Agenti FBI-a

Piše: Danijel Špelić

Nakon što je svojedobno izašao film starog majstora glume i režije (iako bi se dalo raspravljati oko onog glume) Clinta Eastwooda o čovjeku koji je obilježio jedno prošlo vrijeme, nekako se uspjela razviti rasprava radi li se o iskrenom naslovu, koji J. Edgara Hoovera prikazuje kako zaslužuje ili je riječ o običnom bullshit uljepšavanju istine, što je u Hollywoodu uobičajena praksa. Opće je poznata činjenica da je Hoover želio da njegov FBI dobije pažnju i pozornost kakvu zaslužuje te da je grebao rukama i nogama da to ostvari (što je koja ucjena među prijateljima) ali jednako je tako činjenica da nije baš volio da mu agenti dobijaju pozornost koja je trebala biti najmjenjena njemu. Tako je on osobno postavio Melvina Purvisa na čelo istrage i lova na Johna Dillingera (plus ostalu naoružanu bagru) i gotovo odmah ga je otpustio kad je Purvis postao medijska zvijezda koju su novinari obožavali i koji je, uglavnom sam, odgovoran za to da FBI počne dobivati pozitivnu sliku u javnosti. Nakon tog postupka može se postaviti otvoreno pitanje što bi Hoover imao danas za reći jer su agenti FBI-a, uz doktore, policajce i ine, postali dio svakodnevice koju gledamo na malim ekranima te svi oni uživaju nekakvu vrstu popularnosti. Da je riječ o pravim agentima, bi li svima podijelio otkaz, bez obzira na to što se koriste naprednim, čak i eksperimentalnim metodama u istragama kakve su i njemu bile zanimljive, ili bi uživao u činjenici da Biro napokon ima popularnost kakvu zaslužuje? Pogledajmo meni i, samo teorije radi, pretpostavimo što bi stari lawman rekao na njih.

 

13. Will Graham (Hugh Dancy) – Hannibal

Naravno, gdje drugdje možete naletjeti na ekskluzivnu najavu za nešto novo osim na FAK-u? Predstavljamo vam jednog pridošlicu među najtraženijima, koji će svoje sposobnosti ukrstiti s jednim od najopasnijih serijskih ubojica koje je televizijski svijet upoznao: Hannibalom Lecterom. E, sad, sigurno se pitate zašto ga uopće spominjem kada serija još uvijek nije posve izašla. Serija možda još uvijek čeka svoju premijeru, ali Will Graham je stari FBI-ev igrač jer je već dva puta ukrstio putove s Lecterom i u svoje nasljeđe ostavio nastupe dvojice vrsnih glumaca: Edwarda Nortona (Red Dragon) i Williama Petersena (Manhunter) te će Dancy imati pune ruke posla da dobro popuni njihove cipele. Serija bi se trebala baviti odnosom FBI-evog profilera i serijskog ubojice koji mu pomaže u rješavanju slučajeva. Zvuči već kao poznato gradivo? Ustvari da, ali Graham i Lecter imaju odnos prije događaja u Crvenom Zmaju jer mu je pomogao uhvatiti dvojicu serijskih ubojica prije nego je Graham otišao u mirovinu (prisilnu) ali ne zato što je Lecter tako dobar tip sklon pomaganju (da sad ne ulazimo u to koliko mu je Harris srozao ugled svojim neprestanim knjigama koje više nemaju smisla) već zato što je Graham jezivo inteligentan i intuitivan (nije bez razloga Harrisov najbolji lik) te je Lectera zaintrigirao. I zato što ga je uhvatio, naravno. Ostaje da se vidi što će predstojeća serija od 13 epizoda napraviti.

