13 stvari koje možda niste znali o seriji ‘House of Cards’

Piše: Sven Mikulec

Netflixova politička drama House of Cards, predvođena maestralnim Kevinom Spaceyjem i Robin Wright, u proteklih je godinu i pol zaludila svijet. Mračni, beskompromisni prikaz prljavih političkih ambicija i makinacija koje vode do njihovih ostvarenja pravo je osvježenje i s nestrpljenjem očekujemo treću sezonu. Kako još ima zbilja dosta vremena do veljače  iduće godine, sastavili smo popis informacija koje vam možda nisu bile poznate, a mogle bi vas natjerati da još više zavolite ovo očaravajuće dijete Beaua Willimona.

13.

6

Netflixov House of Cards ustvari je adaptacija britanske BBC-jeve istoimene serije s početka devedesetih, inače temeljene na romanu britanskog političara Michaela Dobbsa. Štoviše, riječi Franka Underwooda „Now you might very well think that, but of course, I couldn’t possibly comment“ direktno su, u obliku posvete, preuzete iz originalne serije.

12.

7

Iako je većinu epizoda režirao James Foley (9), svoj su veliki doprinos dali i istaknuti filmski djelatnici David Fincher (2), Joel Schumacher (2), Jodie Foster (1), ali i jedna od glavnih glumica, Robin Wright (1).

11.

Richard IIIBrooklyn Academy of Music - Harvey Theater

Prije no što je uskočio u nemilosrdne cipele Franka Underwooda, Kevin Spacey je tri godine glumio podjednako bolesno ambicioznog Richarda III.

10.

9

Za svoj rad na seriji David Fincher nagrađen je Emmyjem, što je prvo Netflixovo priznanje na ovoj prestižnoj dodjeli televizijskih nagrada.

9.

10

Ono što je Davida Finchera privuklo seriji jest Netflix – Fincheru se iznimno dopala ideja da radi na projektu bez ikakvoga nadzora ili ograničenja kojima su sklone veće televizijske mreže.

8.

13

Kad je Fincher konačno okupio sve glumce na hrpu u istu prostoriju, navodno ih je ozbiljno pogledao i rekao: „svaka osoba ovdje predstavlja naš prvi izbor, tako da nemojte sjebati. Ako sjebete, nikad vam neću oprostiti.“

7.

12

Serija se može pohvaliti i jednim osvojenim Zlatnim globusom – na dodjeli ove godine trijumfirala je Robin Wright za svoju interpretaciju Claire, lukave i beskompromisne supruge predsjedničkog aspiranta Franka Underwooda.

6.

14

Direktor fotografije tijekom čitave druge sezone bio je naš Igor Martinović, koji se 1993. godine preselio u New York i ostao raditi u Americi.

5.

4

Glumci Michael Gill i Jayne Atkinson, koji u seriji utjelovljuju predsjednika Walkera i državnu tajnicu Durant, u stvarnom su životu muž i žena.

4.

16

Na snimanju fotografija u promocijske svrhe, Kevin Spacey morao je držati zapaljenu američku zastavu, pri čemu si je opekao ruku. Zbog toga je u seriju ubačena scena u kojoj Underwood skuri ruku na kipućoj kavi, kako bi mogao nastaviti nositi zavoje i ispred kamere.

3.

5

Simpatični (ali očito i opasni) Peachoid, ogromni spomenik u obliku, ajmo reći, breskve, stvarno ponosno stoji u Gaffneyju u Južnoj Karolini.

2.

2

Rečenica „You know what I love about people? They stack so well“ ustvari je osobni citat Davida Finchera, koji je navodno izrekao kao odgovor producentu na svom prvom filmu nakon što mu je ovaj prigovorio da se loše ponaša prema glumcima.

1.

21

House of Cards prilično je popularna serija među svjetskom političkom elitom. Osim što je navodno obožavana u Kini, pogotovo među pripadnicima Komunističke partije, najveću marketinšku uslugu učinio joj je američki predsjednik Obama, objavivši tweet pred početak druge sezone.

3 komentara za “13 stvari koje možda niste znali o seriji ‘House of Cards’

  • Odlična serija u prvoj sezoni, vrlo dobra u drugoj :)

  • Deckard says:

    Sad nastavak (sezona 2) – 13 fakti o Fincheru i House of Card 😀 (nisam ni znao da je toliko angažiran u seriji – pokrivam se skromno po glavi)

  • Sven Mikulec says:

    Nisam ni ja, da budem iskren. Ova je lista bila više za mene nego za čitateljski puk. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.