Doktori s ekrana

Piše: Danijel Špelić

Muči vas gripa? Možda ptičja ili svinjska? Uhvatili ste nekakvu egzotičnu bolest dok ste bili u tropima? Možda imate fetiš na bolničke hodnike i zgodne sestre? Imate neodoljivu želju malo se odmoriti u nekoj finoj bolnici na kraju grada? Prije nego dobijete termin morate proći samo jednu prepreku… doktora. Mitski lik koji je prisutan na malim ekranima (kao i velikim) od pamtivijeka, ali koji je doživio transformacije kao i svi drugi likovi jer, pa, vremena se mijenjaju. Od onih požrtvovnih koji su bili bog i batina do teških ekscentrika kojima ne biste dopustili ni da pregleda plišanu igračku… zabavni svijet vidio ih je svakakvih, što boljih, što gorih. Neki su ostali duboku u nečijim sjećanjima, neki će tek ostati. Bolnički hodnici, krizne situacije, egzotične dijagnoze, srčani zastoji, elektro-šokovi i ljubavne priče koje su oduzimale dah… sve to ima jednog zajedničkog aktera – Doktora. Možda gledate medicinske serije, možda ne (ni ja to baš javno ne priznajem), ali dobar lik uvijek je dobar lik, pa napraviti jedan mali presjek i nije bio tako lagan posao kako se čini. Stoga, uđite u ordinaciju, raskomotite se i upoznajte odabrani medicinski tim koji vas je zabavljao ili još uvijek zabavlja na razne načine.

 

13. Stefan Frank (Sigmar Solbach) – Dr. Stefan Frank – Doktor kome žene vjeruju

Nije vic, to je doslovni prijevod serije, samo što su ga naši RTL-ovci preveli kao „doktor od povjerenja“ jer to zvuči… prihvatljivije za malo ozbiljniju publiku. OK, autori su ciljali ozbiljniju publiku, ali je nisu baš dobili, jer naš Stefan ide pod još jedan loš televizijski proizvod i to loš u pozitivnom smislu jer mogli ste se barem nasmijati na neke od stvarno urnebesnih zapleta. Inače, autor ovih riječi seriju nije gledao, doza Cobre 11 sasvim je dovoljna za dva života, hvala lijepo, ali kako čujem priče, naš Stefan je volio žene, žene su voljele njega, uvijek su postojale dvije koje su si bile spremne kosu počupati radi njega (možda sam ipak trebao baciti pogled na koju epizodu) i our man doktor znao je prave riječi za prave trenutke. Pregurao je šest sezona, što ga čini materijalom za ovu listu. Ne baš kvalitetnim, no tko pita, vjerujem da se nečije mame, tate i bake još uvijek živo sjećaju „Klinike Schwarzwald“ pa im je ovo bilo kao mali trip down memory lane.

 

12. Richard Kimble (David Janssen) – The Fugitive

Doktor Richard Kimble malo se manje bavio medicinom, a malo više bježanjem od policije, no okolnosti bi ga uvijek nekako navele da upotrijebi svoje vještine i pomogne onome kome je pomoć potrebna, čak i ako to znači da bude otkriven. Dr. Kimble postao je sinonim za krivo optuženog čovjeka, kao što je i „jednoruki čovjek“ postao sinonim za sve zločine koji su… hmmm, kao izmišljeni. I serija je žarila i palila na malim ekranima prije oho-ho godina, a da joj je popularnost bila ogromna svjedoči i filmski hit, gdje je dobrog doktora odigrao Harrison Ford. Čak je i sam koncept serije dobio novu šansu u moderniziranoj verziji, gdje je Kimblea igrao Tim Daly (neloša serija, usput rečeno), ali preživjela je samo jednu sezonu. Također, inspirirana je stvarnim faktima i stvarnim doktorom (koji nije pobjegao, ali je dokazao nevinost nakon desetljeća zatvora), što će reći – svi koji ste optuženi da ste napravili nešto što niste… Dr. Kimble je dokaz da se nepravda ipak može ispraviti.