12. Emmerson Hauser (Sam Neill) – Alcatraz

Ja sam veliki fan Sama Neilla. Dajte mu da čita telefonski imenik i ja ću to gledati. Čovjek ima stvarno impresivnu karijeru, toliku da se ponekad morate zapitati spava li on ikada ili neprestano radi, s obzirom na to da svako malo izleti neka serija, film, dokumentarac u kojem se pojavljuje. Posljednji nastup dočekan je s nestrpljenjem (i s povećim strahom) jer je svoje ime pridružio onom J.J Abramsa u novoj jako haš-haš seriji koja započinje riječima: 1963. godine zloglasni zatvor Alcatraz zatvorio je svoje vrata radi troškova održavanja. Svi su zatvorenici premješteni. Samo što se to nije tako dogodilo. Ni približno. Mislim, slava onima koji još uvijek vjeruju u dobru staru mistiku, ali pitanje je kako će to Abrams zaokružiti (jerbo se svi živo sjećamo kako je ta priča završila s Lost, ne) jer ako zezne ovakvu dobru podlogu (Alcatraz, ljudi, to je motherfucking Alcatraz) onda ga treba… Pa, zatvoriti na isto mjesto. Neill je FBI-ev agent (iako ovi baš i nemaju nekih podataka o njemu) koji vodi jako tajnu operaciju. Pitate kakvu? Hvatanje odbjeglih zatvorenika. Pih, reći ćete vi, to radi svaki drugi lik. Istina, ali Hauser lovi one dečke koji su nestali 1963. i za koje je Alcatraz prvobitno izgrađen. Ne voli baš previše toga otkrivati, ima svoje tajne i zna sve o Alcatrazu (iako ne toliko kao dežurni Lost debeljko) jer je, he, tamo radio kao policajac prije nego se počeo brijati i većinu njih osobno je upoznao. Kako je sklon tajnama, on i Hoover zajedno bi ispijali konjak i pušili cigare te dijelili tajne. Neill je svoj dio glume iznio muški, ali ostatak casta nije tako sjajan. Valjda će potrajati da snime i drugu sezonu. Po mojoj knjizi dobio bi i više mjesto, ali kako je tek došao na TV-ekrane, nedostaje mu malo staža, pa će sačekati iduću 13-icu da napreduje.

11. Charles Barker (Patrick Swayze) – The Beast

Mislim da neću pretjerati ako kažem da je dobri stari Patrick bio zvijezda u pravom smislu te riječi. Snimio je šaku dobrih filmova za sve uzraste, držao se izvan skandala (iako je imao gadnih s alkoholom) i kad ste čitali o njemu bilo je ili o filmskom radu ili o herojskoj borbi protiv raka. Mislim, čovjek se nije odrekao cigareta čak ni kad mu je došao posljednji trenutak. Dežurni moralisti mogu kvocati koliko hoće, ali to je stav koji poštujem. Što se tiče filmske karijere, tu je malo krivudao po svemu i svačemu, ali 2009. otvorila mu se šansa da se vrati među prave igrače (hej, sve face ionako sad ciljaju TV-serije) i koliko čitam (jerbo seriju još nisam stigao pogledati), tu je šansu iskoristio maksimalno. Charles Barker lik je kakvog mnogi glumci (barem oni željni izazova) mogu samo poželjeti: moralno upitan, sklon izbjegavanju pravila, loose cannon, autoritet je nešto o čemu se priča, ali ne poštuje itd, itd. Taj stari FBI-lisac dobiva mladog partnera na obuku i on ga obučava onako kako zna, uličnom mudrošću, bez obzira što ovaj ima jednu dodatnu ulogu: da Barkera razotkrije kao moralno upitnu i nepodobnu personu. Serija je potrajala samo 13 epizoda, ali nije bila otkazana (ako ste to prvo pomislili) – prekinula ju je Swayzejeva bolest koja je počela uzimati maha još dok ju je snimao. Glasine idu da je stisnuo zube i snimio sve što je imao za snimiti prije nego je otišao u bolnicu. Da je čovjek bio zdrav, danas bi možda imali još koju epizodu dogodovština agenta kojeg bi Hoover, da je živ, samo tako izbacio iz redova svojeg voljenog FBI-ja.

