativaca čitave 007 franšize.

 

2. Hardy Krüger (1928.)

Ratni filmovi: The One That Got Away, Bitka na Neretvi, The Secret of Santa Vittoria, Bridge Too Far

Serije: War and Remembrance

Najčešći tip uloga: sposobni časnik srednjeg ili višeg ranga

Crtice: Jedan od zasigurno najpoznatijih njemačkih glumaca rođen je kao Franz Eberhard August Krüger. Premda maloljetan, koncem II svjetskog rata regrutiran je u SS trupe, te je zarobljen od strane Amerikanaca. Jedno vrijeme živio je u Africi, pa je često nastupao u filmovima čija se radnja odvija upravo na Crnom kontinentu (Hatari! je sniman upravo na njegovom posjedu). I sin i kćerka mu se bave glumom.

Nastupi u ex-yu: Uloga njemačkog pukovnika u Bitci na Neretvi (Veljko Bulajić) donijela mu je niz nagrada, čak i nagradu za najboljeg njemačkog glumca te godine. I serija War and Remembrance većim je dijelom snimana u Hrvatskoj.

Karijera mimo ratnih filmova: Hatari!, The Flight of the Phoenix, The Wild Geese su sigurno filmovi po kojima ga najviše pamti publika širom svijeta.

 

1. Peter Carsten (1929. – 2012.) (stavili smo ga na prvo mjesto iz lokal-patriotskih razloga)

Ratni filmovi: Hannibal Brooks, Partizani, Djevojački most, Vrhovi Zelengore, Stići prije svitanja, Partizanska eskadrila, Tren, Pakleni otok, Dvostruki udar, Donator…

Serije: Marija, Povratak otpisanih, Slom…

Najčešći tip uloga: prekaljeni i časni časnici ili vojnici, rjeđe zli nacisti

Crtice: Rođen kao Gunther Ramsentaler, prvo je igrao u kazalištu, pa u njemačkim filmovima. Potom je jedno vrijeme glumio i u holivudskim filmovima, najčešće negativce. Potom je jedno vrijeme intenzivno radio u Italiji gdje je naročito upamćen po nastupima u špageti vesternima. Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća prelazi u tadašnju Jugoslaviju, gdje često nastupa, uglavnom u partizanskim filmovima, čak je postao i jedan od zaštitnih znakova ovog žanra. Tu se i oženio i skrasio. Umro je u Sloveniji 2012. godine.

Nastupi u ex-yu: Postoji i ratni film u kojem nije igrao Nijemca – u Hajci (Živojin Pavlović) bio je četnički žandar!

Karijera mimo ratnih filmova: Osim u ratnim filmovima, u SFRJ je nastupao i u drugačijim filmovima. Imao je manju ulogu u komediji Rad na određeno vrijeme (Milan Jelić), a najviše se pamti po ulozi epidemiologa u Varioli Veri (Gorana Marković). Posljednji nastup na ovim prostorima imao je u Kad mrtvi zapjevaju (Krsto Papić).

Jedan komentar za “Filmski Švabe

Leave a Reply

Your email address will not be published.