Filmski luđaci

Piše: Marko Pačar

Nova, vesela, toptrinaestica za sve one koji ne plaču na Mostove okruga Madison, povećalom rastapaju mrave i u četrdesetoj i doručkuju Prozac uz žitarice. Razočarani Gandhijevi simpatizeri, žao mi je, top 13 Disneyjevih princeza neki drugi put. Filmove ionako gledamo samo da bi nas luđaci u njima podsjetili da ipak, bez obzira što nam se često tako ne čini, i dalje nismo materijal za košulju naopako.

 

13. Strangers On a Train – Bruno Anthony

Sasvim je normalno imati problema sa starcima u pubertetu. Ne možeš protiv hormona. No, imati tridesetinešto i planirati ubojstvo vlastitog oca ipak je dovoljna kvalifikacija za gumene zidove i prijatelje u bijelome.

12. Gospodar prstenova – Golum

Iako mnogi ne vide ništa loše u gmizavčevoj bipolarnosti i ljubavi prema bižuteriji, Slavko Sakoman se ne bi složio.

 

11. Dr. Strangelove – Dr. Strangelove

Maestralna gluma Petera Sellersa u maestralnom filmu Stanleyja Kubricka dovoljna su preporuka za Dr. Strangelovea koji definitivno zaslužuje količinu šarenih bombončića koje se ni Candy Crush Saga ne bi posramila.

 

10. 2001: Odiseja u svemiru – Hal 9000

Poludjeli stroj koji pokušava poubijati članove posade svemirskog broda toliko je uznemirujuć lik da na trenutke poželiš zapaliti svu dostupnu tehnologiju i vratiti se u vrijeme špilja i toljaga. Iako, pored tolike tehnologije, tvoja soba i izgleda k’o špilja. A sada, pročitaj tekst i marš van na svjetlo one žute kugle o kojoj si toliko slušao od starijih.

 

9. Happiness – svi likovi

Svi koji su gledali film znaju o čemu pričam. Svi koji nisu, neka pogledaju. Kraj ovakve plejade uvjerljivih manijaka i Cannibal Holocaust doima se poput romantične komedije s Julijom Roberts i Richardom Gereom.

 

8. Taksist – Travis Bickle

Nema ništa loše u pričanju s ogledalom. Stavio si gel u kosu, obukao Armani košulju, poprskao se Davidoff Cool Waterom. U pozadini svira The Robert Cray Band – So many women, so little time. Vježbaš upade za tu večer, kralj si. Nažalost, Travisu nije išlo baš tako dobro sa ženama. Zato i nosi irokezu i šeta uokolo s pištoljima izigravajući Doca Hollidaya.

 

7. Psiho – Norman Bates

Svatko tko se odluči prerušiti u vlastitu majku naoružanu nožem, a pritom ne namjerava paliti krnju i dijeliti krafne, zaslužuje mjesto na ovoj listi.

 

6. Američki psiho – Patrick Bateman

Čovjeku jednostavno teku kocke leda venama.

 

5. Paklena naranča – Alex

Naučio je generacije mladih kako trebaju piti moloko ako žele biti veliki i jaki. Nažalost, njegova odgojno-obrazovna uloga ostala je u sjeni njegove dječačke ljubavi prema cipelarenju nemoćnih. Ah, boys will be boys.

 

4. Isijavanje – Jack Torrance

Jack Nicholson odglumio je respektabilan broj luđaka, ali uloga u Isijavanju zasluženo uzima medalju. Kvalitetna kombinacija luđačkog pogleda i kokainskog osmijeha savršena je kombinacija za ulogu luđaka bilo kakve vrste, što je naš Nicholson itekako iskoristio.

 

3. Nema zemlje za starce – Anton Chigurh

Hladniji od srca vaše bivše djevojke koja vas je ostavila u donjem rublju usred Sibira u bazenu tekućeg dušika. Naoružan frizurom i plinskim pištoljem za ubijanje stoke, Anton izgleda kao netko kraj koga bi i sam Nečastivi trebao pelene za odrasle. Moj osobni favorit. Vrlo vjerojatno i najdraži lik ikada. No, prva dva luđaka ipak vrijedi ispoštovati.

 

2. Kad jaganjci utihnu/Crveni zmaj/Hannibal – Hannibal Lecter

Jer samo luzeri jedu jagnjetinu.

 

1. Bračne vode – Psycho Dad

“He’s quick with a gun, and his job ain’t done.

Killed his wife by twenty-one

Psycho Dad!”

Da, da, dobro ste pročitali, lik kojeg nitko nikada nije vidio je alfa i omega televizijskih luđaka. Psycho Dad, čovjek koji je ubio ženu jer je, citiram, “težila tonu”, utjelovljuje sve ono što prosječni američki, ali i balkanski, mužjak (koje, s druge strane, utjelovljuje Al Bundy) kojemu bankovna kartica nije blokirana želi biti u životu. Žena želi novu bundu, treću ovo ljeto? Nema brige, platite joj u sačmi. Kćer želi novi parfem jer je ovih 10 “so last season”? Počastite je daškom cijanovodika. Sin želi gledati svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju? Hmmm, zapitajte se. Bilo kako bilo, Psycho Dad, legendarni lik televizijske serije u televizijskoj seriji s punim pravom zaslužuje tron luđaka svih luđaka. Jer nitko nema pravo prekoračiti vaš dozvoljeni minus!

10 komentara za “Filmski luđaci

Leave a Reply

Your email address will not be published.