10. Lewis Erskine (Efrem Zimbalist Jr) – The F.B.I.

Javna je tajna da je FBI oduvijek, kao organizacija, bio gladan pažnje. Počelo je to još dok ga je J. Hoover osnivao te da ga je izrazito živciralo kad su gangsteri dobivali veću naklonost ljudi nego Biro. Doduše, to se promijenilo, FBI je stekao svoju slavu na načine koji su svakako upitni (ali efikasni) time što je iste one gangstere smicao kao bijesne cucke tommy-gun strojnicama, no želja za predstavljanjem u boljem svjetlu nikad nije posve nestala. Danas imate masu dokumentarnih serija koje rekonstruiraju njihove slučajeve (uspješni jesu, što reći za reći, iako imaju itekako gadnih zajeba u karijeri) ali u 70-ima ta je norma bila predstavljena kroz igranu seriju. Efrem Zimbalist tako je postao prvo prepoznatljivo FBI-evo zaštitno lice. Zašto kažem zaštitno? Zato što se serija naoružala pravim FBI-evim agentima kao savjetnicima koji su doprinijeli autentičnosti. To bi sad bila stvar za debatu jer je serija (iskreno) posve rutinska krimiserija kakve danas imate na svakom programu te iako je trajala jezivih devet sezona, nije baš nešto doprinijela popularnosti samog Biroa (a može biti i zato što su svaki slučaj, kao, uspješno riješili), ali je zato, uz originalan Hawaii Five-0, postala jedna od najdugovječnijih serijala do današnjih dana. Danas je praktički zaboravljena, ali oni koji je znaju pogledati (uvijek se, kao Star Trek, vrti na nekom programu) kažu da „FBI“ u nazivu serije može jednako tako biti zamijenjen bilo kojim drugim i ništa se ne bi osjetilo. Promocija nije baš uspjela, ali red je spomenuti prvog među listom najtraženijih. Da se ne zaboravi kako je to počelo.

09. Matt Flannery (Ron Livingston) – Standoff

Hm, da. Serija Standoff trajala je jednu sezonu. Možda se pitate zašto. Osim onoga da je bila pomalo predvidljiva sa svojim sretnim završecima opasnih talačkih kriza? Ili su razlozi drugačiji. Na nju možete gledati na dva načina. Kao na istraživanje još jedne grane institucije FBI-a (već kad imamo profilere, jel’te) koja ima toga za ponuditi (talačke situacije nisu baš takva rijetkost), a seriju možete gledati i kao na još jedan pokušaj pročišćavanja vlastite prošlosti. Vratimo se malo u prošlost. FBI s talačkim krizama (standoff situacijama) ima očajan prosjek i najveći zajebi koje su napravili (a što ih bogme još i danas, kao duhovi prate) napravili su baš u toj grani posla. Sve je započelo s opsadom Ruby Ridgea, gdje su FBI-evi snajperisti bez muke ubili Vicky Weaver (nenaoružanu, da naglasimo, dok je držala dijete u rukama) i vjerojatno bi to napravili s ostatkom obitelji da se nije umiješala lokalna policija i oduzela im pravo djelovanja. Slijedila je tužba i FBI je platio gadan ceh. Nešto kasnije, još veći zajeb napravili su u novoj standoff situaciji, u Wacu, gdje je cijela družba Davida Koresha poubijana i spaljena. Nije pomogao ni promotivni film koji je napravljen jer što bi rekao Fox Mulder, istina je negdje vani, i nije trebalo dugo da se doznaju razmjeri cijelog tog zajeba. FBI se nikad nije oporavio od tog udarca i Ameri imaju slonovsko pamćenje što se toga tiče. Serija koja govori o agentima FBI-a koji uspješno razrješavaju talačke krize s mozgom (i metkom) jednostavno djeluje kao pričanje bajke, iako je junak Matt takav agent da bi ga Hoover odmah zaposlio. Pametan, inteligentan, sklon razmišljanju. Nažalost, to vam je sve uzalud trud, svirači, kad imate takve gafove u prošlosti. Iako, dajemo joj na čast što je, eto, uzela nešto drugo za svoje likove. Dalje od toga bilo bi nepotrebno uljepšavanje.

