13 najboljih glasova

Piše: Danijel Špelić

Gluma je jedno, svatko može glumiti, čak i ako je loš u tome. Ako zna napraviti kružni udarac lijevom nogom preko desne glave srednjeg negativca, onda ni ne mora glumiti jer je i to jednostavno awesome. S druge strane, gluma tijelom ili licem nije uvijek ono što se traži. Ponekad uloga zahtijeva da napravite osobnost samo svojim glasom. To nije problem u crtanim filmovima, dapače – što više boje, to bolje – ali u igranoj normi to je već malo jači posao. To što netko ima lice, stas i pokrete kao Andrej Barišnjikov ne znači apsolutno ništa ako mu glas nema ono nešto. Kako je ovih dana novi weird projekt Spikea Jonzea (Her) pokupio pažnju zbog činjenice da je Scarlet Johansson zamalo povukla nominaciju za Oscara samo zbog awesome glasa, tako mi je na pamet došla mala ideja o tome da vidim (posložim) par imena koja su u prošlosti napravili isto što i ona, tj. ostvarili odličnu (kultnu, čak) ulogu, a da se nisu pojavili stasom na ekranu. Minus nominacija, naravno.

13

13. Majel Barrett (Star Trek)

Početno ime, lagano za zagrijavanje. Za sve Trek fanove, koji znaju razliku između fotonskog torpeda i svjetlosnog mača (nadajmo se da J.J. Abrams to neće izmiješati sad kad radi i Star Wars film), to ime uvijek izvuče blagi osmjeh na lice. Jer Majel je sastavni dio Treka koliko i Enterprise; ona je glas njegova operativnog sustava. Još od vremena kad se Kirk tamo mlatio s gumenim Gornom. Doduše, Majel je odigrala i nekoliko uloga u franšizi (da, uloga, kao množina), prvo u originalnoj seriji kao Christine Chapel, a onda i Lwxana Troi, osebujna mama savjetnice Deanne Troi. No usprkos zanimljivoj karijeri kao glumice, čak ni jedan J.J. nije mogao odolijeti da u rebootu ne ubaci njezinu poznatu intonaciju, čime je, uz Leonarda Nimoya, postala drugi član stare garde koja se tamo pojavila, iako samo glasom. I taj je „nastup“ odradila posthumno jer je, na žaljenje svih onih pravih Trekija, umrla 2008 godine.

12

12. Kiefer Sutherland (Phone Booth)

I tako, šetate ulicom, berete svoju brigu, razmišljate o ljubavnici koju morate nazvati iz telefonske govornice jer vam žena provjerava mobitel kad, posve slučajno, podignete slušalicu u istoj toj govornici i dobijete infarkt. Jer nazvao je tip koji vas drži na nišanu, citiram, jake puške s teleskopskim nišanom, i sve što trebate napraviti jest priznati ženi da se igrate skrivanja kobase s drugom ženom. A tko je bolji od uloge kul ubojice od Kiefera Jack Bauer Sutherlanda. Zanimljivost je da Kiefer uopće nije bio izbor za ulogu. Kad su dečki dovršili ubacivanje glasa drugog glumca, skužili su jezivu istinu; tip je zvučao očajno. I dok su producenti bili u panici što sad, redatelj Joel Schumacher jednostavno je nazvao dobrog frenda i kućnog glumca Kiefera i ponudio mu gažu. I ovaj je to slistio za par dana, zbog čega su čak izmijenili kraj te dopustili gledateljima da vide misterioznog snajperista na par sekundi. A kao glas, Kiefer je ispao odlična kombinacija nestabilnog luđaka i jednog profinjenog kul tipa kojeg ne možemo mrziti, dapače, čak su neki i navijali da smjesti metak u lijepu glavu Colina Farrella. Ah, želje.

11

11. Ted Levine (Joy Ride)

Ted već ima upisanog jednog manijaka u radnu knjižicu, legendarnog Buffalo Billa iz još kultnijeg Kad jaganjci utihnu. Izabrati njega da glumi manijaka – tu ne možete promašiti. Osim ako ne napravite zanimljiv potez i ne date mu da glumi manijaka stasom, već samo glasom. Iako sâm film vuče debelu inspiraciju iz Spielbergova klasika Duel, mlađahna ekipa sastavljena od Paula Walkera, Stevea Zahna i  dvojnice Helen Hunt, Leelee Sobieski dobro se zabavila smještanjem patke vozaču kamiona koji se odaziva na ime Rusty Nail. A kad Rusty krene zahebavati njih (prateći to glasom preko CB radija), stvari postaju ozbiljne. Srećom, glas Teda Levinea podiže jezu na još jednu razinu, lik je to odigrao kako treba, a da je uživao čujete i po samom glasu. Kad trebaš nekog da ti glumi manijaka, onda uzmi onog koji mu je najbliži. Tako se postižu rezultati.

