13 najboljih dvoboja u ‘Igri prijestolja’

Piše: Sven Mikulec

Nekima pašu brutalna smaknuća, drugi se pale na velike romanse, treće privlače seksi glumice i glumci, a mene u Igri prijestolja najviše zabavljaju dvoboji, kojih, na moju sreću, ni u Martinovim knjigama ni u HBO-ovoj adaptaciji stvarno ne manjka. Za potrebe Tjedna Igre prijestolja na FAK-u malo sam kopao po sezonama i pronašao najzanimljivije sekvence ukrštavanja mačeva, koplja, šaka i kamenja. Pred nama je, dakle, trinaest scena dvoboja koji su dosad obilježili seriju. Krenimo.

13. Brienne vs. Jaime

1

Njezin kratki oružani susret s jednim od najsposobnijih boraca Westerosa pokazao nam je da Brienne zbilja moramo smatrati članom kontinentalne mačevalačke elite. Ok, Jaime je bio izmoren, Jaime nije jeo danima, ali činjenica je da, uz sva svoja bahata, podcjenjivačka dobacivanja, ovoj djevojci od čelika nije mogao apsolutno ništa.

Pogledaj na YouTubeu

12. Daario Naharis vs. šampion Mereena

1ryan

U najkraćem dvoboju na listi, šampion Mereena izjahao je iz zidina velebnoga grada obraniti svoje sugrađane od zloglasne plavokose osloboditeljice robova i napravio pravi šou na zagrijavanju za borbu. Kad je iz Daenerysinih redova izašao Daario Naharis, međutim, u blitz-dvoboju šampion Mereena pokazao je – goli kurac.

Pogledaj na YouTubeu

11. Syrio Forel vs. Lannister straža

4hiddleston

U junačku je smrt sa stilom pojurio Aryin učitelj mačevanja, prvi mač Bravoosa, Syrio Forel, kad je svoju učenicu išao obraniti naoružan samo drvenim mačem za vježbanje. Ponizivši četvoricu oklopljenih vojnika, Forel se suočio s Merynom Trantom. Ishod bitke nije prikazan, ali s obzirom da je Trant nastavio biti đubretom i u idućim epizodama, možemo zaključiti da je Forelova priča završila.

Pogledaj na YouTubeu

10. The Hound vs. Beric Dondarrion

2

U sukobu s predvodnikom Brothers Without Banners, The Hound je ustvari istovremeno ukrstio oružje s dva protivnika – Bericom i svojim traumatičnim strahom od vatre. Plamteći mač, međutim, Bericu nije previše pomogao, ali možda bi se trudio više da se imao razloga bojati smrti.

Pogledaj na YouTubeu

9. The Hound vs. The Mountain

9

Jedan od najsvjetlijih trenutaka Sandora Cleganea u seriji bilo je suprotstavljanje bratu u prvoj sezoni, kad je razjareni Gregor Clegane krenuo izmasakrirati nespremnog Llorasa Tyrella koji ga je svladao u viteškom dvoboju. Ovaj kratki dvoboj navijestio je mnogo veći bratoubilački sukob kasnije u seriji, ali kako su braća krenula različitim putevima, do njega nikada nije došlo.

Pogledaj na YouTubeu

8. Ser Jorah Mormont vs. Qotho

Jorah je mudra, staložena dobrica ljigave privrženosti Daenerys, ali ne smijemo zaboraviti da čiča itekako zna mahati mačem. Nakon što je jedan agresivni Dothraki njegovu Khaleesi gurnuo na prašnjavo tlo, Jorah nas je u kratkom dvoboju naučio dvije stvari – nitko ne prlja Danyjine pletenice, i uvijek je pametno nositi oklop.

7. Jon Snow vs. Karl Tanner

2benedict

Razlog zbog kojeg mi je Snowov lik drag jest što Nedovo kopile nije vrstan ratnik poput Oberyna, neuništiva gomila sirove snage poput The Mountaina ili prljav borac uličnih manira poput Bronna ili The Hounda. To znači da je itekako ranjiv u borbi, što nam je prvi otkrio Karl, odmetnik iz redova Noćne straže i jedan odlično castan negativac.