08. Aaron Hotchner (Thomas Gibson) – Criminal Minds

Psihološko profiliranje trinaesto je prase, što bi se reklo narodnim rječnikom, bilo koje organizacije koja se bavi promicanjem reda i zakona. Kad se profiliranje pojavilo, bilo je ismijano i dočekano s prijezirom, ali zahvaljujući tome što su se pojavila… malo drugačija ubojstva, u kojima se ponavljao obrazac bizarnosti, profiliranje je postalo glavno oružje u borbi protiv serijskih ubojica koji haraju Amerikom. Svaki dan se pojavi po jedan novi (glavni ”uvjet” je da ponovi ubojstvo po obrascu prošlog) sa 70 stalno aktivnih. E, sad, filmovi su to počeli iskorištavati, pa pretjerivati i na kraju je profiliranje postalo besmisleno jer se koristi za sve i svašta. Televizija je imala malo manje aktera takvih serija te kad su krenuli Kriminalni umovi, bilo je to kao da pročišćavate otpad koji se s godinama nakupio. Serija je odlučila pokazati kako pravi profileri (ili Odjel za biheviorističko ponašanje) funkcionira, koristeći se stvarnim serijskim ubojicama kao obrascima za negativce u seriji. Iako znaju potegnuti pištolj, serija se više fokusirala na promatranje i zaključivanje kako serijske ubojice razmišljaju, a jedan od najboljih u poslu naš je junak Aaron. On je i jedini koji je preživio sve sezone do sada, ali ne bez posljedica jer kad radite s pomračenim umovima, kad-tad naletjet ćete na jedan. Aaron je izgubio ženu u tom sukobu, ali još uvijek vjeruje da može odijeliti privatno od poslovnog, po mogućnosti da mu sin ne doživi traume kad dozna čime se tata bavi. On je ujedno i slika onoga što FBI želi predstavljati: školovan, inteligentan, ugodan oku i uhu. Možda bi Hoover imao nešto protiv profilera, ali bi Aarona obožavao jer su to bili uvjeti koje je sam postavio kao uvjete za zapošljavanje.

07. Jason Gideon (Mandy Patinkin) – Criminal Minds

Biti dobar u onome što radiš i biti ekscentričan ide zajedno ko ruka i rukavica. Još kad ste bazirani na stvarnoj osobi, to je onda ostvarenje svih snova. Criminal Minds jedna je od onih serija koje imaju FBI-evih agenata na bacanje, ali nije svatko stvoren da se istakne, kao što je naš čovjek Jason, ali odmah vrijedi reći da Jason nije stvarna osoba, on je skup nekoliko stvarnih osoba koje su pokrenule program profiliranja unutar Biroa te je u seriji to nekoliko puta spomenuto. Na koji način? Gideon je lovio prvu garnituru serijskih ubojica koje su serijskim ubojicama donijele zloglasnost kakvu njihovi nasljednici nisu ponovili (Gacy, Bundy, Dalhmer) i provodio s njima sate i sate u razgovorima iz kojih su nastali temelji po kojima se danas prepoznaju serijski ubojice. Očekivano, privatni je život koma takvom liku, ali Gideon ima svoje mjesto za izolaciju i sve funkcionira savršeno dok ne dobije tamo posjetu, što mu malo prebrika žice i odustane od daljnjeg posla. Bio je prisutan dvije sezone, a njegove metode još su uvijek legendarne (kao što je izbacivanje ubojice iz takta time što mu pogorša mucanje jednostavnim zajebavanjem) te njegov duh nikako da napusti seriju. Posveta počecima jednog odjela koji danas, kako stvari, stoje ima pune ruke posla.