RETURN OF THE JEDI

10. James Earl Jones (Star Wars)

Über negativac mora imati über dobar glas, ne. Kako to kaže stari Hitch, film je dobar onoliko koliko je dobar negativac. Teško da ima jačih od Dartha Vadera. Doduše, nova trilogija malo je ublažila njegovu oštrinu, ali u originalnoj trilogiji, svijet (cijeli svemir) drhtao je pred njegovom pojavom. No pojava je bila jedno (David Prowse), a glas drugo. Onaj dubok bariton od kojeg se svi smrzavaju na mjestu pružio je glumac koji je, kako ga interno opisuju, kao rođen da radi sinkronizaciju, tj. naraciju off screen. Maska, crni plašt i dubok glas obilježili su Star Wars franšizu samo tako, pri čemu je najviše popušio Prowse, koji je i ono malo stvarnog vremena na ekranu (bez maske) izgubio kad su ubacili Haydena Christiansena. I, dodatna trivijalnost, on i Earl Jones nikad se nisu upoznali. Kombinacija njih dvojice stvorila je über jakog lika, čovjek bi očekivao da će barem podijeliti jedno hladno dok pričaju anegdote sa seta.

9

09. Mercedes McCambridge (The Exorcist)

Prvo pitanje koje vam iskače u glavi: Tko je, kvragu, Mercedes McCambridge? Nikad čuli? Nisam ni ja. Ona je simpa glumica koja ima popriličan staž u svojoj radnoj knjižici. Ništa posebno, iskreno, ali i dosta toga lijepog. Najpoznatija uloga: glas demona Pazuzua u, kako vele ljudi, najstrašnijem filmu ikad snimljenom. Zamislite moj šok kad sam shvatio da je taj glas odradila – žena. Nije da podcjenjujem, žene su jako dobre u takvim stvarima, ali oduvijek sam mislio da je to odradio muškarac. Mercedes je išla tako daleko da je inzistirala da je zavežu za krevet i ljuljaju je kao i mladu Lindu Blair kako bi se situacija poklopila (nije samo sjedila za mikrofonom i zavijala), što je trud koji se zna prepoznati. I dan danas taj glas je nešto spooky. Nažalost, kako sama glumica kaže u jednom razgovoru, ona i Linda Blair nikad se nisu službeno upoznale te su i one mogle podijeliti neke životne priče (hladno ćemo ostaviti za muškarce) jerbo su, jedna stasom, druga glasom, stvorile jako – zanimljiv lik? Ili najstrašniji koji postoji.

8

08. Bruce Willis (Look Who’s Talking)

Što može pomoći komediji koja u sebi nema apsolutno ništa što bi privuklo publiku? Ni specijalnih efekata, ni jakih glumaca (OK, OK, Travolta je još bio ime, ali slabo), ni nekih posebnih stvari (divlja montaža u stilu Michaela Baya). Rješenje je jednostavno. Neka beba govori. Ne govori govori, već da ima onako, zanimljive opservacije o svijetu koji ju okružuje. Ideja, možemo priznati, jest simpatična. Još je bolje kad to toj bebi glas daje John McClane. OK, Willis je onda bio više u fazonu Davida Addisona, ali svejedno je beba zvučala kul, smiješno i nevjerojatno zabavno. Nekoga čudi što je takva premisa postala hit komedija? Ne, ne baš.

7

07. Kevin Spacey (Moon)

Ista stvar, drugi film. Što napraviti da film bude barem minimalno privlačan kad već nema nekakvih glomaznih specijalnih efekata, krvožednih izvanzemaljaca i patetične govore za ohrabrenje? Ubacite kompjuter koji govori i smjestite da mu glas daje Kevin Spacey. Iako je Moon i bez tog malog detalja školski primjer kako se radi kvalitetan, odličan i zanimljiv SF-film, Spaceyjeva intonacija (koja je mnoge podsjetila na mekoću njegove izvedbe iz filma Se7en) samo je dodatno nadogradila ionako odličnu atmosferu ovog malog filma.