 

11. James Kildare (Richard Chamberlain) – Dr. Kildare

Vaše mame se možda sjećaju ljubavnih peripetija jednog svećenika i jedne zgodne djeve tamo negdje daleko, u Australiji, pod skrivenim imenom „Ptice umiru pjevajući“, no vaše bake poznaju Chamberlaina još tamo iz dalekih 60-ih godina, kad je bio mlad, zelen i neiskusan i glumio je… doktora. Doktor Kildare jedna je od prvih medicinskih serija koja je žnjela popularnost televizijskim terminom, iz tjedna u tjedan dovodeći na ekran mladog zgodnog medicinara (treba malo i raditi da bi se postao doktor) te njegove muke unutar bolnice i malo izvan nje. Serija je imala miris i okus klasične sapunice, no tko pita, to se gledalo onda, gleda se i danas, a sam lik nije onda prvi put istupio pred publiku, već je odradio nekih desetak filmova još tamo u 40-im godinama (doduše, ne i Chamberlain) pa je izlazila i serija romana (brzopotezno štivo, kao „Život“ ljubavni romani) i pojavio se kao… crtani roman. Chamberlain je seriji dao popularnost, ona njemu karijeru i svi su bili sretni dok je trajalo. Danas je lik tek fusnota na povijesnim stranicama televizijske medicine, no netko je morao biti i prvi.

 

10. Stephen Connor (Neal McDonough) – Medical Investigations

Doktor Connor je Jack Bauer medicinskog svijeta, I shit you not, to je tip kojeg želite vidjeti kad sranje dosegne kritičnu razinu. On ne gubi vrijeme na ljubavne zaplete, ne drami oko pacijenata, nema veze s dugačkim oproštajima, ali ono u čemu je dobar je… sprječavanje raznih zaraza. Radi u CDC-u (centar za kontrolu zaraznih bolesti i prevenciju, smješten je u Atlanti i ustanova je stvarna) i na teren izlazi samo kad se dogodi nešto stvarno loše (drugačije i ne može, CDC se ne zove radi povišene temperature). Serija je trajala samo jednu sezonu (na moju veliku žalost), iako su na njoj radili neki pravi maheri, koji su kroz zaplete zorno prikazali kako virusi znaju biti opasni. S obzirom na to da je više sličila kakvoj medicinskoj verziji 24, a ne Uvodu u Anatomiju, brzo je dobila izlaznu kartu, ali doktor Connor bio je i ostao jedini bad ass medicinskog svijeta, što i nije tako mala stvar.

 

09. Jeffrey Geiger (Mandy Patinkin) – Chicago Hope

Chicago Hope jedno je vrijeme bila izravna konkurencija ER-u, bilo po tematici, bilo po glumačkom odabiru, bilo po obujmu ega kojeg likovi imaju. Jeffrey Geiger bio je samo jedan, ali vrijedan, lik u podužem nizu osebujnih karaktera koji su harali tamošnjim hodnicima. Kao prvo, on je vrhunski kirurg, nešto kao Top Gun kirurga, ne poznaje izazove, ali ima gadnih problema s emocijama jer mu je žena utopila sina. Voli zapjevati, čak i na operacijama, a nepredvidljiv je kao uragan. Iako sama serija nikad nije dostigla popularnost ER-a, glumci su se tako skompali da su poslije skoro svi (ovo je jedna od onih glupih trivijalnosti, da ne kažete kako vas ne informiram o svemu nevažnom) nakon doktora prešli glumiti – policajce; Patinkin i Thomas Gibson FBI profilere u Criminal Minds, a Rocky Caroll, Mark Harmon i Lauren Holly mornaričke istražitelje u NCIS.

 

08. John Becker (Ted Danson) – Becker

Doktor Becker ono je što njegovi kolege nisu: radni čovjek koji vodi malu privatnu praksu u ofucanom dijelu Bronxa, nema cijeli tim eksperta iza sebe i ne šokira nekog svakih par minuta (zanimljivo je kako obična upala uvijek dovede do srčanog zastoja u medicinskim serijama) te radi s low budget prihodima. Prije nego podignete spomenik radnom junaku, par stvari: lik je čangrizavac, ne voli gotovo nikoga, svi mu idu na živce (pogotovo pacijenti) i sve se to podupla kad god pokuša ostaviti pušenje. Mislili ste da samo House ima issues s pacijentima? No, kako to već ide, Becker će, onako pošteno iziritiran svime i svačime, na kraju i učiniti poneko dobro djelo, ali bolje mu to ne spominjite jer će reći da nema pojma o čemu pričate.