06. Walter Skinner (Mitch Pileggi) – The X-Files

Da je stari J. Edgar živ, poljubio bi Skinnera u čelo rosno jer kad vam šef postane popularan kao zaposlenici, to je znak ili za nečiji otkaz ili za globalno slavlje. Zamjenik direktora FBI-a, Walt Skinner, bio je agent u najburnije doba prošlosti te agencije, čisti veteran, hladan ko špricer i kamena lica na kojem bi mu pozavidjeli i kipovi na Uskršnjim otocima. I, što je najbolje, uopće nije trebao biti dio serije, ali kako svatko treba šefa, uključujući bijelu vranu Biroa znanu i kao Fox Mulder, tako je Skinner dobio svojih doslovce pet minuta u par epizoda. Samo što je onda pokupio takve simpatije javnosti (što je neobično u svakom slučaju – posao ko stvoren za x-files odjel) da mu je kreator Chris Carter odlučio povećati ulogu, što je bio potez godine. Najveći trik koji su uspjeli napraviti – nikad jasno naglasiti radi li on s našim parom junaka kao saveznik ili protiv njih, što je bila dilema ravna onoj tko je ubio Lauru Palmer. I dok je Mulder predstavljao novi FBI (onaj koji je tako prihvatljiv široj javnosti da mu je mjesto u podrumu), Walt je predstavljao stari, tvrd i beskompromisan FBI, koji je nastao pod Hooverovom paskom. Naravno, kako je Hoover oduvijek bio za zdravu promjenu (i inovacije), tako je i Skinner smanjio malo skepticizam (posebice kad mu Mulder pomogne oko privatnog problema), ali je i dalje pazio da vrli junak ne osramoti sebe u svojim nastojanjima nepoznatog, a i Biro usput. Šefovi su oduvijek bili dio garniture dugovječnih serija, ali malo je koji od njih imao nastup, karizmu i tako upečatljiv nastup kao Pileggi, radi čega je dobio pozivnicu i kad su se snimali filmovi. Nadamo se da se ista neće zagubiti u pošti kad budu radili i treći dio.

05. Jack Malone (Anthony LaPaglia) – Without A Trace

Walt Skinner bi možda dobio pusu u rosno čelo, ali bi Jack dobio otkaz iz FBI-a dok kažeš keks da ga Hoover još uvijek vodi. Nije Jack toliko loš, ali ima mana ko i svi drugi ljudi, što je greška koju si FBI-evi agenti ne bi smjeli dopuštati. Tako je bio sretno oženjen, pa se žena preselila. Otišao bi i Jack s njom da ona nije doznala kako ju je prevario sa suradnicom. Bye-bye, Jack, natrag na staro mjesto, gdje je morao upotrijebiti prljave igre da bi drugu suradnicu izbacio s mjesta kojeg je ona pravedno zavrijedila. Jack po svim mjerilima nije baš dobar tip, ali sve to ga čini običnim čovjek, što je lijepo za vidjeti. Što se tiče njegovog radnog mjesta, Jack je top dog u jedinici za nestale i otete, što je još jedna grana FBI-eva poslovanja jer (malo službenog pojašnjenja) kad otmičar preveze žrtvu preko granice (one američke, u unutrašnjosti), lokalna policija ne može mu ništa, ali može FBI. Oni su nešto kao profileri, samo što puno više vremena provode na terenu i rade policijske stvari: razgovaraju s ljudima. FBI, usprkos fijasku u standoff situacijama, ima poprilično dobar omjer u rješavanju otmica i nestanaka (čak i ako nisu sve javno eksponirane) te nije nikakvo čudo što je serija temeljena na tom odjelu (hej, već kad su svi ostali u igri, što ne bi bili i oni) no nije se baš previše proslavila (usprkos podužem stažu) zbog lošeg odabira glumačkog casta koji nije svakoga impresionirao. LaPaglia je tako uspio izvući svojim nastupom par sporednih (prikriti njihove manjkavosti), a njegov Jack svojim (ne)savršenostima doći na listu prepoznatljivih agenata koji su vladali TV-ekranima.