6

 06. Val Kilmer (Knight Rider)

Knight Rider bio je pravednik u jako kul autu, a glumio ga je David The Hoff Hasselhoff. Taj auto, Pontiac, bio je posljednji krik tehnologije jer je u svojem upravljačkom sustavu imao integriranu A.I., umjetnu inteligenciju koja je bila nešto kao sidekick našem junaku. Prije nekoliko godina pokušao se napraviti reboot serije s novim mladim glumcem i novim, jako kul autom. Naravno, uz to je išla i nova verzija A.I.-a. Val Kilmer stvarno se nasnimao svega i svačega pa se moglo očekivati da odradi i jednu „glas ulogu“. Opušten i zabavan, Kilmer (koji nije ni kreditiran kao dio glumačkog ansambla) snašao se dobro, dajući sustavu malo vrckavosti i zabave. I, što je bizarno, ispao je i gotovo najbolji dio serije koja se ugasila nakon samo jedne sezone.

5

05. Paul Bettany (Iron Man)

Svaki junak treba svog sidekicka. To je nepisano pravilo stripova, serija i svega ostalog. Batman ima Robina (bez gej insinuacija, molim lijepo), a Tony Stark ima Just A Rather Very Intelligent System. Iliti, jednostavnije – Jarvisa. Zašto je Jarvis postao popularan? Jer je zabavan. On je ustvari jedina „osoba“ koja spušta Starku po principu „zaboli me za to što si mi šef.“ I, naravno, pomogla je ona besprijekorna engleska dikcija te zapaljivi engleski naglasak koji žene toliko vole. Zamislite i moje iznenađenje kad sam skužio da je glas „donirao“ Bettany, inače i sâm jak glumac, pa nije ni čudo što je stvar sa sidekickom upalila bolje nego da je pravi čovjek stajao uz Iron Mana.

4

04. Alan Rickman (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy)

Još jedan inglišman koji je odlučio pokazati da tijelo nije potrebno da biste ostavili nezaboravan dojam. Rickmana neki pamte kao Profesora Snapea, a neki, malo drukčije orijentirani gledatelji, kao Hansa Grubera, zlicu koja je preuzela Nakatomi toranj. Iako nikad nisam pokupio vibru i sveopće oduševljenje Vodičem, priznajem da je Rickman kao depresivan robot Marvin (al’ mislim stvarno depresivan) ostavio najbolji dojam. Stalno samosažalijenje, grintanje i depresivni, očiti zaključci ispali su zabavni na više razina, a ponajviše zato što je Rickman uspio glasom ocrtati karakter bolje nego neki to rade cijelim tijelom.

3

03. John Forsythe (The Charlie’s Angels)

Svi imaju šefa. Od Bonda pa do tri zgodne lutkice koji se odazivaju na ime Charliejevi Anđeli. To naravno nije ništa zanimljivo. Ono što je zanimljivo jest kad radite za čovjeka kojeg nikad ne vidite. Charlie je glas na zvučniku. Početak i kraj njegova postojanja. Da je bilo tko drugi u pitanju, to bi bilo zabavno, ali zaboravljivo. Budući da je u igri bio John Forsythe, stvari su zanimljivije nego se čini na prvi pogled. Vaše mame, bake, ujne i tetke bez problema će vam reći tko je on – Blake Carrington, zgodan bogataš iz sapunice poznate kao „Dinastija.“ Tako Forsythe ima dvije uloge koje su mu obilježile karijeru, onu stasom i onu glasom. Prvo je odradio gažu na stotinjak epizoda sada već kultne serije (koja je nešto između zabavnog treša i fora relikvije iz 70-ih), a onda se vratio kad se radila igrana verzija filma. Prvi je film zabavna papazjanija, drugi je loša papazjanija, ali pokazalo se da Forsythe još uvijek ima intonaciju Charliea u malom prstu. Čak je došlo jako blizu toga da ga i vidimo. Srećom pa nismo. Što je filmski svijet bez malo misterije.

2

02. Frank Oz (Star Wars/The Muppets)

Kako stvari stoje, Star Wars bili su pravi rasadnik dobrih glasovnih uloga. Naravno, krenemo li od očitog gega stoljeća, toga da je glavni, najbolji i najveći Jedi master visok pola metra i žilet, još je bolji geg napraviti ga verbalno izazovnim. Master Yoda ne samo da ima jako, jako, jako prepoznatljivu intonaciju, već ima naviku i govoriti obrnutim redoslijedom, miješati riječi kako se sjeti. Nije čudo što je gotovo odmah postao kultan lik. No Yoda je samo jedan iz dubokog repertoara glasova Franka Oza (inače cijenjena redatelja) jer je uspio napraviti čak dva kultna lika (zbog čega se i našao na ovoj listi) – Miss Piggy. Svi smo gledali Muppete i svi znamo sve. Iako je Ozu pomoglo to što su lutke imale nekog šarma, ipak je trebalo ostvariti dva posve različita lika koristeći se samo jednim oružjem – zabavnim glasom. Nije mala stvar.