Pogledaj na YouTubeu

6. Bronn vs. Ser Vardis Egan

2

Simpatičan plaćenik podjednako oštrih mača i jezika publici se predstavio kao Tyrionov iznenađujući šampion u njegovu prvom ‘trial by combatu’. U borbi pred očima Catelyn Stark ne oznojivši se svladao je plemenitog viteza i gurnuo ga već mrtvog u provaliju. „Ne borite se časno“, bijesno mu je dobacila Lysa. „Ne,“ odgovorio je smireno Tyrionov novi partner i klimnuo prema provaliji. „On se borio.“https://www.youtube.com/watch?v=mbUeobf0MRg

Pogledaj na YouTubeu

5. Khal Drogo vs. Mago

3fassbender

Nitko ženu Dothraki šefa ne naziva „inozemnom kurvom“. To je na teži način naučio bahati Mago, bivši Drogov suborac koji od Khaleesi nije želio primati naredbe. Iako je u dvoboju Drogo zaradio manju posjekotinu koja će ga uskoro kostati života, u tu je nepunu minutu vrlo vješte borbe svijetu pokazao da mu ratnička kečka nije toliko dugačka zbog fobije od škara.

Pogledaj na YouTubeu

4. Jon Snow vs. Styr

U bitci koja je odnijela životae njegovih simpatičnih pobratima Pypa i Grena, Snow je uspio odbiti napad wildlinga i pritom ubiti njihova najsnažnijeg ratnika. S obzirom da Grenovu pobjedu nad divom nismo imali prilike vidjeti, na listu je dospio Snowov sudar sa Styrom, u kojem Jon nikad prije nije bio toliko blizu smrti.

3. Ned Stark vs. Jaime Lannister

10

Ono što je u nekoj drugoj seriji, u nekom svijetu koji nije Martinov, po svim zakonima moralo biti kruna sezone – dvoboj velikog pozitivca i velikog negativca – ovdje je prekinuto nečasnom intervencijom idiota iz Lannisterove pratnje. Ned je pružio odličan otpor, ali bi li doživio istu sudbinu kao desna mu ruka Jory, nažalost nikad nećemo saznati.

Pogledaj na YouTubeu

2. Brienne vs. The Hound

4

Teška srca čekao sam ishod dvoboja, znajući da ću se njime vrlo vjerojatno pozdraviti od jednog od dvoje zbilja vrijednih likova. Brienne je pozitivka, časna do kosti, a Hound tijekom cijele serije pokazuje natruhe čovječnosti i njegovo putovanje s Aryom bio je gušt pratiti. Bilo koji ishod dvoboja – osim možda časnog neriješenog uz high five – uzrujao bi me, ali završilo je najbolje što je moglo. Ne smijemo zaboraviti da je što je sve The Hound radio tijekom svog života. I za koga.

Pogledaj na YouTubeu

1. The Red Viper vs. The Mountain

11

Iako je dobar dio borbe u potpunosti kontrolirao situaciju, Oberyn Martell dopustio si je postati tipičnim filmskim bedakom koji prerano počne slaviti pobjedu. Lajav, hvalisav i pun bijesa, Oberyn je pokušao osvetiti sestrinu smrt, ali je snalažljiva životinja The Mountain nekako uspjela iskopati put do pobjede.

Pogledaj na YouTubeu

Prijašnji tekstovi u Tjednu Igre prijestolja na FAK-u:

13 stvari o seriji Igra prijestolja koje možda niste znali

Za mene je gotova Igra prijestolja


Sve dosadašnje sezone mogu se pogledati putem usluga videa na zahtjev na HBO On Demand i HBO GO.

7 komentara za “13 najboljih dvoboja u ‘Igri prijestolja’

 • FILMOMAN says:

  Jon Snow vs Qhorin Halfhand, mislim da je ta borba trebala biti na ljestvici ali nema veze ljestvica je odlicna i naravno da je The Red Viper vs The Mountain najbolja borba. Ta epizoda me toliko sokirala da nisam prestao razmišljati sljedeca dva dana.

 • Siniša says:

  hehe “iskopati”….

 • sentinel says:

  bome je iskopao put do pobjede

 • Red Viper vs. Mountain je odličan izbor, meni osobno je Beric vs. The Hound jedna od najdražih, pogotovo kada Beric “upali” mač (*trnci*) :)

 • ante says:

  definitivno se slazem da je broj 1 red viper vs mountian stvarno odlično napravljena borba, samo steta sta je zavrsila onako koako je zavrsila :(

 • Sven Mikulec says:

  Ante, ta me borba slomila.

 • Nije samo tebe 😉 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.