 

07. Luka Kovač (Goran Višnjić) – ER

I, opet, mi imamo aduta za utrku s najboljima. Luka je ono što se obično naziva egzotikom na malim ekranima, za Amerikance (za nas je on ipak samo Goran) jer potječe iz tamo neke egzotične zemlje (po američkim standardima, naravno), zna propričati egzotičnim jezikom (koji mi, ono, kužimo, a Ameri ne), ima tragičnu prošlost na koju žene padaju (hej, nećemo mu zamjeriti ni što je zgodan doktorski vrag), a za razliku od svojih američkih kolega, Luka je vidio svijeta. A kako je pedijatar, zna raditi s djecom, kombinacija iz snova. Kad je George Clooney rekao svoje zbogom seriji, producenti su se našli na iglama kako, dovraga, zamijeniti nekoga tako popularnog. Rješenje, naš Goran. Nakon par sezona bilo je – koji Clooney? A vjerujem da su čak i oni koji u pravilu ne šmekaju bolničke serije bacili pogled-dva ramo radi njega, što je dobra stvar. A i pedijatri su profitirali cijelom tom pričom jer bio je Clooney, bio je Višnjić, a onda je došao i John Stamos. Budući medicinari, sad znate smjer u kojem vas čeka svjetla budućnost.

 

06. Leonard McCoy (DeForest Kelley) – Star Trek

Iako u dalekoj budućnosti postoji tableta od koje će vam izrasti novi bubreg (ostale su bolesti tek crtica u povijesti), još uvijek vam je potreban netko tko će vam dati tu tabletu. Ne očekujte baš mili tješiteljski govor jer Leonard Bones McCoy nije jedan od tih likova. On je glavni MD na USS Enterpriseu, svemirskom brodiću čija je misija istraživanje čudnih, stranih svjetova. S njima dolaze i čudne, strane bolesti, a Bones je ovdje da ih potamani. Ciničan i sarkastičan, postao je model po kojem su se stvarali drugi doktori unutar Star Trek franšize (izuzev doktora Phloxa, koji ima više hipi mantru i iskreno zanimanje za sve svoje pacijente) i, što je najbolje, jedini je ljudskog porijekla. Omiljena zanimacija: nabrajanje svih onih gadnih i krvavih stvari koje vam se mogu dogoditi u svemiru, i to tako entuzijastično da se zapitate kakav je on uopće doktor. Kad mu to dosadi, okrene se izvlačenju emocija iz Spocka, uz omiljenu uzrečicu „ti hladnokrvni zelenokrvni gobline“. Ah, budućnost, još uvijek postoji nada da će u njoj biti zanimljivih ljudi.

 

05. Derek Shepard (Patrick Dempsey) – Gray’s Anathomy

Kad ste doktor, što radite? Barite medicinske sestre i zgodne stažistice, naravno da se ne zamarate s pacijentima, to rade u svim ostalim serijama. Iako je posljednji (OK, OK, imaš ih još, ali su u drugom planu) medicinski TV show rasadnik pomaknutih likova i zgodnih glumaca, moram priznati da ga nikad nisam mogao gledati. Polovica likova mi je užasno iritantna, njihovi su mi problemi pusti me da vrisnem, a kako je realnost nešto što živi na drugoj adresi, tako sam i ja rekao svoje zbogom daljnjem praćenju. No, kako čitam, Dempsey je za svoju interpretaciju zgodnog doktora (nadimka McDreamy) pokupio i pokoju nagradu, stoji na svim listama najzgodnijih muškaraca te je onda, valjda, još uvijek dobar primjer kako su doktori (barem oni zgodni) još uvijek dobar mamac za televizijsku publiku. Nadam se da će jednog dana netko napraviti show s ružnim glumcima.

