13 šokantnih smrti u ‘Igri prijestolja’

Piše: Jure Maleš

Igra prijestolja nije samo sapuničasta popcorn zabava za sva osjetila, kako mnogi vole govoriti. Ova nas je serija mnogočemu podučila, a najvrjednija lekcija koju smo imali prilike upiti ona je o životu – kad vam se nešto baš sviđa, život nekako pronađe načina da tome iskopa oči na dubrovačkim zidinama. Pred nama je popis iznenađujućih smrti u Igri prijestolja, mnoge od kojih su nas šokirale, potresle ili u najmanju ruku zgadile večeru.

8

13. Mormont: Oh Captain, My Captain

gif

Gospodar treba uvijek biti oprezan ako su njegovi podanici nezadovoljni. Ako te podanike sačinjavaju silovatelji, konjokradice i secikese, onda se zaista treba zabrinuti.

12. Kralj Robert: Putevima Nikole Zrinskog

9

Loše vino i prokleti vepar kombinacija su koja je rasplamsala rat pet kraljeva i indirektno uzrokovala većinu smrti na ovom popisu.

11. Rodrick Cassel: Puštanje Massima na repeatu brže bi ga ubilo

10

Šteta dobrog čovjeka i šteta što ga je naizgled tupim mačem neuspješno smaknuo papak.

10. Beric Dondarrion: Duplo ili ništa!

12

Već smo se navikli da ljudi u Igri prijestolja umiru. Nismo se naviknuli da se oni koji umru vrate među žive par trenutaka kasnije. Beric je umro više puta, ali nas je njegovo uskrsnuće nakon bitke s Houndom iznenadilo.

9. Tywin: Tamo gdje i kraljevi idu pješke

7

Postojala je glasina da je Tywin Lannister toliko bogat da sere zlato. Tyrion je išao provjeriti tu teoriju i smaknuo oca dok je bio na zahodu. Tako i treba licemjeru koji sinu brani prostitutke, a istovremeno ih sam šilji.

8. Viserys: Zlatna kruna za zlatnog kralja

13

Balavi kralj bez krune, prijestolja, vojske ili ikakve moći ušao je u sveti grad Dothrakija i vrijeđao njihovu kulturu i vjeru. Što je očekivao, da će mu se pokloniti? Je li stvarno očekivao da će mu se pokloniti?

7. Khal Drogo: Penicilin je za pičke

aaa

Neporaženi Dothraki vojskovođa šokantno umire zbog ugnojene rane.

6. Ygritte: Valentinovo spiljskog čovjeka

2

Teška borba na Zidu morala je imati svoje žrtve. Uz smrti Grena i Pypa, Snowova ljubav Ygritte nas je najviše pogodila. Kao što je rekla, jedno od njih dvoje mora umrijeti.

5. Renly Baratheon: Ubod s leđa kakvom se nije nadao

11111

Njegov atentat je jedna od rijetkih scena u seriji gdje magija ima aktivnu ulogu u priči. Njegova smrt nam je pokazala što je Stannis spreman učiniti da bi postao kralj.

4. Oberyn Martell: Ljepota je u očima promatrača

14

Gledatelji nikako da nauče: ako vam se neki lik previše svidi, sigurno će stradati. Oberyn Martell nam je pružio odličan dvoboj, vodio je i bio nadomak pobjede. Nažalost, učinio je dvije velike pogreške. Kao pravi Bond negativac, morao je brbljati prije zadnjeg udarca i nije poslušao Tyrionov savjet da stavi kacigu.

3. Purple Wedding: Prošla baba s kolačima

aaaaaaaa

Jedna od rijetkih scena smrti koja pruža osjećaj ugode. Neki bi rekli da se predugo čekalo, ali se svi slažu da je razmaženi Joffrey zaslužio što ga je išlo. Cijela epizoda vjenčanja služila je kao podsjetnik za njegovu bahatost i okrutnost, dok su nam tek naredne epizode otkrile krivce i urotu za njegovu smrt. Obitelj Tyrell se riješila nesposobnog vladara i osigurala još veću moć na dvoru.

2. Smaknuće Neda Starka: Ili kako Sean Bean to zove, običan dan na poslu

15

Prvi protagonist koji je smaknut u seriji koja se kasnije proslavila ovakvim šokovima. Internet je bio preplavljen snimkama reakcija na smrt. Pisac i autori serije su nam tim činom dali do znanja da nije dovoljno biti „glavni lik serije“ da bi se preživjelo. Igra prijestolja ima pobjednike i gubitnike, a gubitnici su naivčine koje ne znaju igrati prljavo. Čast i poštenje nisu uvijek dobra stvar.

1. Red Wedding: HBO-ov krvavi sabor križevački

6

Ubojstvo mladog vuka, Robba Starka, njegove majke Catelyn i supruge Talise koja je nosila kraljevog nerođenog sina. Scena je izazvala šok, suze i val negodovanja kod obožavatelja. Urotnici i ubojice Walder Frey i Roose Bolton tom su prijevarom osigurali vlast na Sjeveru, osvetu za Robbovu uvredu dogovora braka i kontrolu nad riječnim krajevima.

Prijašnji tekstovi u Tjednu Igre prijestolja na FAK-u:

13 stvari o seriji Igra prijestolja koje možda niste znali

Za mene je gotova Igra prijestolja

13 najboljih dvoboja u Igri prijestolja

Esmé Bianco: Martinov svijet jednako je okrutan kao i ovaj u kojem živimo

Leon Profesionalac: Što je zajedničko Igri prijestoljaKući od karata?

13 najboljih romantičnih scena u Igri prijestolja

‘Ugovorom mi je zabranjeno pričati o zmajevima’

Sekspozicija, ili igre za odrasle u Igri prijestolja

Igra prijestolja: (Ne)uspješan otklon od knjiškog predloška


Sve dosadašnje sezone mogu se pogledati putem usluga videa na zahtjev na HBO On Demand i HBO GO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.