04. Seeley Booth (David Boreanaz) – Bones

Pa, netko treba predstavljati i onaj idealizirani prikaz agenta FBI-a, sliku kakvu bi Biro očajnički želio stvoriti o sebi u javnosti. Seeley je tako došao na listu jer je savršen. Vjerujte mi na riječ. On je bivši vojnik, snajperist, koji je služio svojoj zemlji bez ijednog postavljenog pitanja pa je prešao raditi u Biro, gdje ima besprijekoran staž, pa je postao veza s antropološkim uredom (što je, već kad sam tu, čista fikcija, takva što ne postoji u stvarnosti jer FBI ima svoje laboratorije za takve stvari), a privatno je tip koji je požrtvovan samohrani otac. Ne, žena mu nije poginula ili nešto tako tragično, on ju je kao ispravan tip pošteno zaprosio, ali ga je ona odbila, radni kolega u kojeg se svi mogu pouzdati i tip od povjerenja. A ujedno je i tip koji predstavlja običan puk. Aha, sad ste ostali zatečeni, siguran sam. Nakon svih onih hvalospjeva o njemu (od kojih vam može doći mučnina, vjerujem) red da je kažemo i zašto je Seeley tako dopadljiv tip. On je nešto kao manje pametan dio istražiteljskog tima pošto je okružen ljudima s jednim (možda i dva) doktorata i vrlo je vjerojatno da će dok oni proučavaju kako radi brava na zaključavanje istu jednostavno razvaliti. I duhovit je, kao i svi priprosti ljudi, a ima i potrebnu količinu samopouzdanja čak i ako nije siguran da radi dobru stvar. Dobro je što serija ima potreban humoristični odmak jer sve je to moglo otići u puno gorem smjeru te nije čudo što traje već osam sezona. A Seeley će, vjerujem, još neko vrijeme držati FBI-evu zastavu ponosno visoko.

03. Don Epps (Rob Morrow) – Numb3rs

Ako je Seeley idealizirani prikaz FBI-eva agenta, onda je Donald ‘Don’ Epps realan. Zašto? Zato što je Don tip koji se svaki dan pita koliko uopće dopridonosi sigurnosti društva, njegova je vjera u FBI iks puta poljuljana, njegove metode u par navrata znaju biti uznemirujuće, nije baš prilagođen društvu (zbog čega mu pate ljubavne veze), traži utjehu u vjeri, a dogodi se i da zezne stvari na poslu radi čega se dogode tragične posljedice. No, Don ima tajno oružje u borbi protiv kriminala, svojeg mlađeg brata. Charlie Epps matematičarski je genij koji će vam reći koliko je dva plus dva, a ujedno i predvidjeti kriminalne radnje koristeći bezbrojne matematičke obrasce za izračunavanje, preračunavanje i sve ostalo što uključuje brojke. Dva brata i nisu bili tako bliski sve do zajedničkog rada, a jednom kad su počeli raditi zajedno, stvari, osobne i poslovne, nekako pronađu način da se razriješe, što je kul za vidjeti. Također, ova je uloga vratila Morrowa na male ekrane i sve što se tu može reći: čovjeku je uloga legla kao budali šamar. Nakon Života na sjeveru, naš čovjek Rob nabacio je koju godinu iskustva, dobio malo na karizmi i ulogu vođe tima odradio je na zavidnoj razini. E, sad, kako je FBI s godinama dobio malo na mudrosti i priznao nekoliko vlastitih pogrešaka, Don je preslika novog, aktivnijeg, ali i realnijeg Biroa te bi u nekoj alternativnoj stvarnosti bio na posteru za regrutaciju, uz brata Charlieja jer se moderni FBI ne srami inovativnih metoda. Jesam rekao da je serija razvalila i zato što su iza nje stajali Ridley i Tony Scott kao producenti? Nisam? Eto, da znate i to. Braća su producirala priču o braći, uspjeh se morao dogoditi.