 

04. Perry Cox (John C. McGinley) – Scrubs

Znate što ispadne dobro? Kad se karakterni glumac, poznat više-manje po ulogama negativaca, prihvati komedije. Dr. Cox voli jesti mlade stažiste za doručak, nema baš takta, ali je zato sklon dugim, jako dugim monolozima, u kojima se nikad ne ponavlja, molim lijepo, gdje izvrijeđa sve živo i neživo, bivajući strah i trepet bolničkih hodnika. No, koliko god volio dobro maltretiranje nejakih studenata medicine za dobro jutro, za dobar dan mu je slađe voditi rat s birokracijom. Trebam li reći da je lafčina kad je medicina u pitanju? Očekivano, privatni život mu je… čudan. Ima bivšu ženu s kojom ima odnos pas i mačka (s tim da uloge nisu uvijek jasno podijeljene) no par su samo takav, a kad dobije sina, to će ga malo usporiti, ali samo malo. Nije klasični ljepotan, ono, ne da generaliziram, ali je zato najduhovitiji među sebi sličnima. Da su se malo više raspisali o njemu po novinama bio bi i pokoje mjesto više na ljestvici, ali i ovako je prvi vrhu.

 

03. Benjamin Franklin „Hawkeye“ Pierce (Alan Alda) – MASH

Prvo je bio film i našeg vrlog ratnog kirurga odigrao je faca Donald Sutherland. Kako je to bio odličan materijal za nešto malo duže trajanje, došla je i serija. Ne zbog kirurga, već zbog ozbiljno-komičnog tona kojim je film obilovao, ali Hawkeye je postao zaštitni znak, a Alan Alda odlično je popunio Sutherlandove cipele (nije to lak posao). Radnja se odvija za vrijeme Korejskog rata (danas se općenito referira kao „zaboravljeni rat“) unutar mobilne medicinske jedinice. Sve je to lijepo, ali ako očekujete da vidite još jednu u nizu „vodimo tuđi rat“ i „rat je sranje“ poruku, zaboravite. Ovdje je rasulo, hrpa ekscentričnih likova koja, uz to što liječi, stvara čuda nebeska, a većinu psina organizira upravo Hawkeye. Hot shot kirurg, sklon crnom humoru i dobroj zajebanciji, postao je jedno od prepoznatljivih faca malog ekrana, a sama je serija dobila tako dobre kritike da je to pravo rijedak slučaj da spin off nekog filma tako dobro prođe. Kod nas je bila valjda par puta na ekranima, a što se mene tiče, može i još pokoji put.

 

02. Doug Ross (George Clonney) – ER

ER jest bio rasadnik raznih doktora i lijepih lica i svakako bi se mogla posvetiti jedna tema njima, ali doktor Ross je ovdje iz posve drugih razloga (dobio je drugo mjesto zbog štele). Za početak, on je pedijatar, zna s djecom, ima vezu s medicinskom sestrom (jedna od onih veza koje su privlačile pažnju gledatelja), ima temperament, nesklon je poštivanju autoriteta, itd., itd., znate već cijelu priču. Ono što je bitnije, Clooney je nakon te uloge postao glumački laf na velikim ekranima (do ER-a bio je televizijski veteran koji je naslagao propalih projekata k’o hrčak piljevine) te je poznata anegdota kako je po danu snimao Od sumraka do zore, a po noći ER. Time je i serija dobila više publiciteta, naravno, došla je i veća gledanosti, a nakon što mu je TV ekran postao premali, Clooney je otišao na veliki ekran. No, vratio se natrag. U zadnjoj epizodi serije, kao počasni gost, kako bi dao mali naklon vjernim obožavateljima koji su ga proslavili. To ne bi bilo ništa čudno da nije prošlo skoro deset godina od njegova odlaska, no lik pedijatra Rossa, koji je otvorio vrata i našem Višnjiću, cijelo je vrijeme bio u svačijem sjećanju. Nije loše za jedan lik.

