13 stvari koje možda niste znali o ‘Breaking Badu’

Piše: Tena Strahinec

Američka kriminalistička dramska serija Breaking Bad uvukla se u naše laptope od 2008. do 2013. godine i ponosno drži titulu jedne od najgledanijih serija ikad. Uz deset Primetime Emmyja, osam Satellitea, dva Golden Globea i jedan People’s Choice, ući će u Guinessovu knjigu rekorda 2014. kao serija s najvišom ocjenom svih vremena. BB je uvelike pomogao imidžu Bryana Cranstona jer je ono što bi inače bilo automatska asocijacija na Malcolmova starog – sad pomisao na Waltera Whitea u bijelim gaćama. Donosimo vam 13 stvari o seriji koje možda niste znali.


13.

9

Zbog velikog uspjeha serije i stvarni su dileri počeli dodavati plavu boju u kristalni meth da istaknu i označe svoje proizvode.

12.

gif

Scenaristi su htjeli ubiti Jesseja Pinkmana u devetoj epizodi. Navodno epizoda nije bila napisana zbog štrajka scenarista, no kreatoru se serije, Vinceu Gilliganu, toliko svidjela gluma Aarona Paula, kao i kemija između njega i Bryana Cranstona, da ga je odlučio zadržati. Cranston bi Paula s vremena na vrijeme zagrlio i govorio mu stvari zbog kojih je Paul bio uvjeren da mu prijeti otkaz: „Neću ništa reći, ali mi je veliko zadovoljstvo što smo radili zajedno. Ovih godinu i pol bilo je nevjerojatno. Pred tobom su veliki poslovni uspjesi.“

11.

6

Nakon zadnjeg dana snimanja ekipa BB-a odlučila je malo proslaviti prepuštanjem laganom noćnom životu. Večer je završila tako da je Cranstonove prste krasila novopečena Breaking Bad tetovaža s unutarnje strane njegovih prstiju, na veliko zadovoljstvo njegove žene.

10.

10

Glumac RJ Mitte koji je glumio Whiteovog sina Walta Jr. ima cerebralnu paralizu i u stvarnom životu, samo malo blaži oblik. Za potrebe snimanja morao je naučiti hodati na štakama. Mitte je poznat po brojnim sličnim ulogama te se na taj način zalaže za realistično prikazivanje ljudi s invaliditetom.

9.

aaaaa

Koordinate na Waltovom loto listiću, tj. koordinate mjesta na kojem je bilo zakopano 80 milijuna dolara, ustvari su koordinate studija u Albuquerqueu gdje su snimali BB (N 34, 59′, 20″, W 106, 36′, 52).

8.

2

Breaking Bad je uvelike obogatio turističku ponudu New Mexica. Napunili su police dućana krafnama i slatkišima s plavim methom, lokalnim tamnim pivom’Heisenberg’, Pez bombonima s likovima iz BB, a moguće je rezervirati mjesto i na BB turi na Segwayu.

7.

GrabberRaster 0090.JPG

Za vrijeme snimanja scene u kojoj Jane (Krysten Ritter) umire Cranston je, da bi se čim snažnije stopio sa svojim likom, umjesto nje zamislio svoju kćer. Zbog toga nije mogao doći k sebi još 15min nakon završetka snimanja koje je proveo plačući. Jane je umrla zbog predoziranja i gušenja u vlastitoj povraćotini za koju je kasnije u svom eseju o doživljajima sa seta otkrila da je smjesa zobene kaše i lijeka Mylante, koji se koristi za liječenje problema sa želucem.

6.

Scenaristima je bilo dozvoljeno ubacivati riječ fuck samo jednom u sezoni pa je tako Gilligan dao sve od sebe da, kad se ona izgovori, bude čim efektivnija.

5.

13

Uloga Waltera Whitea bila je ponuđena Johnu Cusacku i Matthewu Brodericku, no, srećom, obojica su je odbila. Što se Cranstona tiče, postojale su neke sumnje zbog njegovih prijašnjih uloga u komedijama, ali ipak je sreća prevagnula na njegovu stranu.

4.

7

Sjećate se tijela u kadi napunjenoj fluorovodičnom kiselinom? Mythbustersi su izveli pokus sa svinjskim tijelom i dokazali da taj postupak nije moguć. Iako je kiselina jako opasna i potencijalno smrtonosna, nije moguće u potpunosti uništiti tijelo. Kombinacija fluorovodične i sumporaste kiseline uništava sve osim kosti, dok ona s njihovim „posebnim umakom“ (hidrogen-peroksidom i sumporastom kiselinom) uništava cijelo tijelo. Uz ovaj pokus, isprobali su i Waltovo bacanje 50g živinog fulminata koji je razbio stakla u sceni s Tucom, što se inače ne bi moglo izvesti s tom količinom.

3.

14

Ako slijedite neki od postupaka izrade kristal metha u BB-u, nemojte se nadati velikoj količini plavih slatkiša koje ćete raspačavati po kvartu jer su BB-ovci u suradnji s DEA (The Drug Enforcement Administration) pazili na to kako ne bi svatko mogao poloviti proces izrade. Cranston je u intervjuu na The Howard Stern Showu otkrio da su ga DEA-ovci naučili procesu ‘kuhanja’, ali se nije ispraksirao: „Jako je teško skuhati meth. Ima toliko komponenti da se osoba u svakom trenutku može dići u zrak tako da treba biti jako oprezan i pratiti upute. Većina kuhara se dovede u problem pa im fali ruka ili imaju opekotine.“ Na Sterneovu tvrdnju da ne vjeruje da ništa nije skuhao, rekao je u šali: „Pa, napravio sam jedne bez, a druge s orasima. Bio sam poprilično dobar kuhar.“

2.

aaaa

Kad je Skyler (glumica Anna Gunn) u seriji bila trudna, snimali su tijelo glumice Betsy Brandt (Marie) koja je tada uistinu bila trudna.

1.

15

Ako vam je slučajno promaknulo, Anthony Hopkins jednom je prilikom izjavio da je Cranston, zajedno s ostatkom ekipe, najbolji glumac kojeg je gledao i da je pogledao sve sezone u dva tjedna. To je sve lijepo upakirao u pismo nevjerojatnih komplimenata koje je stiglo na Cranstonovu adresu.


Nakon goleme gledanosti, nagrada i pohvala, mreže poput Showtimea, HBO-a, FX-a i TNT-a koje su odbile prikazivati BB-a na svojim programima u proteklih su pet godina vjerojatno počupale svu kosu. Želimo im više sreće u budućim odabirima.

5 komentara za “13 stvari koje možda niste znali o ‘Breaking Badu’

 • neutral omen says:

  Još nisam pogledao do kraja zadnju sezonu, jer jednostavno nemogu se suočiti sa činjenicom da je serija gotova.

  Odlična serija.

 • jasamnajbolji says:

  Najbolja serija ikada.
  Sve što ste nabrojali sam znao.
  Opet, najbolja serija ikada.

 • thora says:

  bilo je još stotinjak stvari, al se teško bilo odlučit koje izabrat =) bb <3

 • Mala Plawa says:

  Pa onak, serija je onak bezweze, al totalno, onak moj dečko ima paraaa

 • dinamitna says:

  Serija je postala naporna u jednom trenutku … ali svejedno gledljiva… jedna od boljih ikad! @ mala plava … što ti vrijedi to što ima para kad ima maloga

Leave a Reply

Your email address will not be published.