02. Dale Cooper (Kyle MacLachlan) – Twin Peaks

Nakon dugog premišljanja, naš čovjek Dale dobio je drugo mjesto, ali samo zato što je David Duchovny i u Twin Peaksu igrao agenta FBI-a. Onog koji se voli oblačiti u ženske haljine. Dennis/Denise. Nakon što odigrate dva pomaknuta FBI-eva agenta, jednostavno vam je suđeno da budete prvi. Ali, nećemo zaboraviti ni Dalea jer je Dale prvi FBI-ev agent koji je jednoglasno pokupio naklonost javnosti (što je Birou uvijek drago vidjeti), a sama je serija preokrenula koncept TV-serija. Za one koji su nekako uspjeli prespavati sve to: gradić Twin Peaks doživjet će gadno buđenje kad se pronađe mrtvo tijelo Laure Palmer, lokalne ljepotice, čiji je život imao nekoliko skrivenih trenutaka. FBI-ev agent Dale Cooper dolazi istražiti što se skriva iza cijele priče. Ono što niste znali jeste da je MacLachlan ulogu dobio u znak isprike od Davida Lyncha zbog nekoliko drugih projekata koje su trebali snimiti (a nisu) i ono što mu je rekao bilo je da će biti najnormalniji lik u seriji. E, sad, koliko je to istina, vi procijenite. Dale je odmah postao lik broj jedan po popularniosti kad je groznica Twin Peaksa krenula, a uz pitanje tko je ubio dotičnu Lauru, drugo je bilo hoćemo li ikada vidjeti misterioznu tajnicu kojoj Dale sve diktira na svoj mali diktafon. Poznat po uživanju svega lokalnog (posebice jela) i metodičnom pristupu kakvog se ne bi posramio ni Columbo, Dale je također bio i magnet za žene, ako vam to nešto znači. Hoover bi možda na to imao i mali prigovor, ali bi bio ponosan na svojeg dečka što nikad nije postao neprofesionalan te ugrozio istragu. Serija je možda doživjela pad kvalitete (točno onda kad je odgovoreno tko je ubio Lauru), ali Dale će vječno biti u sjećanju svih gledatelja koji su pobožno pratili zapetljane odnose malog planinskog gradića.

01. Fox Mulder (David Duchovny) – The X-Files

The man himself. Sad, može Duchovny piti, pušiti i ševiti sve živo oko sebe, ali čovjek se nikad neće riješiti sjene koju baca Fox Mulder, jedinstveni agent FBI-a, koji bi, da je riječ o pravom agentu, dobio otkaz prije nego bi stigao reći Dana Scully. Nakon Twin Peaksa, novi urnebes na televiziji izazvao je drugi agent Biroa, ovaj put manje uglađen, a nešto više paranoičan te u neprestanoj borbi da dokaže kako se oko nas skrivaju razne urote. Kada su Dosjei X krenuli nitko joj nije predviđao dugi život, usprkos intrigantnoj temi, no očito su svi uspjeli podcijeniti glad javnosti za razotkrivanjem misterija te je Mulder tako postao glasnogovornikom ama baš svih nas koji oduvijek govorimo kako je istina negdje vani. A da mu je bilo lagano, nije. Prvo je ostao bez sestre, što je postalo okidačem za njegovu križarsku potragu za istinom, pa je dobio partnericu koja je imala samo jedan zadatak: da ga osramoti i raskrinka kao nepodobnog (svi znamo kako je to ispalo), nadzirao ga je šef koji mu nije bio previše sklon (ili možda jest), a stalno su ga okruživali mutni likovi kojima nije mogao vjerovati (ili možda jest) te je potraga za istinom bila, u najmanju ruku, zanimljiva. Mulder je preživio sve i svašta, to mu priznajemo, pa čak i ako je u jednom trenutku odustao od serije, nekako joj se vratio, nakon čega je s malih ekrana prešao i na velike ekrane. Uz sve te misterije i bizarne slučajeve koji su ga okruživali, imao je jednu taktičnu prednost nad konkurencijom: besprijekorni smisao za crni humor (biti zgodan u FBI-u postao je uvjet za zapošljavanje te su ostali tu pokraj njega), koji je itekako znao biti zabavan. Iako se matična televizijska kuća Fox prema drugom filmu ponijela maćehinski, svejedno je okrenuo nekoliko desetaka milijuna dolara zarade, što je više nego dovoljno da agent Mulder uhvati agenticu Scully pod ruku i da krenu pripremati treći dio svojih pustolovina. Meni, kao jednom najzagriženijem fanu koji postoji, to je vijest koja uvijek dobro zvuči.

2 komentara za “Agenti FBI-a

Leave a Reply

Your email address will not be published.