 

01. Gregory House (Hugh Laurie) – House MD

One man show, kratko i jasno. Kako su medicinske serije već doživjele zasićenje (jer maltene sve idu na isti kalup), trebalo je malo razbuditi žanr nečim svježim. Kako? Lako. Stvoriš lik koji će zasjeniti sve bolničke romanse, sve elektro-šok scene i sve dušebrižne izjave, napraviš ga Amerikancem, uzmeš Britanca da ga odglumi, naznačiš kako ti je uzor bio Sherlock Holmes, i to je to. Gregory je tip kojeg ne biste htjeli upoznati, ali biste htjeli da vas liječi. On je tata-mata za teške bolesti i egzotične dijagnoze, karakter mu je ubi bože, voli gnjaviti sve oko sebe, piti krv na slamku i do samih pacijenata drži k’o do lanjskog snijega (jer oni svi lažu). Meta udara? Svi, počevši od tima s kojim radi, najboljeg prijatelja, uprave bolnice, pacijenata… ne uzima zarobljenike po tom pitanju, ali povremeno, samo povremeno, napravi nešto, onako, ljudski, što naznači, ali samo naznači, da može biti malo manji gad kad to želi. I nije baš tako zgodan (dobro, je, ali ne na klasični način), invalid je, vozi pilu od motora, opijate troši k’o rusko vozilo… Osam godina je tu, i publika ga se još nije zasitila. Najveći trik koji je uspio izvesti? Prodati Amerima foru da je Amer. How fucking cool is that?

6 komentara za “Doktori s ekrana

 • vanja says:

  Ma krasno! I nemojte mi sad pobune što je drhouse na prvom mjestu, on je “postao” House M.D., u ulozi koju valjda nitko na svijetu nije htio 😀

  Ostatak ekipe mi se svodi na trekića, Clooneyja (ipak se pitam, da nije te serije, što bi ga “lansiralo”? Ma, našlo bi se nešto, zapazio bi ga kakav redatelj s masnicom na oku u ambulanti … luđaka iz “Masha” (zaboga, kako je to dobra serija bila! gledati opet!)

  Connor i Geiger su mi isto super (volim te serije, ah, guilty pleasures…) i – bez obzira na činjenicu da je čovjek uspio – Višnjića ne bih uvrstila ni na jednu listu. Glumaca, muškaraca, ljudi. 😀 Ne sjeda mi k’o čovjek.

  Inače, potpis na listu, ovu zadnju dvojicu (13, 12) baš i ne znam, mislim, mutno mi je nešto, možda nisam ni gledala, tako da ne bih komentirala.

  Ali sad moram skidati “Mash”… Danijele, ti si kriv…

 • maxima says:

  e ja se raspisala k’o velika i pojelo mi komentar. pa to nema smisla a riječi su otišle negdje i nisu mi više ni u glavi ni u prstima.

  krasna lista, Danijele, i (ne ti…) nemoj da bi se tko bunio protiv prvog mjesta! Možete se buniti samo za Višnjića, što je uopće na listi. Ikakvoj. Glumaca, muškaraca, ljudi. (osobito neštovanje, jel’)

  Connor, Geiger, ah, guilty pleasure serije, trekić isto tako, ali Danijele, ja sad moram skinuti cijeli “Mash” i ponovo gledati!

  Tup! Ode komentar u bespuće!

 • Marin says:

  A di je Doogie Howser, a? 😀

  Dobra lista. Neke, moram priznati, nisam gledao, dok se nekih, poput Geigera, rado sjetim.

 • Gjuro says:

  Fali mi dr. Fleischman iz “Života na sjeveru”, ali tko bi ugodio svima? House je u svakom slučaju broj 1.

 • www.auto112.eu says:

  House se CAR. Lik je totalni gad koji obara s nogu.

 • khan says:

  Medical Investigations ima veze s medicinom koliko i patka s lotusom esprit turbo. Biosija mozga na bolensičkom krevetu, bze maske, bez rukavica…yeah, right! Jedina gora medicinska serija od te je bila ona s Rufus Sewellom, gjde pomoću mikroskopskog pregled akrvi razlikuje kozice od vodenih kozica. Brrrr…

Leave a Reply

Your email address will not be published.