1

01. Douglas Rain (2001: A Space Odyssey)

Već kad se spominje Oscar za Scarlettin glas, bila bi živa blesfemija ne spomenuti onog koji ga je trebao dobiti. Douglas Rain nije imao bogznakakvu karijeru, njegovi krediti broje tek 27 nastupa, i jedna od njih (odnosno dvije, ako ćemo točno) živjet će vječno. Iako na papiru stvar zvuči poprilično šuplje, brodski kompjuterski sustav pogubi se i počne rješavati ljudsku posadu po kratkom postupku, u rukama jednog filmskog mahera Stanleyja Kubricka i možda najutjecajnijem SF-filmu svih vremena. Njegova mirna intonacija je od HALa-9000 napravila gotovo živo biće (iako se vidi samo kroz prizmu crvene točkice), koje komunicira, osjeća i, nakraju, skoro pati. Rain je gažu odradio i u nastavku jednostavno nazvanom 2010 gdje je HAL, sada popravljen, i dalje predstavljao neku vrstu enigme, kao i nepredvidljivu komponentu za koju se nije znalo što će napraviti. Kad se uzme da je čovjek imao samo svoj glas kao alat za rad, to je jezivo veliko i uspješno ostvarenje.

8 komentara za “13 najboljih glasova

 • Gjuro says:

  Odlično, Danijele. Bio mi je baš gušt čitati. Ja bih još dodao Andyja “Golluma” Serkisa, ali to je stvar ukusa.

 • DS says:

  Super lista, Hal neizbježno prvi. :> Vrijedi uzeti u obzir neke ‘opskurnitete’. Nisam siguran koliko bi točno sto posto pasali u listu s obzirom na kriterije, ali npr. u često-zanemarenom Session 9 Jurian Hughes simulira personality disorder na audio vrpcama, o kojima dobar komad spooknessa filma ovisi, sve do kraja, kada za posljednju ličnost sasvim izvija glas i u pravilu usere gledatelja. Ima takvih bombončića uokolo filmova, mada mi trenutno ne pada ništa drugo na pamet. v.v

 • Danijel says:

  Gjuro – hvala. Razmišljao sam o Serkisu, ali sam odustao jer je ipak cijeli CGI lik, kojem su dodali ekspresije lica, pa je imao gotovo cijelu osobnost. S druge strane, Petar Sarsgaard je mogao doći na listu mirne duše zbog toga što je dao glas robotu u zanimljivom Robot & Frank.

  DS – istina, kriteriji su bili baš uloga, bilo da je samo glas ili malo… uz dodatke lutaka 😀 No, jako je fora vidjet da netko spominje Session 9, jako dobar film, podcjenjen do zla boga. Već kad smo to spomenuli, nadodat ću da je Jane Fonda napravila odličan posao s naracijom snimaka u trileru Klute. S dodatkom one efektne glazbe stvar ispada jezivije nego da je riječ o pravom hororu.

 • goodye says:

  Odlicna, lista, iako bih malo drugcije poredao, ali o ukusima se ne raspravlja.
  Takoder mislim da je Morgan Freeman zasluzio biti na listi, ako nista za naratora :)

 • DS says:

  Klute nisam gledao, pribiljeziti cu.

 • Dragonrage says:

  Iz nekog (nepoznatog) razloga do prije nekih 7-8 mjeseci nisam uopće prevjerio tko daje glas Jarvisu, ali sam cijelo vrijeme vjerovao da je to Jude Law (jer mi zvuči baš ko on), što mi se činilo fora s obzirom da su on i Downey Jr. zajedno i u Skerlocku Holmesu…a onda iznenađenje, to je Paul Bettany!

 • raso says:

  A gde je Brad Dourif kao Chucky!?

 • Danijel says:

  Dragonrage – vidiš, to bi bila ideja. Da je Law dao glas 😀 Iako, mislim da bi možda stvorilo i kontra učinak, iako baš i nema neke razlike između Holmesa i Starka, Downey je odigrao skoro pa isti lik.

  Raso – Chucky je ostao izvan liste strateškom odlukom. Nije trebao, znam, ali vjerojatno će jednog lijepog sunčanog dana završiti na nekoj drugoj listi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.